Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 3-04-2018

09:17 3/4/2018 - Πηγή: ΕΡΤ

Πρωτογενής Τομέας

Αυστηροί έλεγχοι από το ΥΠΑΑΤ σε όλα τα στάδια διακίνησης προϊόντων και ειδικά για τα αμνοερίφια
Εδώ και μία εβδομάδα και μέχρι το Πάσχα, όλες οι υπηρεσίες ελέγχου του Υπουργείου βρίσκονται σε αυξημένη κινητικότητα, ελέγχοντας τη διακίνηση προϊόντων σε όλα τα στάδια, από τις πύλες εισόδου, τους τόπους παραγωγής, μέχρι τους χώρους πώλησης, προκειμένου να προστατεύσουμε τους καταναλωτές και το δημόσιο συμφέρον.
Αυτό τόνισε μεταξύ

άλλων ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου μιλώντας στο κανάλι της Βουλής επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι ειδικά στα αμνοερίφια είναι ολοκληρωτικοί, δηλαδή όλες οι εισαγωγές από την αρχή της χρονιάς μέχρι την ημέρα έναρξης εφαρμογής της υποχρεωτικής αναγραφής στις ταμειακές μηχανές των χώρων πώλησης κρέατος, δηλαδή μέχρι τις 19 Απριλίου 2018, θα ελεγχθούν στο σύνολό τους.

Πληρωμή Αποζημιώσεων Ύψους 30 εκατ. ευρώ Από Τον ΕΛΓΑ
Αποζημιώσεις ύψους 29.782.353,10 ευρώ θα καταβάλλει ο ΕΛ.Γ.Α. σήμερα σε 16.348 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ειδικότερα, οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν εκκαθάριση των αποζημιώσεων ζημιών από διάφορα ζημιογόνα αίτια, στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, που συνέβησαν εντός του 2017.
Υπενθυμίζεται ότι καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωικού κεφαλαίου.

Επέκταση του πιστωτικού ορίου της «Κάρτας του Αγρότη» και με το «Πρασίνισμα»
Μετά από αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επήλθε συμφωνία με τις τράπεζες που έχουν συμβληθεί μαζί του για την έκδοση της «Κάρτας του Αγρότη», και επεκτείνεται το πιστωτικό όριο χρηματοδότησης των αγροτών, λαμβάνοντας υπόψη όχι μόνον τη Βασική Ενίσχυση, όπως σήμερα, αλλά και το λεγόμενο «Πρασίνισμα».
Ειδικότερα, το πιστωτικό όριο των χρηματοδοτούμενων μέσω της «Κάρτας του Αγρότη», ανέρχεται πλέον σε ποσοστό 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων Βασικής Ενίσχυσης και σε ποσοστό έως 80% επί της αξίας των δικαιωμάτων της Πράσινης Ενίσχυσης που κατέχει ο αγρότης το συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος.
Η καταβολή της χρηματοδότησης μπορεί να γίνεται και τμηματικά με βάση τον τρόπο καταβολής της Βασικής και της Πράσινης Ενίσχυσης.

Μέχρι τις 15 Μαΐου η τακτοποίηση των αγροτεμαχίων εντός δασικών χαρτών
Πριν από τη λήξη των φετινών δηλώσεων Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), στις 15 Μαΐου, θα πρέπει να έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες των αγροτών που έχουν στην κατοχή τους αγροτεμάχια στις περιοχές των οποίων έγινε ανάρτηση της Β’ και Γ’ Φάσης Δασικών Χαρτών.
Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, μεταξύ των άλλων νομών της Χώρας αφορά τους Νομούς Καβάλας, Ξάνθη, από την περιφέρεια ΑΜ-Θ.
Επίσης, ο οργανισμός αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι, εφόσον τα χωράφια εμπλέκονται χωρικά σε περιπτώσεις Δασικών Χαρτών, οι απαραίτητες ενέργειες από την πλευρά των αγροτών, ανάλογα με την κατηγορία του Δασικού Χάρτη που εντάσσονται, πρέπει να γίνουν πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αντιρρήσεων. Ακόμη, εφιστάται η προσοχή στους ιδιοκτήτες, ότι τα στοιχεία που διατηρεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ σχετίζονται με τη Δήλωση Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης. Την αναλυτική πληροφορία μπορούν να την λάβουν και από τους ενοικιαστές των χωραφιών, οι οποίοι οφείλουν να ενημερώνουν τους ιδιοκτήτες, αν εμπλέκονται τα αγροτεμάχιά τους στους αναρτημένους Δασικούς χάρτες.
«Η τήρηση της παραπάνω διαδικασίας συμβάλει στην ομαλή καταβολή των δικαιούμενων κοινοτικών ενισχύσεων για κάθε δικαιούχο» καταλήγει η ανακοίνωση.

Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗΣ: «Με 100 νέες θέσεις μονίμων καθηγητών ενισχύεται η ποιότητα της Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης»

Τροπολογία με την οποία συστήνονται 100 νέες μόνιμες θέσεις καθηγητών για τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, τα Κέντρα Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού (Κ.Ε.Σ.Ε.Ν.), τις Δημόσιες Σχολές Σωστικών και Πυροσβεστικών Μέσων,καθώς και της Δημόσιας Σχολής Μετεκπαίδευσης Θαλαμηπόλων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατέθεσε χθες ο αρμόδιος Υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Η τροπολογία προβλέπει την έκδοση ΚΥΑ για να καθοριστεί η διαδικασία πρόσληψης με σχέση εργασίας ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ.) του εκπαιδευτικού προσωπικού.

Κόμματα
Επίσκεψη του Τούρκου Πρόξενου στον Ιλ Αχμέτ
Ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ιλχάν Αχμέτ, δέχθηκε χθες στο πολιτικό του γραφείο τον γενικό πρόξενο της Τουρκίας στην Κομοτηνή, Μουράτ Ομέρογλου, στο πλαίσιο των εθιμοτυπικών επισκέψεων που πραγματοποιεί ο τελευταίος με αφορμή την ανάληψη των νέων του καθηκόντων.
Ο κ. Αχμέτ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Τούρκο πρόξενο για θέματα κοινού ενδιαφέροντος που αφορούν την περιοχή, προς όφελος της βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της ειρηνικής συνύπαρξης των λαών, στο πλαίσιο των θεσμικών του αρμοδιοτήτων.
ΔΠΘ
Σύνδεση των πανεπιστημιουπόλεων του Δ.Π.Θ. με το δίκτυο του Φ.Α.
Το προσεχές διάστημα πρόκειται να ενταχθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜ-Θ της περιόδου 2014-2020, το έργο της διασύνδεσης των πανεπιστημιουπόλεων του Δ.Π.Θ. σε Ξάνθη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, με το δίκτυο του φυσικού αερίου.
Το έργο της διασύνδεσης των πανεπιστημιουπόλεων και της ένταξής του στο επιχειρησιακό πρόγραμμα, εκτιμώμενης δαπάνης περίπου 850.000€.
Σημειώνεται ότι το κόστος μελέτης και κατασκευής του εσωτερικού δικτύου των πανεπιστημιουπόλεων δεν περιλαμβάνεται στον προαναφερόμενο προϋπολογισμό.
Η υλοποίηση του έργου αναμένεται να εξοικονομήσει με την ολοκλήρωσή της πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τον προϋπολογισμό του Ιδρύματος κάθε χρόνο, που θα είναι διαθέσιμα σε άλλες δράσεις του Πανεπιστημίου.

Αγορά
Ικανοποίηση στην Αγορά από την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων
Την ικανοποίησή της εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΤ Δίκτυο ΑΜ-Θ η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής, Κυριακή Κωνσταντινίδου, από την Κυριακάτικη λειτουργία των Εμπορικών Καταστημάτων.
Παράλληλα δήλωσε και αισιόδοξη για την Αγορά μέσα σε αυτή την μικρή εορταστική περίοδο και την ανταπόκριση του αγοραστικού κοινού, που μπορεί να βρει επάρκεια ειδών σε ένδυση και υπόδηση.
Κάλεσε δε τον κόσμο να προτιμά τα κατά τόπους καταστήματα για τις αγορές του, γιατί έτσι τα χρήματα γυρνούν στους κατοίκους της περιοχής και όχι σε οικονομίες ξέων χωρών.

Πασχαλινό ωράριο στα Εμπορικά καταστήματα
Σε Πασχαλινούς ρυθμούς κινείται η Αγορά με το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων να είναι σε ισχύ, από την περασμένη Πέμπτη.
Σύμφωνα με αυτό τα καταστήματα θα είναι ανοικτά το πρωΐ στις 8:30 έως τις 14:30, ενώ το απόγευμα θα είναι ανοικτά από τις 17:30 έως τις 21:00.
Την Μεγάλη Παρασκευή θα είναι ανοικτά από τη 1 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα, ενώ το Μεγάλο Σάββατο από τις 8:30 το πρωΐ, έως τις 3 το μεσημέρι.
Η Δημοτική Αγορά για κρέατα και οπωροκηπευτικά, θα είναι ανοικτά έως αργά τις 8 για την εξυπηρέτηση του αγοραστικού κοινού.
Αυτοδιοίκηση
Δωρεά βιβλίων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών από Φ Καζάκου
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου, η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Εμείς ..η Πόλη», Φελίνα Καζάκου παρέστη στη γιορτή του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου.
Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η δωρεά εκ μέρους της κα Καζάκου δεκάδων τόμων βιβλίων και εκπαιδευτικών παιχνιδιών για τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης του σχολείου. Η υποδοχή των παιδιών θερμή και συγκινητική με πολλές εκπλήξεις και χειροποίητες κατασκευές, δωράκια των παιδιών.
Ακολούθησε εκτενής συζήτηση για τα προβλήματα του σχολείου, της επέκτασης των σχολικών αιθουσών και την προμήθεια απαραίτητου εξοπλισμού για την κάλυψη των αναγκών του σχολείου. Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε στο Νηπιαγωγείο του Κοσμίου όπου τα παιδιά επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Σύλλογοι
Τα δέματα Αγάπης της Φιλοπτώχου σήμερα
Σήμερα και ώρα 10.30-11.00 στην αίθουσα Δεξιώσεων του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας, η Φιλόπτωχος Αδελφότητα κυριών Κομοτηνής θα διανείμει σε αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας δέματα για το Πασχαλινό τραπέζι.

Ραδιομαραθώνιος Αγάπης και προσφοράς για την ενίσχυση του Γηροκομείου την Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου 2018
Το Γηροκομείο Ξάνθης στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης προσπάθειας του για την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε κοινωνικά θέματα, ιδιαίτερα αυτή την δύσκολη εποχή, διοργανώνει για ΕΒΔΟΜΗ συνεχή χρονιά τον Ραδιομαραθώνιο Αγάπης και προσφοράς για την ενίσχυση του Γηροκομείου την Μ. Τετάρτη 4 Απριλίου 2018 από 9:00 έως 16:00, ώστε η μοναδική μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων του Νομού, να συνεχίσει να λειτουργεί και να αντιμετωπίσει με σθένος όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν.
Πολιτισμός
Αυλαία σήμερα του 12ου φεστιβάλ κλασσικής μουσικής

Αυλαία σήμερα του 12ου Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής στις [20.30] στη ΓΕΝΙΣΕΑ στο «Μουσείο παραδοσιακών ενδυμασιών Βαλκανικών χωρών»,
με τη Συναυλία «Βιολί και πιάνο», με την Σοφία Μπαλτατζή και τον Νίκο Σταυλά,

Το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/κης ταξιδεύει στην Ξάνθη
Το 20ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/κης ταξιδεύει στην Ξάνθη
από Παρασκευή 27 έως & Δευτέρα 30 Απριλίου 2018 [18.00] Λαογραφικό & Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ πιστή στο ραντεβού φιλοξενεί και φέτος ταινίες Ελλήνων δημιουργών.
Πληροφορίες αναλυτικό πρόγραμμα: Κινηματογραφική Λέσχη της ΦΕΞ Ξάνθης Τηλ.: 25410 25421

www.ert.gr

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ιλχάν αχμέτ, εορταστικο ωραριο, υπαατ, πασχα, βουλη, τραπεζες, συγκεκριμένο, μαΐου, οσδε, οπεκεπε, ξανθη, κυα, αλεξανδρουπολη, ισχύ, προσφορες, εβδομη, τηλ, ert, ωραριο καταστηματων, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, Καλή Χρονιά, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, η ημέρα της γης, ελγα αποζημιωσεις, αλλαγη ωρας 2013, γιορτη σημερα, φεστιβαλ ντοκιμαντερ, γηροκομειο, εβδομη, ντοκιμαντερ, οπεκεπε, πλαισιο, προγραμμα, σθενος, σχολες, ταινιες, χαρτες, ωρα, αγορα, αοριστου χρονου, αφορμη, αχμετ, γινει, γινεται, δευτερα, διαστημα, δημοσιο, δηλωση, δικτυο, εγινε, ευκαιρια, αιθουσα, ευρω, εκκαθαριση, εβδομαδα, ενδυση, εξυπηρετηση, εποχη, ετος, υπηρεσιες, μηχανες, ιλχάν αχμέτ, ιστορικο, κατασκευες, κεφαλαιο, κυα, λειτουργια, λεσχη, ληξη, μαΐου, νικο, νηπιαγωγειο, οπωροκηπευτικα, οφελος, παιδια, πεμπτη, πιστη, ποιοτητα, προβληματα, πυλες, ραντεβου, σαββατο, συγκεκριμένο, συζητηση, σοφια, τηλ, υπαατ, υλοποιηση, ισχύ, φεστιβαλ, αγορες, γιορτη, ιδιαιτερα, κυριακη, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα