Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 25-2-2017

08:57 25/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ιστορία
23 χρόνια μετά ο Ποντιακός Ελληνισμός καλεί την Τουρκία

Ανακοίνωση με αφορμή την συμπλήρωση 23 χρόνων από την ημέρα που το Ελληνικό Κοινοβούλιο, με καθυστέρηση εβδομήντα και πλέον ετών, προχώρησε στην αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστη ο Ποντιακός Ελληνισμός, από το Τουρκικό καθεστώς και τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως ημέρας μνήμης των θυμάτων αυτής εξέδωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας.

Σύμφωνα με την οποία:
“Η εξοντωτική

πολιτική των Τούρκων, οδήγησε στη Γενοκτονία και τον ξεριζωμό ενός τρισχιλιόχρονου πολιτισμού και επισφραγίστηκε με τις 353.000 χιλιάδες θύματα των Ελλήνων του Πόντου. Η μη αποδοχή από μέρους της Τουρκίας του εγκλήματος της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών έχει ως συνέπεια τη διαιώνιση μιας αυταρχικής νοοτροπίας συνεχίζοντας τα λάθη του παρελθόντος της.
Καλούμε την Τουρκία να αναγνωρίσει τόσο το έγκλημα της Γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων αλλά και να συμφιλιωθεί με το ιστορικό παρελθόν της, ενέργεια η οποία θα αποτελέσει λύτρωση και για την ίδια.
Σήμερα όλο και περισσότεροι φορείς, πανεπιστημιακά ιδρύματα αλλά και Τούρκοι ακαδημαϊκοί συμφωνούν και ζητούν να αναγνωριστεί το έγκλημα αυτό.
Με συμμάχους τις χώρες που έχουν ήδη αναγνωρίσει το έγκλημα της Γενοκτονίας, ο αγώνας για την ιστορική αλήθεια και το δίκαιο θα συνεχιστεί μέχρι την τελική δικαίωση των προγόνων μας, ζητώντας παράλληλα από την Ελληνική Πολιτεία να εντάξει στα σχολικά βιβλία την μακρόχρονη ιστορία των Ελλήνων του Πόντου.
Το έγκλημα της Γενοκτονίας, δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται”.

Πολιτική
Κατά των ασφαλιστικών εισφορών ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης

Επιδόθηκε χθες στον ΕΦΚΑ από τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης, με Δικαστικό Επιμελητή Αθηνών, η δήλωση επιφύλαξης κατά των ασφαλιστικών εισφορών της πλειοψηφίας των Δικηγόρων Ροδόπης.
Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου
Συνεδριάζουν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την Τρίτη στις 28 -02 στις 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ» της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή.

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» (Κ.Ε.Α.). Πρόκειται για ένα προνοιακό πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού και απευθύνεται σε νοικοκυριά που διαβιούν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, από τον ενήλικο υπόχρεο υποβολής φορολογικής δήλωσης ή τον/την σύζυγό του, μέσω του Δήμου ή απευθείας από τον ενδιαφερόμενο, με χρήση των προσωπικών κωδικών taxisnet, συμπληρώνοντας την αίτηση που διατίθεται ηλεκτρονικά στην ιστοσελίδα www.keaprogram.gr. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι ανοιχτή και η αίτηση μπορεί να υποβληθεί καθ’ όλη τη διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος.

Μνημόσυνο για τους Δημάρχους

Επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των κεκοιμημένων Δημάρχων του Δήμου Κομοτηνής στον Ιερό Κοιμητηριακό Ναό Ζωοδόχου Πηγής θα τελεσθεί σήμερα μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας.

Κοινωνία
Γιορτή για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Μια Γιορτή για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία με τη συμμετοχή του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης διοργανώνει το Σάββατο 4 Μαρτίου στην Πολιτιστική Κίνηση Ν.Ροδόπης, το Δίκτυο Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Για το εκθετήριο, το Δίκτυο Κοιν.Σ.Επ. ΑΜΘ απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση προς κάθε ενδιαφερόμενο φορέα συλλογικής προσπάθειας ή συνεταιριστικού εγχειρήματος που θα ήθελε να συμμετάσχει και να παρουσιάσει τη δράση του ή τα προϊόντα του να έρθει σε επαφή με τους διοργανωτές μέχρι την 1η Μαρτίου.

Σουπιές με το κιάλι

Τα πατροπαράδοτα θαλασσινά εδέσματα θα γευτούν μετ’ εμποδίων οι κάτοικοι της Θράκης την Καθαρά Δευτέρα. Σύμφωνα με τον Σταμάτη Κερτένη, ιχθυοπώλη στην Κομοτηνή, ελλείψεις παρουσιάζονται ήδη σε σουπιές, καλαμάρια, γαρίδες και σε άλλα είδη, με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι ανεβασμένες. «Στις σουπιές, στις γαρίδες και στα καλαμάρια η έλλειψη είναι αρκετά μεγάλη, όπως και στα κυδώνια, τα μύδια και τις αχιβάδες» δηλώνει ο κος Κιρτένης και εξηγεί τους λόγους. «Ο τρόπος που επιλέγουν να δουλέψουν τα καΐκια, ασχολούνται με άλλα είδη, όπως τα χταπόδια για παράδειγμα. Επίσης, η γενική μείωση του αλιευτικού πλούτου επηρεάζει και αυτά τα είδη, αλλά και οι καιρικές συνθήκες, κυρίως επηρέασαν τις Σουπιές». Σουπιές, χταπόδια, γαρίδες, θράψαλα, μύδια, κέλυφος θα τα δουν με το κιάλι πολλοί στο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας. «Και τα μύδια λόγω του κρύο δεν ήταν πολλά φέτος» δηλώνει ο κος Κιρτένης.

Ντόπιες ποικιλίες

21 σχολεία φέτος αναλαμβάνουν τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών για 16η χρονιά στην Κομοτηνή. πρόκειται για μια προσπάθεια του «Πελίτι» που έχει ως στόχο τη διάσωση και τη διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών κι αυτό γιατί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα χάθηκε η συντριπτική ποικιλία των παραδοσιακών ποικιλιών, έμεινε μόνο ένα 2-3% από τις παραδοσιακές ποικιλίες που υπήρχαν στη χώρα.

Πολιτισμός Εκδηλώσεις
Μαθητική Παρέλαση

Τη δεύτερη μαθητική ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ διοργανώνουν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Κομοτηνής και ο Σύνδεσμος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Δημοτικών Σχολείων Κομοτηνής σήμερα στις 11:00. Αφετηρία της παρέλασης το 1ο Δημοτικό με κατάληξη στη κεντρική πλατεία Κομοτηνής

Καρναβάλι Ξάνθη

Κορυφώνονται οι Θρακικές Λαογραφικές Εορτές στην Ξάνθη με την Μεγάλη Καρναβαλική Παρέλαση την Κυριακή. Η Ξάνθη συνεχίζει να διατηρεί την πρωτοπορία του αποκριάτικου ξεφαντώματος. Η παρέλαση ξεκινάει από την είσοδο της πόλης, το γνωστό Φόρο, και μέσω της 28ης Οκτωβρίου περνάει από την Κεντρική Πλατεία για να καταλήξει στο χώρο του γηπέδου του ΑΟΞάνθης, όπου βρίσκονται τα στέκια των συλλόγων. Εκεί ξεκινάει ένα ξέφρενο γλέντι, ένα μεγάλο πάρτι στο πάρκο απέναντι από το γήπεδο με τη συμμετοχή όχι μόνο των Καρναβαλιστών αλλά και του κόσμου. Την Καρναβαλική Παρέλαση για τη Δημόσια Τηλεόραση θα παρουσιάσει ο Θέμης Γεωργαντάς και η Μαρία Παπαδοπούλου.

Πάρτι στο Κέντρο Αποθεραπείας

Όμορφες στιγμές βαθιά αληθινές με τα παιδιά και το προσωπικό έζησαν στο αποκριάτικο πάρτυ του Κέντρου Αποθεραπείας & Αποκαταστασής ανάπηρων παιδιών Κομοτηνής με την καταπληκτική ορχήστρα του στρατού απο το στρατόπεδο Ηλιοπούλου

Βιβλιοπαρουσίαση

Την παρουσίαση της ποιητικής συλλογής του Γιάννη Στρούμπα »ΓΡΑΦΕΙΟΝ ΕΝΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ» διοργανώνουν το βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο και οι εκδόσεις Καλλιγράφος την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017 και ώρα 19:00 στον χώρο του βιβλιοπωλείου, Δημοκρίτου 7Α, Κομοτηνή. Για τη συλλογή θα μιλήσουν οι συγγραφείς: Ανδρέας Λύκος, Χρήστος Χαρτοματσίδης και Ιγνάτης Χουβαρδάς. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η φιλόλογος Κατερίνα Σχοινά. Ενώ ο ποιητής θα διαβάσει για το κοινό ποιήματά του.

Μητρόπολη
Ο εσπερινός της συγχωρήσεως.

Ο εσπερινός της συγχωρήσεως θα τελεσθεί την Κυριακή 26 Φεβρουαρίου στις έξι το απόγευμα στον Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Κομοτηνῆς, Χοροστατοῦντος τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος.

Αστυνομικό Δελτίο
Συλλήψεις μελών εγκληματικής οργάνωσης

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών και την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 45 μελών της, ενώ κατά τη διάρκεια ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθησαν τα 31

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης κατακράτησης, της ληστείας και παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί εθνικού τελωνειακού κώδικα, περί ειδικού φόρου κατανάλωσης, περί αλλοδαπών και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, 536 ναρκωτικά δισκία, ποσότητες ακατέργαστης κάνναβης, 1.130 λαθραία πακέτα τσιγάρων, λαθραίος καπνός, 3 περίστροφα κρότου – λάμψης, 2 κυνηγετικά όπλα, 2 σπρέι πιπεριού, 4 ζυγαριές, πλήθος κινητών τηλεφώνων, χρηματικά ποσά, 17 οχήματα και 2 μοτοσικλέτες

Εξαρθρώθηκε μετά από εμπεριστατωμένες έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής εγκληματική ομάδα που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης και την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.

Ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία σαράντα πέντε (45) μελών της ομάδας και συγκεκριμένα 41 ημεδαπών και τεσσάρων (4) αλλοδαπών, υπηκόων Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Στο πλαίσιο ευρείας κλίμακας αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε την 21 και 22-2-2017, στους Νομούς Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας και Θεσσαλονίκης, υπό το συντονισμό της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής και τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης, Ορεστιάδας, Αλεξανδρούπολης, Ξάνθης, Καβάλας και Δράμας και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, συνελήφθησαν τριάντα ένα (31) μέλη του κυκλώματος. Πρόκειται για είκοσι εννέα (29) ημεδαπούς και δύο (2) αλλοδαπούς, υπηκόους Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν ακόμη επτά (7) άτομα, που δεν ανήκουν στην εγκληματική ομάδα.

Σε βάρος των δραστών σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της παράνομης κατακράτησης, της ληστείας και παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών, περί όπλων, περί εθνικού τελωνειακού κώδικα, περί ειδικού φόρου κατανάλωσης, περί αλλοδαπών και της νομοθεσίας για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Συνελήφθη 21χρονος υπήκοος Συρίας ο οποίος μετέφερε με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο πάνω από 27 κιλά ακατέργαστης κάνναβης

Συνελήφθη σήμερα 24-2-2017 τις πρώτες πρωινές ώρες, στην Εγνατία Οδό Ξάνθης – Κομοτηνής, στο πλαίσιο των ειδικών δράσεων για την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, από αστυνομικούς της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Τμήματος Ασφάλειας Κομοτηνής, 21χρονος αλλοδαπός, υπήκοος Συρίας σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια οργανωμένης επιχείρησης οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον δράστη, διότι τον εντόπισαν να μεταφέρει με Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο, τέσσερις (4) νάιλον συσκευασίες με ακατέργαστη κάνναβη, συνολικού βάρους 27.110 γραμμαρίων, οι οποίες και κατασχέθηκαν.
Στην κατοχή του 21χρονου, μεταξύ άλλων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν το χρηματικό ποσό των 120 ευρώ και δύο (2) κινητά τηλέφωνα. Κατασχέθηκε επίσης το παραπάνω Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, καθαρα δευτερα, μαΐου, ελλαδα, εφκα, αθηνα, taxisnet, συμμετοχή, αμθ, δραση, σουπιές, κος, επηρεάζει, σχολεια, παρελαση, ξανθη, βιβλιοπωλείο, αιγυπτος, θεσσαλονικη, συλληψεις, κινηση στους δρομους, βιβλια, σταση εργασιας, κλειστα σχολεια, φορολογικη δηλωση 2011, αλλαγη ωρας, www.taxisnet.gr, τραπεζα της ανατολης, εισφορα αλληλεγγυης, παρελαση θεσσαλονικη, ηλεκτρονικο τσιγαρο, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, κοινωνικος τουρισμος, αλλαγη ωρας 2013, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, παρελαση, χταποδια, δημοκριτειο, χωρες, αιτηση, αυτοκινητο, αφγανισταν, κινητα, κινητα τηλεφωνα, λυκος, ναρκωτικα, οικονομια, πλαισιο, ποιηματα, προγραμμα, τηλεοραση, ωρα, αμθ, αφορμη, βρισκεται, γαριδες, γηπεδο, γλεντι, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δικτυο, εγνατια, αιθουσα, ευρω, ελλειψη, ενεργεια, εξελιξη, εξι, επηρεάζει, επτα, ερευνες, ετων, ζυγαριες, ζωοδοχου πηγης, ιδια, εικοσι, υπηρχαν, ιστορικο, εκδοσεις, κελυφος, κινηση, κυδωνια, κιλα, κος, λαθη, λυτρωση, μαΐου, μειωση, μικρο, μαρια, μυδια, ομαδα, οχηματα, παιδια, παρουσιαση, πολιτεια, παρτυ, πρωτοπορια, σαββατο, συγκεκριμενα, συζυγο, συμμετοχή, σουπιές, σπρει πιπεριου, σπρει, σχολικα βιβλια, τουρκια, τριτη, υπηκοος, χαθηκε, χρηστος, ωρες, αγωνας, εβδομηντα, ειδη, εννεα, εορτες, γιορτη, χωρα, ηλεκτρονικα, κυριακη, ορχηστρα, ποιητης, τριαντα, θαλασσινα
Τυχαία Θέματα