Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 6-9-2017

07:52 6/9/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Πολιτική
Σιδηροδρομική Εγνατία
Συμφωνία για τη σιδηροδρομική σύνδεση των τριών λιμένων της Βόρειας Ελλάδας (Αλεξανδρούπολη-Καβάλα-Θεσσαλονίκη) με τα τρία αντίστοιχα της Βουλγαρίας (Δούναβη-Μπουργκάς-Βάρνας) θα υπογράψουν σήμερα στις εννέα και μισή το πρωί στην Καβαλά, στο ξενοδοχείο Imaret ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Βούλγαρος Ομόλογός του. Η διμερής συμφωνία για τη «Σιδηροδρομική Εγνατία»

προβλέπει σύνδεση των εμπορευματικών κέντρων με το Δούναβη και τη Μαύρη Θάλασσα με γραμμή που θα προβλέπει ηλεκτροκίνηση και νέα χάραξη για τη σύνδεση Καβάλας-Θεσσαλονίκης, έργα προϋπολογισμού άνω των 3,5 δις.

Κοινωνία των πολιτών
10η Ετήσια Συνέλευση του Σωματείου «Διάζωμα»
Περισσότερα από 500 μέλη του Σωματείου «Διάζωμα» επισκέπτονται την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης για να παρακολουθήσουν τις εργασίες της συνέλευσης του Σωματείου, αλλά και τις παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί. Η συνάντηση των μελών και των φίλων του «Διαζώματος» πραγματοποιείται από σήμερα Τετάρτη 6 έως και την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, με την Κομοτηνή, αλλά και σημαντικά μνημεία της Ροδόπης, όπως το Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας, να αποτελούν το κύριο χώρο διεξαγωγής της.
«Η 10η γενική συνέλευση του Διαζώματος αλλά και όσα έχουμε προγραμματίσει να γίνουν στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, θα γίνουν με πολύ αγάπη και σεβασμό στην περιοχή και τους ανθρώπους της» δήλωσε, μιλώντας στην «ΕΡΤ Κομοτηνής», ο κ. Μπένος εξηγώντας πως η επιλογή αυτή δεν ήταν τυχαία, αλλά «βασισμένη πάνω στο καινοτόμο πρόγραμμα που οικοδομείται στην περιοχή, το πρόγραμμα «Πολιτιστική Διαδρομή της Εγνατίας Οδού» που όπως εξήγησε υιοθετήθηκε από τον αείμνηστο Γιώργο Παυλίδη και τον νυν Περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο.

Παιδεία
Μισή τιμή τα εισιτήρια για τους αναπληρωτές
Στη μισή τιμή, μέσω συγκεκριμένων εταιρειών, θα έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί που διορίστηκαν σε νησιά, σύμφωνα με απόφαση των υπουργείων Ναυτιλίας και Παιδείας. Για πρώτη φορά, φέτος, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που πρόκειται να μεταβούν σε κάποιο νησί, όπου αποτελεί τον τόπο διορισμού τους, θα έχουν την δυνατότητα έκπτωσης 50% στα ακτοπλοϊκά τους εισιτήρια με τις εταιρείες BLUE STAR FERRIES, SUPERFAST FERRIES, ANEK LINES, HELLENIC SEAWAYS και MINOAN LINES.

Συνδικαλισμός
Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής
Κάλεσμα ενότητας και συμμετοχής απευθύνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής στο Συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου στις 18:00 μ.μ. στο Άγαλμα του Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και στην πορεία διαμαρτυρίας που θα ακολουθήσει. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής θα συμμετέχει ενεργά και για την μετακίνηση θα ναυλώσει λεωφορεία. Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν το Σάββατο 09 Σεπτεμβρίου στη 13:00 μ.μ. μπροστά από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Κομοτηνής.

Περιβάλλον
«Στεγνώνει» ο υδροβιότοπος της Βιστωνίδας
Η παρατεταμένη ανομβρία δημιούργησε προβλήματα στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Νέστου Βιστωνίδας Ισμαρίδας, σε περιοχές που συγκέντρωναν λίγο νερό και ήταν πόλος έλξης για τα πουλιά. «Δυστυχώς φέτος η ξηρασία ήταν μεγάλη.Μακάρι να διορθωθεί η κατάσταση που βλέπουμε χρόνο το χρόνο να χειροτερεύει.» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η κυρία Χατζηεφραιμίδου, ξεναγός του Φορέα διαχείρισης και σημείωσε ότι «Σ’ αυτές τις περιοχές ζούσαν πολλά από αυτά τα είδη. Περιορίζεται ο χώρος τους, περιορίζεται και η τροφή που μοιράζεται σ’ αυτά.» Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις στην παραλία της Μάνδρας, στην Αλμύρα, στο Μαυρομάτι, στην Ανδριανή κ.α. Περιοχές που τις επέλεγαν τα προηγούμενα χρόνια ομάδες κύκνων και έμεναν εκεί καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Οικονομία
Λευκή νύχτα στην Κομοτηνή
«Λευκή Νύχτα» διοργανώνουν ο Εμπορικός Σύλλογος της Κομοτηνής και η Ομοσπονδία Ροδόπης στις 29 Σεπτεμβρίου. Στην διοργάνωση μπορούν να λάβουν μέρος επιχειρήσεις – γειτονιές με δικές τους εκδηλώσεις- ιδέες κατόπιν συνεννόησης με τον Εμπορικό Σύλλογο Κομοτηνής και την ΟΕΒΕΣ Ροδόπης και εφόσον η εν λόγω εκδήλωση δεν θα παρενοχλεί τα ήδη προγραμματισμένα stages της Λευκής Νύχτας.
Όσες Επιχειρήσεις επιθυμούν να συμμετέχουν να ενημερώσουν την Γραμματεία του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής έως την Δευτέρα τις 11 Σεπτεμβρίου έτσι ώστε να ενταχθούν τόσο στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων της Λευκής Νύχτας όσο και στο σχετικό έγγραφο που θα συνταχθεί για την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και την Αστυνομία ώστε να αποφευχθούν δυσάρεστες εκπλήξεις. Μια μέρα πριν, στις 28 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Έκθεση «Synergia 2017» με την προβολή τοπικών προϊόντων.

Κόμματα
Ανακοίνωση του Αθανάσιου Γακίδη
Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο υπεύθυνος στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας της περιφερειακής οργάνωσης ΑΜΘ της Νέας Δημοκρατίας, Αθανάσιος Γακίδης, αναφέρεται ότι : «Το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με όλους τους παραγωγικούς φορείς της Περιφέρειας μας. Οι επισκέψεις αυτές ήταν ουσιαστικές και όχι εθιμοτυπικές. Ο πρόεδρος αφουγκράστηκε τις αγωνίες και τις προσδοκίες τους και λίγο πριν την σημαντική ομιλία του στην Δ.Ε.Θ. είχε συνάντηση με εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, Σ.Ε.Β., ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΣΕΤΕ), στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος. Μεταξύ άλλων μεταρρυθμίσεων ο πρόεδρος επέμεινε στο «να μικρύνουμε το καταστροφικό χάσμα, σε φόρους και εισφορές, με τις ανταγωνιστικές γειτονικές μας χώρες», το οποίο και αποτελεί πάγιο αίτημα των φορέων της περιφέρειας Α.Μ.Θ.»

Τοπική Αυτοδιοίκηση
Ανέβηκαν οι τόνοι στο Δήμο Ξάνθης
Κριτική στη δημοτική αρχή για το γεγονός ότι κανένα αθλητικό έργο του Δήμου Ξάνθης δεν περιλαμβάνεται στα έργα ύψους 4 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού ασκεί η παράταξη Κοινωνία Δημοτών με ανακοίνωσή της. «Είναι πια κοινός τόπος σε όλους τους δημότες, ότι η σημερινή δημοτική αρχή είναι κορυφαία στο να χάνει ευκαιρίες.» αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση και σημειώνεται « Κατόπιν ενεργειών του κ. Δημαρχόπολου χάθηκε άλλη μία μεγάλη ευκαιρία.»

Διανομή τροφίμων στους απόρους
Τρόφιμα, είδη παντοπωλείου και σχολικά είδη θα διανεμηθούν και σήμερα στους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ. Η διανομή θα συνεχιστεί και αύριο, Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου από τις 08:30 έως τις 14:00. Τόποι διανομής είναι: για τον Δήμο Κομοτηνή – το Πολυλειτουργικό Κέντρο, για τον Δήμο Αρριανών τα δημοτικά καταστήματα Φιλλύρας, Αρριανών, Κέχρου, Οργάνης. Για τον Δήμο Μαρωνείας-Σαπών οι χώρο των αμαξοστασίων στις Σάπες και στην Ξυλαγανή.

Πολιτισμός
Εργαστήρι δημιουργικής γραφής
Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής για παιδιά ηλικίας 8 έως 9 ετών θα λειτουργήσει η ΦΕΞ. Μέσω της Δημιουργικής Γραφής ενθαρρύνονται τα παιδιά να ασκήσουν το μυαλό τους, απελευθερώνοντας τη φαντασία τους . Να εκφράσουν τα συναισθήματα τους και να μάθουν να επικροτούν τον εαυτό τους για κάθε τους δημιούργημα . Επίσης, θα λειτουργήσει Εργαστήριο Κινηματογράφου της ΦΕΞ.

Με τους φίλους της παράδοσης!
Ξεκινά η χρονιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κομοτηνής. Οι εγγραφές ξεκινούν στις 12/9/2017 και θα πραγματοποιούνται στο νέο, φιλόξενο χώρο του Συλλόγου επι της οδού Κουρτίδου 4 (ισόγειο), κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη στις 18:00-20:00 και Σάββατο στις 10:00-12:00.

Συνέντευξη της προέδρου της ΔΚΕΠΠΑΚ
Το πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ Μπύρας και Μουσικής Κομοτηνής και άλλα τρέχοντα θέματα που αφορούν πολιτιστικές δράσεις στην περιοχή μας και το εξωτερικό, θα παρουσιαστούν στη συνέντευξη Τύπου που θα δοθεί σήμερα Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΔΚΕΠΠΑΚ (Κούλογλου 14) από την πρόεδρο, Νατάσα Λιβεριάδου. Το 4ο Φεστιβάλ Μπύρας & Μουσικής Κομοτηνής θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 15-16-17 Σεπτεμβρίου με τη συμμετοχή των: Χρήστος Δάντης & Ραλλία Χρηστίδου, 3GENS και Μπίγαλης και MICE The Swing Band – Youth Notes – Sentinel. Πρόκειται για μια διοργάνωση της Δημοτικής Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας, Αθλητισμού Κομοτηνής και του συλλόγου «Γραμμόφωνο».

Παράσταση Καραγκιόζη
Παράσταση Καραγκιόζη με το Θρακικό Θέατρο Σκιών του Γιάννη Βουλτσίδη, θα δοθεί την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στις 8.30 μ.μ., στην πλατεία Εξηντάρα (Ζυμβρακάκη). Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, όπως κάθε χρόνο, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, δίνει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά για ένα τελευταίο αθώο καλοκαιρινό χαμόγελο.

Το Black Box συμμετέχει στις γιορτές παλιάς Ξάνθης .
Το Black Box συμμετέχει στις γιορτές παλιάς Ξάνθης . Στο ισόγειο του Black Box φιλοξενείται έκθεση ζωγραφικής της Όλγας Χαιροπούλου με τίτλο “Θάλασσα”. Στον όροφο του κτιρίου φιλοξενείται η ομαδική έκθεση φωτογραφίας του εργαστηρίου φωτογραφίας του black box. Ωράριο λειτουργίας 19:00-24:00. Παράλληλα, ξεκινάνε οι εγγραφές των εργαστηρίων. Φέτος θα λειτουργήσουν: Μουσικό εργαστήρι, Εργαστήριο φωτογραφίας, Σεμινάρια φωτογραφίας, Θεατρικό εργαστήρι.

Αστυνομικό Δελτίο
Συμμετοχή στην προσπάθεια κατάσβεσης
Στην προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς στην Πυλαία Αλεξανδρούπολης συμμετέχουν έξι Πυροσβέστες και τρία οχήματα της Π/Υ από τη Ροδόπη. Η προσπάθεια βρίσκεται σε εξέλιξη.

Αθλητισμός
ΓΑΣ Κομοτηνή εγγραφές
Ξεκίνησαν οι εγγραφές στις Ακαδημίες του ΓΑΣ Κομοτηνή από τις 17:00 έως τις 20:00 στο 2ο Λύκειο. Τα γήπεδα του 2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου υποδέχονται τα τμήματα. Για τέταρτη χρονιά φέτος θα λειτουργήσουν τα τμήματα προσχολικής ηλικίας (baby basket) όπου οι προπονήτριές του ΓΑΣ, Ιφιγένεια και Μάρω, συνδυάζοντας το μπάσκετ με την ψυχοκινητική, μαθαίνουν στα παιδάκια δεξιότητες παίζοντας.

Καιρός
Γενικά αίθριος. Τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά τις απογευματινές ώρες. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία μεταβλητοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, blue star ferries, αλέξης τσίπρας, blue star, superfast ferries, anek lines, hellenic seaways, minoan lines, εν λόγω, ελλαδα, τσιπρας, νέα, δις, θεατρο, εισιτήρια, blue, star, ferries, superfast, anek, lines, hellenic, minoan, βενιζελος, θεσσαλονικη, λεωφορεια, αμθ, ΓΣΕΕ, εσεε, σετε, κεα, συμμετοχή, youth, notes, black, box, baby, basket, καιρος, κινηση στους δρομους, ωραριο καταστηματων, σισσυ χρηστιδου, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εισφορα αλληλεγγυης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, θεμα εκθεσης 2012, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, anek lines, σχολικα ειδη, αναπληρωτες, αστυνομια, γηπεδα, θαλασσα, θρακη, ιφιγενεια, μπασκετ, νησι, νησια, προγραμμα, σημερινη, anek, blue star, blue star ferries, hellenic seaways, minoan lines, minoan, star, superfast, αγαπη, αθωο, αλμυρα, αμθ, βρισκεται, γεγονος, γραφεια, δαντης, δελτα, δευτερα, διαστημα, δυνατοτητα, δις, δοθει, εγνατια, εγγραφες, εγγραφο, εσεε, ευκαιρια, ευρω, εισιτήρια, εκθεση, ελξης, ενεργα, εν λόγω, εργα, εξελιξη, εξι, ετων, ζωης, ιδεες, ιδια, θεατρο σκιων, ομιλια, κελσιου, κυρια, λυκειο, μακεδονια, μητσοτακης, μνημεια, μυαλο, νερο, νυχτα, ξενοδοχειο, οχηματα, παιδια, παιδακια, πεμπτη, προβληματα, πρωι, πυλαια, ραλλια χρηστιδου, ραλλια, σαπες, σαββατο, σεμιναρια, συμμετοχή, τιμη, τρια, τριτη, τριημερο, ισογειο, φαντασια, φεστιβαλ, φορα, χαθηκε, χαμογελο, χασμα, χρηστος, ωρες, black, blue, μποφορ, box, δημοτικα, ειδη, εννεα, εθνικο, ferries, hellenic, κυριακη, lines, μπροστα, notes, ομαδες, superfast ferries, θεματα, θερμοκρασια, youth
Τυχαία Θέματα