Κομοτηνή: Η κυρία Αντιγόνη της Νομικής Σχολής

10:00 18/11/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ήταν η πρώτη ιδιοκτήτρια του κυλικείου της Νομικής Σχολής Κομοτηνής. Εκείνη, η κα Αντιγόνη Αγορά και ο σύζυγός της βρέθηκε να ζει από κοντά την πιο ιστορική στιγμή του Δ.Π.Θ., την ίδρυσή του με την λειτουργία της Νομικής Σχολής. «Έζησα εκεί σαν το σπίτι μου. Εκείνη η γενιά ήταν η γενιά του Λαζόπουλου, του Τσιλίκα και πολλών άλλων παιδιών που τα θυμάμαι πάντα με αγάπη και συγκίνηση» δηλώνει η κα Αγορά προσθέτοντας «Ήταν μια γενιά που σπούδαζε, αλλά κι αγωνίζονταν πολύ».

Επί προεδρίας Δημήτρη Οικονόμου βρέθηκε να είναι στο πλευρό

των φοιτητών για επτά χρόνια ζώντας έντονα την εποχή της Μεταπολίτευσης. «Τα παιδιά ήταν όλα πολιτικοποιημένα, όπως και όλοι μας» δηλώνει και σκιαγραφεί το κλίμα «Τα κόμματα είχαν πολύ έντονο ρόλο. Όλες οι συζητήσεις γινόταν εκεί. Όλα τα πανό και τα συνθήματα γράφονταν εκεί, έξω από το κυλικείο μου. Για μένα οι φοιτητές ήταν παιδιά μου. Ήταν ωραία παιδιά, με χαρακτήρα και όλα αργότερα κατέκτησαν μια σημαντική θέση στην κοινωνία.»

Σήμερα συνταξιούχος κι εκείνη και ο σύζυγός της δηλώνει περήφανη που έζησε όλα όσα έζησε κοντά στους φοιτητές. «Μας ωφέλησε πολύ η εργασία εκεί. Ιδιαίτερα εμένα που είχα μια αγάπη για τα γράμματα, την ποίηση, το διάβασμα. Γι αυτό απολάμβανα πολύ τα ξενύχτια και τα συνθήματα και τις συνεδριάσεις των παιδιών. Ξενυχτήσαμε πολλά βράδια με τους φοιτητές, ήμασταν εκεί στις καταλήψεις τους γι αυτό και το «δέσιμό» μαζί τους ήταν μεγάλο. Τα αισθάνομαι δικά μου παιδιά. Αισθάνομαι αγάπη και μόνο αγάπη. Κι εκείνα, όμως, με βλέπουν ως δεύτερη μάνα. Όταν έβγαιναν από την αίθουσα τους ρωτούσα «πώς έγραψες πουλάκι μου; έγραψες καλά;» Έμπαινα στη θέση των γονιών τους».

Όσον αφορά στην παρουσία και στη λειτουργία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου στη Θράκη το χαρακτηρίζει ευλογία. «Ευλογία από κάθε άποψη. Ανέβηκε ο τόπος οικονομικά, πολιτιστικά, κοινωνικά. «Ξύπνησε» η αγορά με τους φοιτητές. Μας ωφέλησε πάρα πολύ και η επαφή μαζί τους.»
Φώτο: Αντιγόνη Αγορά Φωτογράφος: Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα