Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 7-8-2017

07:38 7/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Υγεία
Ο Μουσταφά Μουσταφά για την υγεία
Τη σημασία της υιοθέτησης της πρωτοβάθμιας φροντίδας τόσο για τη χώρα όσο και για την περιοχή μας τόνισε στην ομιλία του στη βουλή για το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας «Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μουσταφά Μουσταφά, ο οποίος στην τοποθέτησή του, αντλώντας εμπειρίες τόσο από την εμπειρία του ως μέλος τη Αριστεράς όσο και της πρακτικής του ενασχόλησης με

την ιατρική μίλησε για την ανάγκη που έχει η χώρα μας την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Σημείωσε δε πως στα σαράντα χρόνια λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, δεν έγινε ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας για τους ασθενείς, και αυτό θεωρεί πως γίνεται με το νομοσχέδιο.

Προσλήψεις για τα ΤΟΜΥ Κομοτηνής
Αναρτήθηκε στη Διαύγεια η προκήρυξη για την πρόσληψη συνολικά 2.868 ατόμων που θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ). Στην Κομοτηνή προκηρύσσονται συνολικά 48 θέσεις, 20 εκ των οποίων αφορούν γιατρούς. Για τα ΤΟΜΥ Κομοτηνής προκηρύχθηκαν οι εξής θέσεις:
-16 θέσεις ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής και σε έλλειψη αυτών ΠΕ Ιατρών ειδικότητας Παθολογίας
-4 θέσεις ΠΕ Ιατρών Ειδικότητας Παιδιατρικής
-8 θέσεις ΠΕ Νοσηλευτικής και σε έλλειψη αυτών ΤΕ κλάδου Νοσηλευτικής. Σε έλλειψη ΠΕ και ΤΕ Νοσηλευτικής οι θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους ΔΕ κλάδου Βοηθών Νοσηλευτών/τριών
-4 θέσεις ΠΕ Κοινωνικών Λειτουργών και σε έλλειψη αυτών ΤΕ Κοινωνικών Λειτουργών
-8 θέσεις ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού και σε έλλειψη αυτών ΤΕ Διοίκησης Μονάδων Υγείας και Πρόνοιας. Σε έλλειψη προσωπικού κατηγορίας ΠΕ και ΤΕ οι θέσεις θα καλυφθούν από υποψήφιους ΔΕ Διοικητικών Γραμματέων
-8 θέσεις ΤΕ Επισκεπτών-τριών Υγείας
Οι ενδιαφερόμενοι για την κάλυψη των θέσεων καλούνται να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στο Υπουργείο Υγείας, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού τόπου: tomy.moh.gov.gr. Η προθεσμία υποβολής των ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής αρχίζει την Τρίτη 8η Αυγούστου 2017 και ώρα 09:00 και λήγει την Παρασκευή 25η Αυγούστου 2017 και ώρα 23:59.

Ικανοποίηση από τις προσλήψεις στο Σισμανόγλειο
«Τους τελευταίους έντεκα μήνες 65 καινούργιοι υπάλληλοι ήρθαν να εργαστούν στο Σισμανόγλειο» σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Κομοτηνής κ. Αλέκος Σπανός δηλώνοντας ικανοποιημένος από την εξέλιξη. Όπως εξηγεί «Το 30% είναι προσλήψεις μέσω ΟΑΕΔ , οι υπόλοιπες είναι μόνιμου χαρακτήρα. «Πήραμε 13 γιατρούς μόνιμου χαρακτήρα. Πήραμε μια σημαντική ανάσα που είχαμε να την πάρουμε εννέα χρόνια, αυτό πρέπει να εκτιμηθεί και να προφυλαχθεί.» τονίζει επισημαίνοντας «Αξίζει τον κόπο να συγκρίνουμε αυτό που ζούσαμε πριν εννέα χρόνια μ’ αυτό που ζούμε σήμερα. Πραγματικά το Εθνικό Σύστημα Υγείας ανατάχθηκε και τοποθετήθηκε σε κάποιους αξιοκρατικούς πυλώνες.»

Μαθήματα πρώτων βοηθειών στη Νοσηλευτική Σχολή ΔΙΕΚ
Στη Νοσηλευτική Σχολή ΔΙΕΚ του ΓΝ Κομοτηνής κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2016-17 διοργανώθηκαν με επιτυχία τέσσερα σεμινάρια Βασικής Υποστήριξης της Ζωής και ένα σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών, με πρωτοβουλία της αναισθησιολόγου του ΓΝ Κομοτηνής κα. Νικούλη Ε. και της Διεύθυνσης της σχολής ΔΙΕΚ κα. Ξανθοπουλίδου Α. και Τσαραχτσίδου Θ., στα οποία εκπαιδεύτηκαν 90 άτομα από πιστοποιημένους εκπαιδευτές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού του περιφερειακού τμήματος Κομοτηνής. Οι εκπαιδευόμενοι, μαθητές της σχολής αλλά και Ιατροί (ειδικευμένοι και ειδικοί) και Νοσηλευτές του ΓΝ Κομοτηνής, μετά τη θεωρητική κατάρτιση στην αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών ( βασική υποστήριξη της ζωής, αιμορραγίες, μυοσκελετικές κακώσεις, τραύματα, τροχαία ατυχήματα, βασικές πρώτες βοήθειες, προβλήματα από έκθεση στο περιβάλλον) και την πρακτική τους εξάσκηση στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση, τη χρήση Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδιστή σε εξειδικευμένα προπλάσματα και εκπαιδευτικούς απινιδωτές τελευταίας τεχνολογίας, απέκτησαν μετά από εξετάσεις δίπλωμα ανανήπτη. Τα σεμινάρια αυτά θα επαναληφθούν και από τη νέα σχολική χρονιά.

Εργασία
Ανακοίνωση ΕΝΚΛΩ
Την σύγκλιση τριμερούς συνάντησης (σύνδικος , εργαζόμενοι , Πολιτεία) ζήτησαν από το Υπουργείο Εργασίας οι πρώην Εργαζόμενοι της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας σχετικά με τις «απαράδεκτες», όπως τονίζουν, καθυστερήσεις που έχουν διαπιστωθεί στην εξέλιξη των πτωχευτικών διαδικασιών της ΕΝ ΚΛΩ. «Οι καθυστερήσεις αυτές προκαλούν ανεπανόρθωτη βλάβη στα συμφέροντα των πιστωτών – εργαζομένων , καθώς από τον Σεπτέμβριο του 2016 έχει κατατεθεί επίσημο επενδυτικό ενδιαφέρον και συγκεκριμένη πρόταση προς εισηγήτρια , σύνδικο και συμβούλιο πιστωτών , που εμπεριέχει με την σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων , παραγωγική χρήση βιομηχανικών μονάδων της πτωχής εταιρίας μετά από την εξαγορά τους με δημόσιο πλειστηριασμό.» τονίζουν μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή τους. Δεν παραλείπουν να τονίσουν ότι θα στραφούν στην νόμιμη διεκδίκηση των συμφερόντων τους, «όσο μακριά και αν φτάνει αυτή η διεκδίκηση.» όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν στέλνοντας μήνυμα με πολλούς αποδέκτες «Αν νομίζουν κάποιοι ότι θα μας εξαντλήσουν και θα τα παρατήσουμε τότε δεν ξέρουν τι σημαίνει εργαζόμενος ΕΝ ΚΛΩ .»

Ανακοίνωση Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης καταγγέλλει τον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρριανών γιατί με απόφαση τους ενέκριναν την πρόσληψη μόνο 12 συναδέλφων συμβασιούχων, σε σύνολο 18 , απολύοντας επιλεκτικά 6 εργαζόμενους με το αιτιολογικό της μη επάρκειας πιστώσεων για την κάλυψη της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών τους από τα ανταποδοτικά τέλη.
Μέλη του Δ.Σ. συναντήθηκαν άμεσα με τον Δήμαρχο κ.Αμέτ Ριτβάν ζητώντας την ακύρωση της παραπάνω απόφασης και την επανεξέταση του θέματος, απαιτώντας την πρόσληψη όλων των εργαζομένων, γνωρίζοντας του ότι το αιτιολογικό της απόφασης δεν έχει ισχύ εφόσον με πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση επιτρέπεται η χρήση και άλλων κονδυλίων του προϋπολογισμού, πλην των ανταποδοτικών, για τις ανάγκες μισθοδοσίας των συγκεκριμένων συμβασιούχων.

Δ.Σ.Σ.
Βραβεύσεις στρατιωτών
Την Παρασκευή πραγματοποιήθηκε, στο ΚΑΑΥ ΚΕΡΑΜΩΤΗΣ, από τον Διοικητή του Δ΄ Σώματος Στρατού, Αντιστράτηγο Γεώργιο Καμπά, η βράβευση 3 Οπλιτών Θητείας. Συγκεκριμένα βραβεύτηκαν: Ο Στρατιώτης Γεώργιος Κουτρουλός, οι Στρατιώτες Δημήτριος Χατζέλας και Αλέξανδρος Βαρταπετιάν,

Κοινωνία
Βασικοί κανόνες ασφαλείας στη θάλασσα
Το Β΄ Λιμενικό Τμήμα Πόρτο Λάγος εφιστά για μία ακόμη φορά την προσοχή των συμπολιτών μας στην τήρηση των βασικών κανόνων ασφαλείας κατά τη διάρκεια λήψης θαλασσίου λουτρού, τονίζοντας ιδιαίτερα:

● την μεγάλη σοβαρότητα της αδιάλειπτης γονικής επίβλεψης των μικρών παιδιών όταν αυτά βρίσκονται μέσα ή κοντά στο νερό.
● Τα άτομα προχωρημένης ηλικίας δεν πρέπει να υπερεκτιμούν τις δυνάμεις τους, καλό είναι να κολυμπούν με παρέα και να μην απομακρύνονται από την ακτή αλλά να κολυμπούν κατά μήκος αυτής.
● Τα άτομα που δεν γνωρίζουν κολύμβηση ή δεν ξέρουν να κολυμπούν καλά, πρέπει να κολυμπούν με παρέα και οπωσδήποτε στα ρηχά, καθώς πτώση τους στην θάλασσα λόγω απώλειας ισορροπίας, κυματισμού κτλ. μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες.

Χωρίς ρεύμα η Ξάνθη
Χωρίς ρεύμα έμεινε η πόλη της Ξάνθης το πρωί του Σαββάτου στις 11, και για μία ώρα, λόγω βλάβης. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της ΔΕΔΔΗΕ στην Ξάνθη Βασίλη Σαρρή, η βλάβη προέκυψε όταν λόγω ενός άγριου πτηνού τέθηκε εκτός λειτουργίας ο ένας από τους δύο μετασχηματιστές του τοπικού υποσταθμού, που τροφοδοτεί την πόλη.

350 κάτοικοι της Ξυλαγανής διεκδικούν την επαναλειτουργία της παιδικής Βιβλιοθήκης
350 κάτοικοι της Ξυλαγανής και φίλοι του βιβλίου ενώνουν τις δυνάμεις τους και τις φωνές τους ζητώντας την επαναλειτουργία ενός χώρου που αγκάλιασε για πολλά χρόνια τα όνειρα και τις αναζητήσεις πολλών, κυρίως μικρών παιδιών. Πρόκειται για την παιδική βιβλιοθήκη που από το 2010 παραμένει ερμητικά κλειστή.

Μητρόπολη
Το μυστήριο της εξομολογήσεως
Ο πατέρας Φιλήμων, ἀδελφός της Ἱεράς Μονής Σταυρονικήτα του Ἁγίου Ὄρους θα βρεθεί στον Μητροπολιτική Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής προκειμένου να διακονήσει το Μυστήριο της Μετανοίας και της Ἐξομολογήσεως. Ο Γέροντας θα βρίσκεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Παναγίας από την Τετάρτη 9 έως και την Κυριακή 13 Αυγούστου.

Πολιτισμός
Συναυλία με τους «Mice The Swing Band»

Συναυλία με τους «Mice The Swing Band» θα δοθεί θα δοθεί σήμερα στις 9 μ.μ. στο λιμάνι Φαναρίου. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Δήμητρα Μπαλιάκα – φωνή, Χρυσόστομο Κεπελή – κιθάρα/φωνή, Αλέξανδρο Κίνα – κιθάρα, Γιώργο Μπάτζιο – πιάνο/πλήκτρα, Άγγελο Κιουρτζίδη – άλτο σαξόφωνο, Δημήτρη Αμπελίδη – τενόρο σαξόφωνο και Κώστα Κυριάκου – τύμπανα.

Παράσταση Καραγκιόζη
Το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, παρουσιάζει παράσταση Καραγκιόζη αύριο Τρίτη 8 Αυγούστου στις 9 μ.μ. στην παραλία Μέσης.

Παραδοσιακή βραδιά από την Πολιτιστική Κίνηση

Οι Ομάδες Παραδοσιακού Χορού της Πολιτιστικής Κίνησης Ν. Ροδόπης οργανώνουν την Τετάρτη, 9 Αυγούστου στις 9.00 μ.μ., Παραδοσιακή Βραδιά στην Πισίνα του Ξενοδοχείου Βόσπορος της Αρωγής. Τη μουσική και τους χορούς επιμελείται ο χοροδιδάσκαλος Γιώργος Μαυρίδης. Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο : 6977616596 (Γιώργος Μαυρίδης). Τιμή κατά άτομο : 10 ευρώ (με φαγητό και ποτό). Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε γνωστούς και φίλους.

Αρχοντικό Ταβανιώτη
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης συμμετέχει στις πανελλήνιες εκδηλώσεις του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου με ξενάγηση για το ευρύ κοινό στο Αρχοντικό Ταβανιώτη στη Μαρώνεια, σήμερα στις 21:00 το βράδυ. Το Αρχοντικό Ταβανιώτη θα παραμείνει ανοιχτό από τις 20:00 έως τις 24:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη. Σε περίπτωση μεγάλης προσέλευσης, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης διοργανώνει σήμερα στις εννέα το βράδυ στον αρχαιολογικό χώρο Αβδήρων ένα μουσικό ταξίδι στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι, με οδηγούς αγαπημένα πρόσωπα της μουσικής σκηνής της Ξάνθης, τον Αντώνη Μουσαδέ και την Ασμίκ Μπεκλαριάν.

Καιρός
Στα ύψη ο υδράργυρος και σήμερα. Το θερμόμετρο αναμένεται να δείξει μέχρι και 41 βαθμούς κελσίου, κάνοντας… απαγορευτικές τις πολλές μετακινήσεις. Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ για τη Θράκη: Γενικά αίθριος ο καιρός. Πιθανότητα μειωμένων όμβρων στα βόρεια ορεινά το απόγευμα. Άνεμοι: Μεταβλητοί 2 με 4 και στα Ανατολικά πρόσκαιρα Βορειοανατολικοί 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 18 έως 38 και κατά τόπους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, βουλη, συριζα, διαυγεια, moh, gov, οαεδ, σταυροι, νέα, σημαίνει, συμβασιουχοι, ισχύ, κααυ, δεδδηε, ξανθη, μυστήριο, θεατρο, πανελληνιες 2013, ΕΜΥ, καιρος, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, πανελληνιες 2011, βασεις πανελληνιων, σταυρος δημας, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, πανελληνιες, θεμα εκθεσης 2012, αλλαγη ωρας 2013, δεδδηε, τι σημαινει, υδραργυρος, υπουργειο εργασιας, αιτηση, γνωμη, θαλασσα, θρακη, ιατρικη, κιθαρα, κινα, μουσικη, ονειρα, τηλεφωνο, ωρα, ατυχηματα, ατομο, βορεια, βοσπορος, βραδια, βραδυ, βρισκεται, φαγητο, δημητρα, γινεται, δημοσιο, δηλωσεις, δοθει, διπλωμα, εγινε, ευρω, εκθεση, ελλειψη, εξετασεις, εξελιξη, επιτυχια, εφορεια, ζωης, θεατρο σκιων, ομιλια, κααυ, κελσιου, κινηση, λαγος, λιμενικο, μακρια, μηκος, μηνες, μυστήριο, νερο, οπωσδηποτε, πισινα, προβληματα, προσληψεις, πρωι, ρευμα, ρυθμιση, σαξοφωνο, σεμιναρια, συγκεκριμενα, σειρα, σχεδιο, τιμη, τμημα, υπουργειο υγειας, τριτη, τροχαια, τυμπανα, ισχύ, φτανει, φωνη, φορα, μποφορ, εννεα, εθνικο, φιλοι, gov.gr, gov, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, κυριακου, κυριακη, moh, ομαδες, σημαίνει, ταξιδι, θερμομετρο, θερμοκρασια, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα