Κομοτηνή: Η ανεργία στα ύψη και το Εργατικό Κέντρο διχασμένο

09:14 21/1/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Η προεδρία του Εργατικού Κέντρου δεν μας ενδιέφερε ως αυτοσκοπός. Αυτό που θέλαμε ήταν να σπάσει μια κατάσταση η οποία κρατάει πολλά χρόνια στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής και το έχει βάλει σε μια αδράνεια σε μια επανάπαυση» δηλώνει ο κ. Τάκης Μουμτζίδης, επικεφαλής της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης σημειώνοντας πως «γνωρίζει ο κόσμος της Κομοτηνής τι συμβαίνει στο Εργατικό Κέντρο. Δεν υπάρχει συμμετοχή στις απεργίες,

στις κινητοποιήσεις. Εμείς θεωρούμε ότι η ηγεσία του Εργατικού Κέντρου πρέπει να αλλάξει ».

«Οι εκλογές που προηγήθηκαν έδειξαν ότι η διοίκηση απολαμβάνει την εκτίμηση της πλειοψηφίας των μελών του Εργατικού Κέντρου» παρατηρούμε και ο κος Μουμτζίδης σπεύδει να προσθέσει «απολαμβάνει την πλειοψηφία του Συνεδρίου που προηγήθηκε, στο οποίο Συνέδριο συμμετέχουν οι αντιπρόσωποι που εκπροσωπούν τα Σωματεία γι αυτό και ζητούσαμε να μας δοθεί κατάλογος με τα Σωματεία που συμμετέχουν, τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα, να ξέρουμε πότε έκαναν εκλογές, ποιοι ψήφισαν. Ήταν δικαίωμα μας να ξέρουμε ποιοι συμμετέχουν στο Συνέδριο, αλλά αυτό δεν το πληροφορηθήκαμε ποτέ. Δεν ξέρουμε αν είναι αληθινοί αντιπρόσωποι,, αν έκαναν όντως εκλογές» δηλώνει και σπεύδει να προσθέσει ότι «κάποιοι αντιπρόσωποι προέρχονται από Σωματεία που δεν έχουν να δείξουν καμία δραστηριότητα. Είναι νόμιμα, κάνουν νομίμως εκλογές, αλλά είναι σωματεία που στήνονται για να βγάλουν αντιπροσώπους, δεν έχουν καμία άλλη δραστηριότητα».

Παράλληλα, ο κος Μουμτζίδης κάνει λόγο για ακατανόητη πρακτική του προεδρείου να μην δώσει τα νομιμοποιητικά έγγραφα που ζήτησε η Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση και η παράταξη του ΠΑΜΕ. «Αυτή η εμμονή μας βάζει σε υποψίες. Για ποιο λόγο αν όλα ήταν κανονικά δεν μας έδωσε αυτά τα χαρτιά. Θα συνεδριάσει η Παράταξη μας και θα αποφασίσουμε πώς θα κινηθούμε. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που μας δίνει ο Νόμος».

Ελάχιστα τους απασχολούν αυτά τα θέματα τους ανέργους παρατηρούμε για να συμφωνήσει μαζί μας. «Μην ξεχνάμε ότι μ’ αυτές τις διαδικασίες και μ’ αυτούς τους τρόπους κάποιοι κρατάνε τα οφίτσια τους για χρόνια και φέρονται ως εκπρόσωποι των εργαζομένων και τους εκπροσωπούν παντού» δηλώνει και υπόσχεται «θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να βοηθάμε Σωματεία κι Εργαζόμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα.»

Ανεργία στα ύψη

Το ποσοστό της ανεργίας είναι πολύ υψηλό στη Ροδόπη. «Πάνω από τον μέσο όρο της χώρας που είναι στο 24%. «Ανεργία που προέρχεται από την Οικοδομή, που κατέρρευσε, από εργοστάσια που έκλεισαν, από επιχειρήσεις που έβαλαν λουκέτο.»

360 ευρώ ο βασικός μισθός με καθυστερήσεις

Δεν λείπουν τα προβλήματα και στους εργαζόμενους στον Ιδιωτικό Τομέα. Όπως σημειώνει ο κος Μουμτζίδης αμείβονται πολύ χαμηλά και γι αυτό θα πρέπει άμεσα να επανέλθουν οι Συλλογικές Συμβάσεις, ώστε να μπορούν οι εργαζόμενοι να διαπραγματεύονται τους όρους αμοιβής, τους όρους εργασίας. Τώρα ο βασικός μισθός κυμαίνεται στα 360 ευρώ για πλήρη απασχόληση στους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών με τις καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών να είναι σύνηθες πια φαινόμενο.

Φώτο:Τάκης Μουμτζίδης Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα