Κομοτηνή: Άρωμα Φεμινισμού

09:46 24/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στο Θερινό Σχολείο Φεμινισμού συμμετείχε η Κομοτηναία Χριστίνα Συκάκη εκπροσωπώντας την Ελλάδα σ’ αυτή τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού γυναικείου λόμπι. «Ο Φεμινισμός είναι πάντα επίκαιρος» δηλώνει άρτια αφιχθείσα από τις Βρυξέλλες η μοναδική Ελληνίδα που είχε την ευκαιρία να ακούσει από πρώτο χέρι τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο. «Είναι μια φιλοσοφία ζωής που ποτέ δεν φεύγει» δηλώνει για τον Φεμινισμό

έχοντας στα αυτιά της ακόμη τις φωνές των κοριτσιών ηλικίας 18-30 από διαφορετικές χώρες.

«Η ισότητα δεν έχει επιτευχθεί. Θα πρέπει να είναι ο στόχος. Πρέπει να δούμε όλα τα θέματα μέσα από την σκοπιά της ισότητας των δύο φύλων, της ουσιαστικής ισότητας. Τότε μόνο θα μπορέσουμε να επιλύσουμε πιο εύκολα τα θέματα που μας απασχολούν» δηλώνει.

Ψυχολόγος και δασκάλα μουσικής η ίδια, από το 2009 εθελόντρια στη ΧΕΝ Κομοτηνής και μέλος στο Δ.Σ. της ΧΕΝ Ελλάδος, βρέθηκε το φετινό καλοκαίρι να προετοιμάζεται εντατικά για την παρουσία της στο θερινό σχολείο Φεμινισμού. «Ήταν πολλή σημαντικό να ακουστεί στην Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας. Ταυτόχρονα είχα πολλή μεγάλη συναίσθηση για το ότι δεν εκπροσωπώ μόνο τον εαυτό μου, αλλά τη χώρα μου κι έναν παγκόσμιο οργανισμό, τη ΧΕΝ».

Ανισότητα μισθών και συντάξεων, γυάλινο ταβάνι και γυάλινος γκρεμός, ανεργία, καταπίεση, βιασμοί, εκτρώσεις, ενδοοικογενειακή βία λίγα μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν τις γυναίκες σήμερα σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό και η κ. Συκάκη πιστεύει με πάθος πως «ο φεμινισμός είναι μια φιλοσοφία ζωής, που πρέπει να την έχουν άνδρες και γυναίκες.»

Ανήσυχη και για τα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στη γειτονική Τουρκία δηλώνει πως: «Η θέση της γυναίκας στη γειτονική Τουρκία είναι πάρα πολλή δύσκολη. Δεν υπάρχουν πια νόμοι που να προστατεύουν τη γυναίκα όσον αφορά στην ενδοοικογενειακή βία. Γίνονται γάμοι παρά τη θέληση των γυναικών». Καταλήγοντας, στέλνει το μήνυμα της σε όλες τις γυναίκες: « Θα πρέπει να παλέψουμε με έναν τρόπο που θα ακουστούμε. Η γυναίκα πρέπει να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που έχει μέσα της».
Φώτο:Χριστίνα Συκάκη Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα