Κομοτηνή: Καμπάνια ενημέρωσης των μαθητών για την ορθολογική χρήση των φαρμάκων

08:58 7/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Εγκρίθηκε το αίτημα που υπέβαλλαν πέρσι τον Νοέμβριο στο Υπουργείο Παιδείας οι Φαρμακοποιοί της Ροδόπης για να μπορούν να ενημερώσουν τους μαθητές σε Γυμνάσια και Λύκεια της Ροδόπης για την ορθή χρήση φαρμάκων και τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών. Η καμπάνια ενημέρωσης θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο. «Είναι ένα πολύ σημαντικό

βήμα. Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις (1η ή 2η ) στη χρήση αντιβιοτικών.» δηλώνει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Αλέκος Τσαπέκος σημειώνοντας «Έχουμε οι υγειονομικοί την ευθύνη, πρέπει να ανασυνταχθούμε, να αναθεωρήσουμε κάποια πράγματα και να γίνουμε πιο υπεύθυνοι.»

Δεν γίνεται παραγωγή νέων αντιβιοτικών
Σύμφωνα με τον έμπειρο φαρμακοποιό τα αντιβιοτικά δεν είναι όπως τα άλλα φάρμακα. «Το αντιβιοτικό που παίρνει ένας ασθενής που δεν το χρειάζεται δεν κάνει ζημιά μόνο στον εαυτό του, αλλά και στο περιβάλλον, διότι δημιουργεί ανθεκτικά στελέχη μικροβίων, τα οποία, όταν κάποιος νοσήσει από αυτά, ο γείτονας, ο γιος, η μάνα του, το αντιβιοτικό δεν κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνει.» Όπως σημειώνει τα πολλά τελευταία χρόνια δεν γίνεται παραγωγή αντιβιοτικών και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει βάλει ως στόχο να μην γίνουν ανενεργά τα εμβόλια που υπάρχουν. «Αυτά είναι προς το παρόν η ασφάλειά μας. Αυτά τα αντιβιοτικά που έχουμε να διαφυλάξουμε τη δράση τους. Η αλόγιστη χρήση κάνει τα στελέχη ανθεκτικά.»

Έτσι, μετά τη ενημερωτική διανομή φυλλαδίων για την ορθή χρήση των φαρμάκων που προηγήθηκε στην πλατεία της Κομοτηνής αποδέκτες της ενημέρωσης θα γίνουν τα ίδια τα παιδιά. «Θέλουμε μέσα από τα παιδιά να περάσουν τα μηνύματα που πρέπει να περάσουν στις οικογένειές τους. Να τους κάνουμε κοινωνούς αυτής της προσπάθειας.» εξηγεί ο κος Τσαπέκος.

Συλλογή ληγμένων φαρμάκων
Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια συλλογής των ληγμένων φαρμάκων. «Οι κάδοι που έχουμε στα φαρμακεία γεμίζουν συνέχεια με τη συνδρομή των πολιτών.» Χάρη στην προσπάθεια αυτή του Φαρμακευτικού Συλλόγου κάθε χρόνο ένα μεγάλο φορτηγό με ληγμένα φάρμακα φεύγει από την Κομοτηνή και στέλνονται για καταστροφή.

Τέλος, συνεχίζεται η λειτουργία του Κοινωνικού Φαρμακείου μόνο για περιπτώσεις πολύ φτωχών ανθρώπων. Αλλά και οι αποστολές φαρμάκων σε διάφορες εθελοντικές οργανώσεις, όπως πρόσφατα στους Γιατρούς Καρδιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα