Κομοτηνή: Η μοναδική μονάδα εκτροφής κουνελιών στην Ροδόπη

08:40 18/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κυρία Λίτσα Σουρμελή με τον σύζυγό της έχει την μοναδική Μονάδα εκτροφής κουνελιών στην Ροδόπη. «Είναι εύκολη, είναι δύσκολη η δουλειά σας; » την ρωτάμε για να απαντήσει αμέσως «ούτε εύκολη, ούτε δύσκολη, αρκεί να είσαι όλη την ημέρα εκεί, δίπλα στα ζωντανά » δηλώνει εκείνη κι εξηγεί «τα παρακολουθούμε συνέχεια, από τις τέσσερις το πρωί έως αργά το βράδυ. Ζούμε δίπλα τους».

Εκείνη ρίχνει το χόρτο στις κουνέλες της και παρατηρεί τις συνήθειες τους. «Το Φθινόπωρο δεν ζευγαρώνουν» λέει κι αποκαλύπτει ότι κάθε κουνέλα κάνει οκτώ, δέκα, δεκαπέντε κουνελάκια. «Προχθές ο άντρας

μου ξεγέννησε μια κουνέλα με δεκαπέντε κουνελάκια. Συνήθως όταν μια κουνέλα γεννά μέχρι δώδεκα κουνελάκια, ζουν όλα, αν γεννήσει παραπάνω δεν μπορεί να τα κρατήσει όλα στη ζωή» δηλώνει η έμπειρη παραγωγός. Μετά από 2,5 μήνες εκτροφής τα κουνέλια είναι έτοιμα για να διατεθούν στους καταναλωτές.

«Οι ντόπιοι καταναλώνουν το κρέας τους;» ρωτάμε την κα Σουρμελή για να απαντήσει πως εξαρτάται από την εποχή «το χειμώνα ναι, το καλοκαίρι όχι και τόσο, γι αυτό κι εμείς τους καλοκαιρινούς μήνες προωθούμε την παραγωγή στην Αλεξανδρούπολη, η κατανάλωση εκεί είναι μεγάλη». Λίγα λόγια και πολύ δουλειά από την κα Λίτσα Σουρμελή, εκείνη και ο σύζυγός της φροντίζουν καθημερινά 350 κουνέλες, οπότε καιρός για πολλές -πολλές κουβέντες δεν υπάρχει. «Γερές να είναι» λέει και γελά ευχαριστημένη με τη δουλειά της.
Φώτο: Λίτσα Σουρμελή Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα