Κομοτηνή: ΕΡΤ Ειδήσεις 19- 8- 2016

07:46 19/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Οικονομία

Β’ Τάξης τα τελωνεία της περιφέρειας

Από 1η Σεπτεμβρίου του 2016 τα τελωνείο της Ροδόπης Ξάνθης Δράμας και Νέας Ορεστιάδας θα λειτουργούν ως τελωνεία Β Τάξης συμφώνα με έγγραφο της γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων. Τα τελωνεία της Α Τάξης ( επίπεδου διεύθυνσης)παύουν να λειτουργούν από 1 Σεπτεμβρίου με την σημερινή τους μορφή και συστήνονται στις ίδιες περιοχές με τον ίδιο τίτλο τελωνεία Β Τάξης (Επίπεδου Αυτοτελούς Τμήματος).Με αυτή την απόφαση στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ , τα τελωνεία της Ροδόπης, Ξάνθης ,Δράμας και Νέας Ορεστιάδας θα λειτουργούν ως τελωνεία Β

Τάξης .

Αναλυτικά στοιχεία για τις εξαγωγές σε Μακεδονία και Θράκη

Μικρή πτώση σημείωσαν οι εξαγωγές σε Μακεδονία και Θράκη σύμφωνα με τα αναλυτικά στατιστικά στοιχεία εξαγωγών αγαθών των περιφερειακών ενοτήτων Μακεδονίας και Θράκης για την περίοδο 2011-2015 που απέστειλε στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης το γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Βόρειας Ελλάδας.

Σύμφωνα με αυτά οι εξαγωγές των περιφερειακών ενοτήτων Μακεδονίας και Θράκης κατά το 2015 ανήλθαν σε 5.139.779.312 ευρώ ενώ το 2014 ήταν 5.436.914.184 ευρώ.

Κατά το 2015, αύξηση των εξαγωγών σε σχέση με το 2014, σημείωσαν οι Π.Ε. Δράμας, Ξάνθης, Ροδόπης, Χαλκιδικής, Σερρών, Πιερίας, Κιλκίς, Φλώρινας, Κοζάνης, Γρεβενών, ενώ μείωση των εξαγωγών σε σχέση με το 2014 σημείωσαν οι Π.Ε. Καβάλας, Έβρου, Πέλλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς.

Τις πρώτες θέσεις, όσον αφορά στην αξία των εξαγωγών κατά το 2015, καταλαμβάνουν οι Π.Ε. Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Καστοριάς και Κιλκίς. Οι εξαγωγές των Π.Ε. Μακεδονίας και Θράκης κατά το 2015 αποτέλεσαν το 19,83% του συνόλου των εξαγωγών της Ελλάδος.

Παραγωγή

Επιπλέον 20% ενίσχυση στα Σχέδια Βελτίωσης των ορεινών κτηνοτρόφων

Αυξημένη κατά 20% θα είναι η ενίσχυση που θα λαμβάνουν τα επενδυτικά σχέδια κτηνοτρόφων από ορεινές περιοχές στο πλαίσιο των Σχεδίων Βελτίωσης σημείωσε μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου σε έγγραφή απάντησή του σε σχετική ερώτηση των βουλευτών του Ποταμιού, Κ. Μπαργιώτα και Κ. Μάρκου.

Ειδικότερα, ο υπουργός αναφέρει ότι «για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις των ορεινών περιοχών προβλέπεται η ενίσχυσή της με υψηλότερα ποσοστά ενίσχυσης κατά 20% σε σχέση με δικαιούχους λοιπών περιοχών για επενδύσεις μέσα από τα Σχέδια Βελτίωσης».

Στην ερώτησή τους οι δυο βουλευτές έκαναν λόγο για δυσμενείς αλλαγές στο καθεστώς της εξισωτικής οι οποίες, όπως ανέφεραν, αιφνιδίασαν τον κτηνοτροφικό κόσμο.

3 αστέρια για την εταιρία «δρόγη βιολογικά βότανα»

Ο γεωπόνος ιδρυτής της «δρόγη βιολογικά βότανα» Κώστας Παπάζογλου

Tα «GreatTaste», με τα οποία τιμώνται μόνο τα πιο αξιόλογα τρόφιμα και ποτά, ανακοίνωσαν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για το 2016. Από τα 10.000 προϊόντα που διαγωνίστηκαν, η Θρακιώτικη εταιρεία «δρόγη βιολογικά βότανα» βραβεύτηκε με 3 αστέρια για τη βιολογική μέντα και τη λουίζα της.

Μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο γεωπόνος ιδρυτής της «δρόγη βιολογικά βότανα» Κώστας Παπάζογλου δεν έκρυψε την ικανοποιήση του αφού από τα τρία προϊόντα που έστειλε τα δυο βραβεύτηκαν με 3 αστέρια. «Σκοπεύουμε να στείλουμε περισσότερα είδη να διαγωνιστούν την επόμενη χρονιά για την ώρα έχουμε αποφασίσει για το μελισσοχορτο και το φασκόμηλο θα δούμε κατά την διάρκεια της χρονιάς τη άλλο μπορούμε να στείλουμε. Σκοπός μας ήταν, να μας βοηθήσει αυτή η διάκριση να κατακτήσουμε μία θέση σε ράφια καταστημάτων του εξωτερικού.»

3ο Εμπορικό φεστιβάλ και 1η Γιορτή Μελιού στην Ξάνθη

Στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2016, η MARKETING SUPPORT GROUP, διοργανώνει και φέτος το 3ο Εμπορικό Φεστιβάλ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αλλά και την 1η Γιορτή Μελιού

Μιλώντας στη ΕΡΤ Κομοτηνής η Ελένη Χοτζούδη κάλεσε τους παραγωγούς από όλη την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. να δηλώσουν συμμετοχή στην έκθεση και να ‘συστήσουν’ τα προϊόντα τους στο καταναλωτικό κοινό μέσω της έκθεσης υπενθυμίζοντας ότι τις Γιορτές Παλιάς Πόλης στην περσινή χρόνια επισκεφτήκαν συμφώνα με καταγραφές στοιχείων περίπου 20 χιλιάδες άνθρωποι, που αρκετοί από αυτούς ήταν από άλλες χώρες .

Οι παραγωγοί που ενδιαφέρονται να προβάλλουν τα προϊόντα τους στην έκθεση και στην 1η Γιορτή Μελιού ,μπορούν να ζητούν πληροφορίες και να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα: 6987114294 -2541105043, υπεύθυνη κ. Ελένη Χοτζούδη.

Πολιτική

Ελπίδα για επιπλέον επιδότηση των καπνοκαλλιεργητών της Ροδόπης

Νέες ελπίδες ότι μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν καπνό με ικανοποιητικά έσοδα για τους καπνοπαραγωγούς της θράκης κι όχι μόνο, μετά την θετική απάντηση από την Κομισιόν μετά από ερώτηση του βουλευτή Ροδόπης του Ποταμιού Αχμέτ Ιλχάν.

Συγκεκριμένα η απάντηση της Κομισιόν και του κοινοτικού επιτρόπου κ Hogan λέει μεταξύ άλλων ότι “τα κράτη μέλη μπορούν να αποφασίσουν να χορηγήσουν πρόσθετη ενίσχυση στους γεωργούς των οποίων οι εκμεταλλεύσεις βρίσκονται σε περιοχές με φυσικά ή άλλα μειονεκτήματα.»

Ο κ Ιλχάν σε συνέντευξη του στην ΕΡΑ Κομοτηνής τόνισε ότι θα θέσει το θέμα στην κυβέρνηση ώστε οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης να λάβουν ενίσχυση περίπου 3 ευρώ το κιλό, πράγμα που σημαίνει ότι κάθε χρόνο οι καπνοπαραγωγοί θα λαμβάνουν περίπου 20.000.000 ευρώ.

«Φανταστείτε τη ανάσα θα δώσει το ποσό αυτό στην αγορά της Κομοτηνής» πρόσθεσε ο βουλευτής του Ποταμιού. Παράλληλα ο κ Ιλχαν τόνισε ότι θα κάνει όλες τις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να αρθεί η αδικία με τις εξισωτικές αποζημιώσεις από τις οποίες αποκλείονται κτηνοτρόφοι.

Τοπική Αυτοδιοίκηση

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα δημοτικά τέλη

Ο δήμαρχος Κομοτηνής Γ.ΠΕΤΡΙΔΗΣ

Τη μη αναπροσαρμογή των τελών καθαριότητας και φωτισμού για το έτος 2017, αποφάσισε ομόφωνα, κατά τη συνεδρίαση της 1ης Αυγούστου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής. Επίσης την απαλλαγή, βάσει του άρθ. 202 του Ν.3463/2006 όπως ισχύει σήμερα, από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, για το έτος 2017:

Α) των άπορων,

Β) των ατόμων με αναπηρίες,

Γ) των πολύτεκνων,

Δ) των τρίτεκων,

Ε) των μονογονεϊκών οικογενειών και

ΣΤ)των μακροχρόνια ανέργων,

εφόσον το ετήσιο εισόδημα των ανωτέρω είναι εντός των ορίων που προβλέπονται από την ΚΥΑ οικ.494/7-4-2015 (ΦΕΚ 577/09-4-2015)

Για τα υπόλοιπα τέλη ισχύουν όσα αναφέρονται στο προηγούμενο σχετικό δελτίο τύπου.

Αστυνομία

Υπόμνημα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων

Την ενίσχυση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ροδόπης με επιπλέον προσωπικό ζητά με υπόμνημα προς τον αναπληρωτή Υπουργό προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα τo Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης. Οι αυξημένες υπηρεσιακές ανάγκες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης σε συνδυασμό με την μικρή αριθμητική δύναμη του υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού καθιστούν απαραίτητη την ενίσχυση, είτε με κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, είτε με αποσπάσεις προσωπικού.

Έως και 10 Σεπτεμβρίου η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περαστικό δάσος της Ξάνθης

Έως και τις 10 Σεπτεμβρίου θα ισχύσει η απαγόρευση κυκλοφορίας στο περιαστικό δάσος της Ξάνθης στη διάρκεια της οποίας Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός και Εθελοντικές οργανώσεις αναλαμβάνουν την περιφρούρηση των περιοχών.

Θανατηφόρο τροχαίο

Σε Επαρχιακή Οδό της Ροδόπης, Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο που οδηγούσε 40χρονος ημεδαπός, συγκρούστηκε πλαγιομετωπικά με δίκυκλο μοτοποδήλατο, που οδηγούσε 80χρονος ημεδαπός, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα ο οδηγός του δικύκλου.Το τραγικό περιστατικό συνέβη το απόγευμα της 17ης Αυγούστου στην περιοχή της Ξυλαγανής.

Πολιτισμός –Εκδηλώσεις

Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας

Για πρώτη φορά μύθοι των Κελτών και των Ελλήνων παρουσιάζονται στο αρχαίο θέατρο της Μαρώνειας από το τμήμα ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής. Πρόκειται για την θεατρική παράσταση «EΜΕΙΣ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΖΟΥΜΕ ΓΑΛΑΤΕΣ» ενταγμένη στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Μαρωνείας Σαπών . Ένα μουσικοθεατρικό ταξίδι στον μύθο των Χρήστου Χαρτοματσίδη και Jack Harte αύριο Σάββατο 20 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο της Μαρώνειας στις 9 το βράδυ.

Γιορτή στο γηροκομείο Ξάνθης

Γιορτή «με τη συνοδεία μουσικής, χορού, τραγουδιού και φαγητού», τη συμμετοχή του συγκροτήματος «Ταξιδιώτες της παράδοσης» και δωρεάν μετακινήσεις με αφετηρία-τέρμα τη δημοτική αγορά διοργανώνεται το απόγευμα (19.30) της Τρίτης 23 Αυγούστου στο γηροκομείο Ξάνθης.

Η Φωτεινή Βελεσιώτου την Τρίτη 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ στην Ξάνθη

Η Φωτεινή Βελεσιώτου την Τρίτη 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ θα δώσει μια συναυλία στο Υπαίθριο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης .Μαζί της ο νέος ταλαντούχος τραγουδιστής Σωτήρης Μπαλλάς.

8η Γιορτή Χωριάτικης πίτας στη Σταυρούπολη

Σε τριήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις μετεξελίσσεται από φέτος η Γιορτή Χωριάτικης Πίτας στην Σταυρούπολη. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν σήμερα με τη χορωδιακή βραδιά, στις 20:00 στην πλατεία της Σταυρούπολης, όπου η Δημοτική χορωδία Αβδήρων, η Δημοτική χορωδία Δοξάτου Δράμας ‘Η ΣΑΠΦΩ’, η χορωδία ΚΑΠΗ Δήμου Δράμας, η χορωδία πολιτιστικού συλλόγου Ιάσμου Ροδόπης και η χορωδία ΚΑΠΗ Σταυρούπολης θα ερμηνεύσουν γνωστά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Ο ‘ΟΡΦΕΑΣ’ αποφάσισε την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων να τιμήσει του Συλλόγους Σταυρουπολιτών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι οποίοι διατηρούν τους δεσμούς με την ιδιαίτερη πατρίδα τους και προβάλλουν τη Σταυρούπολη με τις εκδηλώσεις τους.

Εκδηλώσεις στην Αίγειρο

Συνεχίζονται σήμερα οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΙΓΕΙΡΟΥ για τον Εορτασμό της Παναγίας Φανερωμένης στη Μονή Βαθυρύακος . Το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει στις εννέα το βράδυ μουσική εκδήλωση με ελληνικό έντεχνο τραγούδι με τους Ν.Βερβερίδη,Χ.Καρανίκα & Λ.Κεραμέα και στις 21 Αυγούστου στις 8.30μ.μ: Φεστιβάλ χορευτικών παραδοσιακών συγκροτημάτων. Συμμετέχουν: Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών, Λαογραφικός Σύλλογος Θρακιωτών Νεροφράκτη Δράμας και Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων Νίψας Έβρου.

Αθλητικά

Το 3ο Wave Running

Το 3o Wave Running πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και της Π.Α.Μ.-Θ. την Κυριακή 21 Αυγούστου στην παραλία Αβδήρων-Κεραμωτής, με σύνθημα «Τρέχουμε για καθαρές παραλίες».

Το Wave Running αποτελείται από τρεις αγώνες δρόμου (πέντε, δέκα και 28 χιλιομέτρων) που πραγματοποιούνται στην άμμο, πλάι στο κύμα, δίνοντας την ευκαιρία στους αθλητές να τρέξουν απολαμβάνοντας τη θαλάσσια αύρα του Θρακικού πελάγους. Μετά το τέλος των αγώνων ενηλίκων, διεξάγεται και παιδικός αγώνας πεντακοσίων μέτρων. Βασικοί στόχοι της διοργάνωσης είναι η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής και η προώθηση του αθλητισμού σε φυσικό περιβάλλον. Με τη συμβολή των εθελοντών του Wave Running υλοποιούνται καθαρισμοί των ακτών της περιοχής, καθώς η ρύπανση αποτελεί σημαντικό πρόβλημα.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, ειδήσεις, ελλαδα, κοζανη, θεσσαλονικη, καστορια, εταιρεία, support, group, συμμετοχή, hogan, ερα, σημαίνει, κυα, φεκ, στρατος, ημεδαπός, θεατρο, δηπεθε, jack, καπη, αθηνα, wave, running, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, νικος παπαζογλου, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, ξανθη, θεμα εκθεσης 2012, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, βουλευτες, ημεδαπός, ελενη, αποσπασεις, χωρες, το θεμα, αστυνομια, αυτοκινητο, γηροκομειο, δωρεαν, θεμα, θρακη, λουιζα, μουσικη, πλαισιο, προγραμμα, πυροσβεστικη, σημερινη, τραγουδια, ωρα, running, αγορα, αγωνες, αδικια, αυξηση, αστερια, αυρα, αχμετ, βραδια, βραδυ, γεωπονος, δασος, δυναμη, δηπεθε, δωσει, δικυκλο, εγγραφη, εγγραφο, ευκαιρια, ευρω, εκθεση, επενδυσεις, ερα, εταιρεία, εταιρια, ετος, ζητα, ιδιο, ισχυει, καπη, κυβερνηση, κυμα, κιλκις, κυα, λογο, μακεδονια, μεντα, μυθοι, μειωση, μορφη, νικο, οδηγος, παπαζογλου, περιβαλλον, πιτας, ποτα, ραφια, ρυθμισεις, ρυπανση, σαββατο, συμμετοχή, σχεδια, τελωνειο, τμημα, τρια, τριτη, φασκομηλο, φεστιβαλ, φυσικα, φυσικο, φορα, group, αγωνας, δημοτικα, ειδη, εξαγωγες, εννεα, jack, γιορτη, hogan, κωστας, κυριακη, πληροφοριες, wave, support, σημαίνει, σωτηρης, ταξιδι, θεσεις
Τυχαία Θέματα