Κομοτηνή: Διέπρεψαν στη Δανία οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ

18:08 12/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο Νίκος Καλλιγάς, ο Παναγιώτης Καρακωστίδης, η Κερασούλα Χρηστακάκη , η διδάκτωρ καθηγήτρια Φυσικός κα Σοφία Κυριαζοπούλου, υπεύθυνη Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) και οι συνάδελφοί της, Γιάννης Πασχαλίδης και Δημήτρης Μανταζής από το 1ο ΓΕΛ Κομοτηνής βρέθηκαν στη Δάνια παίρνοντας μέρος στης ευρωπαϊκή εβδομάδα επιστημών. Ανάμεσα σε πενήντα άλλες ομάδες από όλη την Ευρώπη συναγωνίστηκαν σε πειραματικές δοκιμασίες κατά τη διάρκεια δύο ημερών συνδυάζοντας τις γνώσεις τους στη Φυσική, στη Χημεία και στη Βιολογία.

Από τον Δεκέμβριο ξεκίνησε η προσπάθειά τους. Η προετοιμασία ήταν

εντατική και τους οδήγησε στον Πανελλήνιο διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης, όπου απέσπασαν την πρωτιά και τη συμμετοχή στην ευρωπαϊκή συνάντηση της Δανίας, στην Πανευρωπαϊκή Εβδομάδα Επιστημών Euso 2017. Πενήντα τριμελής ομάδες μαθητών προσπάθησαν να φέρουν εις πέρας τις δοκιμασίες δουλεύοντας ομάδο-συνεργατικά. «Με πολύ κόπο και μόχθο πραγματοποιήσαμε αυτό το όνειρο να βρεθούμε εκεί. Γι αυτό δεν θέλω κανένα παιδί από τις επόμενες γενιές να θεωρεί ακατόρθωτα τα όνειρά του και να τα εγκαταλείπει. Σίγουρα με προσπάθεια κι αγώνα θα τα καταφέρει» δηλώνει με πάθος που εντυπωσιάζει ο Νίκος Καλλιγάς σπεύδοντας να σημειώσει τις εντυπώσεις του από τον ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Όταν είδαμε τους άλλους μαθητές καταλάβαμε ότι έπρεπε να προσπαθήσουμε περισσότερο. Είδαμε μπροστά μας μικρούς επιστήμονες. Καταφέραμε να πάρουμε τη διάκριση του χάλκινου μεταλλίου. Ήταν διαγωνισμός πανεπιστημιακού επιπέδου κι αυτό από μόνο του ήταν επιτυχία.»

«Σε δύο τετράωρα πειράματα επεξεργαστήκαμε στοιχεία φυσικής, βιολογίας. Πολύ δύσκολα, δεν τα είχαμε ξαναδεί. Μας έστειλαν μια εβδομάδα πιο πριν, ένα κομμάτι πάγου για να καταλάβουμε περίπου τι θα μας ζητήσουν» εξηγεί ο Παναγιώτης Καρακωστίδης και η Κερασούλα Χρηστακάκη προσθέτει «Πιστεύω ότι μέσα από τη συνεργασία καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε. Μου άρεσε το γεγονός ότι μπόρεσα να πάω σε εργαστήρια άλλης χώρας. Χειρίστηκα όργανα που δεν τα έχουμε εμείς στη διάθεσή μας.»

Σύμφωνα με την κα Κυριαζοπούλου, αρκετές από τις χώρες του εξωτερικού έχουν καταλάβει πόσο σημαντικό είναι να μαθαίνεις φτιάχνοντας. «Μόνο με το πείραμα προχωρά η Φυσική και οι άλλες επιστήμες. Τα παιδιά πρέπει να αποκτήσουν δεξιότητες και ικανότητες στη μαθητική τους ζωή. Το μεράκι υπάρχει. Η διάθεση των εκπαιδευτικών επίσης. Το ΕΚΦΕ προσπαθεί να καλύψει κάποιες ανάγκες.» δηλώνει και ταυτοχρόνως κάνει έκκληση στο Υπουργείο να στηρίξει τα ΕΚΦΕ, γιατί, όπως σημειώνει « αλλιώς δεν μαθαίνει ο μαθητής. Χρειάζεται αυτή η διαδικασία για να αποκτήσεις δεξιότητες για τη ζωή.»

«Μην τα παρατάτε ποτέ! Να κυνηγάτε τα όνειρά σας! » προτρέπει η Κερασούλα Χρηστακάκη σίγουρη πως το μέλλον έχει πολλά καλά ακόμη να δώσει τόσο σε εκείνη, όσο και στους συμμαθητές της με την ευχή της καθηγήτριάς τους, της κας Κυριαζοπούλου να ηχεί στα αυτιά τους «να συνεχίσουν οι νέοι της χώρας μας να διαπρέπουν και εντός όχι μόνο στο εξωτερικό».
Φώτο: Η αποστολή της Δανίας Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα