Κομοτηνή: Η «Λίλια» στο Μπαρ «Οι Νεράιδες»

20:42 15/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Το «Μπαρ «Οι Νεράιδες»», μια συλλογή διηγημάτων και το θεατρικό έργο «Λίλια» αυτή την ώρα παρουσιάζονται στο κοινό της Κομοτηνής παρουσία του Χρήστου Χαρτοματσίδη, του συγγραφέα και του εκδότη, Κώστα Κρεμμύδα ( Εκδ. Μανδραγόρας). «Είναι ρεαλιστικά διηγήματα, πιο ευανάγνωστα και πιο ευχάριστα για τον αναγνώστη. Θεωρίες συνωμοσίες, ρεαλιστικά, μεταφυσικά, χιούμορ, η εποχή παρούσα» δηλώνει για το πρώτο ο κος Χαρτοματσίδης και προσθέτει την αναφορά του για τη «Λίλια»,

στην αγαπημένη του Μαγιακόφσκι, «ερωτικές σχέσεις σε μια εποχή περισσότερο απελευθερωμένη από την σημερινή, είχε μεσολαβήσει η Επανάσταση.»

Η κοινωνία μας είναι πιο συντηρητική σήμερα;ρωτάμε τον Κομοτηναίο συγγραφέα «Πρέπει να υπάρχει και το συντηρητικό στοιχείο, πρέπει να υπάρχει και το ανατρεπτικό στοιχείο.» απαντά κι εξηγεί « Αυτά τα δύο πρέπει να υπάρχουν σε διαλεκτική αλληλοσύνδεση. Και το ένα είναι χρήσιμο για το κοινωνικό σύνολο και το άλλο. Είναι όπως το DNA συντηρεί ό,τι καλύτερο υπάρχει, το άλλο φέρνει τις αλλαγές που βοηθούν στην προσαρμογή στις καινούργιες συνθήκες. Δεν πρέπει το συντηρητικό να το βλέπουμε οπωσδήποτε ως αρνητικό και το προοδευτικό οπωσδήποτε ως θετικό. Οι καινούργιες αλλαγές μπορεί να μας καταστρέψουν ή να φέρουν κάτι καλό στην προσαρμογή στις καινούργιες συνθήκες.»

Σεμνός και μετρημένος πάντα τόσο στις εμφανίσεις τους στα ΜΜΕ, όσο και στις τοποθετήσεις του καλούμε τον κ. Χαρτοματσίδη να σχολιάσει τις πολλές, σε σχέση με το παρελθόν, βιβλιοπαρουσιάσεις. « Είναι ένας τρόπος να προωθηθεί το βιβλίο και να μάθει γι αυτό περισσότερος κόσμος. Η διαφήμιση είναι δύσκολη, βλέπετε οικονομικά δύσκολοι οι καιροί μας. Από την άλλη πάλι υπάρχουν συγγραφείς που περιοδεύουν σε όλη την Ελλάδα, παίρνοντας με τη σειρά τις πόλεις κι αυτό είναι υπερβολικό.»

Τελικά, οι συγγραφείς ανήκουν στους Οίκους τους; Παρατηρούμε ενίοτε οι συγγραφείς να παρουσιάζονται όπως οι ποδοσφαιριστές με τις φανέλες των ομάδων τους σχολιάζουμε κι ο συγγραφέας απαντά «Ο Οίκος είναι που βάζει τα λεφτά και θα υποστεί και τη χασούρα. Ο συγγραφέας κάνει το χόμπι του, με τα λεφτά του εκδότη. Όμως, τις αρνητικές κριτικές θα τις «λουστεί» ο συγγραφέας.»
Φώτο: Χρήστος Χαρτοματσίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα