Δ. Μακεδονία: Αποχωρήσεις από το Π.Σ. για την ΔΕΗ

20:00 15/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Την αποχώρηση μελών της μείζονος (1) και ελάσσονος αντιπολίτευσης (1), αλλά και ανεξάρτητων συμβούλων (2) του περιφερειακού συμβουλίου προκάλεσε η κατά πλειοψηφία απόφασή του να μη συζητηθεί ως έκταkτο θέμα, ψήφισμα «ενάντια στο ξεπούλημα της ΔΕΗ».

Οι δύο παρατάξεις της αντιπολίτευσης και οι ανεξάρτητοι σύμβουλοι ανήρτησαν μάλιστα και μαύρο ταμπελάκι το οποίο έγραφε «Η ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΝΘΕΙ».

Το ψήφισμα που έφερε στο σώμα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης,

Γιώργος Δακής και το υπογράφουν 13 περιφερειακοί σύμβουλοι, αφού επισήμαινε ότι «το 40% της ΔΕΗ ξεπουλιέται, με πρώτες τις λιγνιτικές μονάδες και τα ορυχεία, όπως επίσης, το 17% των μετοχών της επιχείρησης που βρίσκεται στο ΤΑΥΠΕΔ και το 24% του ΑΔΜΗΕ», τονίζει ότι αυτά δε θα περνούν από τη Βουλή, αλλά από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ), χωρίς να διασφαλίζονται μεταξύ των άλλων: η γη και τα νερά, οι θέσεις εργασίας, οι μετεγκαταστάσεις των οικισμών, η λειτουργία των τηλεθερμάνσεων και ο τοπικός πόρος.

Με το ψήφισμά τους οι περιφερειακοί σύμβουλοι ζητούσαν να μην προχωρήσει η Κυβέρνηση στο σχέδιο αυτό, ενώ καλούσαν τους βουλευτές της Δυτικής Μακεδονίας να ανατρέψουν τις αποφάσεις του ΚΥΣΟΙΠ «ρίχνοντας την Κυβέρνηση με την παραίτησή τους» στη διάρκεια της συζήτησης των σχετικών διατάξεων.

Ανάμεσα στους αποχωρήσαντες ήταν και η επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, η οποία νωρίτερα άφησε αιχμές για τον περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Θεόδωρο Καρυπίδη, ότι γνώριζε για τις εξελίξεις στη ΔΕΕ και δε μιλούσε, ενώ τον χαρακτήρισε ως «αναισθησιολόγο της Κυβέρνησης».

Για ασυνέπεια της περιφερειακής αρχής έκανε λόγο από την πλευρά του ο κ. Δακής, ο οποίος επέκρινε τους περιφερειακούς συμβούλους που ψήφισαν κατά της συζήτησης του ψηφίσματος, ενώ τόνισε ότι η σημερινή ημέρα (15/5/2017) «θα γραφτεί στην ιστορία με μαύρα γράμματα».

Από την πλευρά του ο κ. Καρυπίδης, αφού άφησε ασχολίαστη την αιχμή της κ. Ζεμπιλιάδου, περί «αναισθησιολόγου», κάλεσε την αντιπολίτευση του περιφερειακού συμβουλίου για «ενότητα», ενώ ζήτησε από κάποιους συμβούλους να αφήσουν τους «τακτικισμούς και τα παιχνίδια», γιατί όπως ανέφερε πρέπει να είναι «ειλικρινείς», γιατί την ίδια στιγμή που προστρέχουν στις πύλες των εργοστασίων, κάποιοι επιδιώκουν να είναι υποψήφιοι κομμάτων που προτείνουν προγράμματα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ.

Σχολιάζοντας την πρόταση του ψηφίσματος κ. Καρυπίδης, αφού τόνισε ότι υπάρχει ήδη σχετικό ψήφισμα και επιτροπή αγώνα κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, τόνισε ότι θα υπάρξει συνάντηση για το θέμα με τον πρωθυπουργό και αν υπάρξει αρνητική εξέλιξη θα πάει «όχι μόνο στις πύλες, αλλά και στα κάγκελα».

ΕΡΤ ΚΟΖΑΝΗΣ – Σύνταξη: Μάκης Νασιάδης

Keywords
Τυχαία Θέματα