ΕΡΤ Χανίων – Ν. Κουρουτζής: ΠΑΣΠ… Το όνομά μας, είναι η ψυχή μας (audio)

09:29 24/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για τις μεταμορφώσεις του πολιτικού συστήματος και του ΠΑΣΟΚ ειδικότερα, μίλησε στην ΕΡΤ Χανίων, ο φοιτητής της νεολαίας στο ΤΕΙ Κρήτης, Νίκος Κουρουτζής.

Στη συνέντευξή του ο κ. Κουρουτζής, αναφέρθηκε στην πλήρη ταύτιση του ΠΑΣΟΚ τα τελευταία

χρόνια με την κεντροδεξιά και τη Ν.Δ., ενώ εκτιμά ότι η επιλογή της ΠΑΣΠ στο ΤΕΙ, είναι η αναζήτηση και η επιστροφή στις αρχές του σοσιαλισμού. Παράλληλα, οι φοιτητές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα πολιτικό κείμενο, που προσδιορίζει τις σκέψεις, τις αρχές και τις προτεραιότητές τους.

Ακούστε τη συνέντευξη που παραχώρησε ο κ. Κουρουτζής:

Αναλυτικά, το κείμενο:
ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΨΥΧΗ ΜΑΣ

Έχουν περάσει 41 χρόνια από την ίδρυση της Πανελλήνιας Αγωνιστικής Σπουδαστικής Παράταξης . 41 χρόνια αγώνες, θυσίες και κόντρα σε κάθε κατεστημένο με κάθε κόστος. Σκοπός της Π.Α.Σ.Π. από την ίδρυση της μέχρι και σήμερα ήταν και θα συνεχίσει να είναι, να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων. Ακολουθώντας πάντοτε τις αρχές και τις αξίες μας, αξίες που προάγουν τον άνθρωπο, τον φοιτητή όχι ως μέσο αλλά ως σκοπό, αξίες όπως η δημοκρατία , η ελευθερία του λέγειν και του πράττειν, η ισότητα, η κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, η ειρήνη, ο σεβασμός στην ατομικότητα και την διαφορετικότητα αλλά και την δημοκρατική συλλογικότητα, είναι τα εργαλεία της δράσης μας με τα οποία όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε καθημερινούς αγώνες για το συμφέρον όλης της φοιτητικής κοινότητας. Κι αυτό που μας έχει διδάξει η ιστορία, είναι ότι αν κάτι από αυτά παρεκκλίνει, χρέος μας είναι να το φτιάξουμε και όχι να το διαλύσουμε.
Όντας πρώτοι και αυτοδύναμοι εδώ και τόσα χρόνια και έχοντας πάντοτε τον φοιτητή σύμμαχο μας, ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι όσα εμπόδια και να συναντήσουμε μπροστά μας, θα συνεχίσουμε να δίνουμε τους δικούς μας αγώνες στους δρόμους και στα αμφιθέατρα, γιατί έχουμε μάθει ότι η αλλαγή προς το καλύτερο έρχεται μέσα από θυσίες και συνδιαμορφώσεις, αλλά όχι μέσα από καταστροφές και παραιτήσεις. Θα συνεχίσουμε να είμαστε η μόνη Π.Α.Σ.Π. στα Χάνια, η μόνη αγωνιστική Π.Α.Σ.Π. στην Κρήτη και σύμβολα μας θα παραμείνουν το γρανάζι, το βιβλίο και η γροθιά, η οποία στο Τ.Ε.Ι. Χανιών θα συνεχίσει να βρίσκεται ψηλά.
Οι κοινοί αγώνες στα Χάνια, οι κοινές διαμαρτυρίες – πορείες με τους «συντρόφους» της Π.Α.Σ.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης αποτέλεσαν σήμα κατατεθέν στους αγώνες που δώσαμε όλοι μαζί. Οι κινηματικές διαδικασίες, οι οποίες έδωσαν βροντερό παρών μέσα στα Χάνια, έφτασαν στο τέλος. Από εδώ και πέρα συνεχίζουμε μόνοι μας, με την ίδια αγωνιστικότητα, με το ίδιο πάθος για αλλαγή, με στόχο τη λαϊκή συμμέτοχη. Η Π.Α.Σ.Π. Πολυτεχνείου Κρήτης πήρε την απόφαση να χαράξει μια νέα δικιά της πορεία, με αλλαγή ονόματος και θέλουμε να ευχηθούμε καλή αρχή σε αυτό το νέο κίνημα, ελπίζοντας πως θα «επιβιώσει» στο πέρασμα του χρόνου.
Δεν θα ξεπουληθούμε και δεν θα αφήσουμε τη μάχη στη μέση, όπως τόσες και τόσες οργανώσεις της Π.Α.Σ.Π. ανά την Ελλάδα, εφόσον πιστεύουμε ότι όταν παραιτείσαι από μια «μάχη» για αλλαγή στην παιδεία, είναι αυτονόητο ότι έχεις άλλους σκοπούς. Με αφορμή το ότι ένας ένας αποχωρεί στα δύσκολα και επειδή η Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Χανίων θεώρει ότι πρέπει να μαζευτούν τα ασυμμάζευτα, έφτασε η ώρα να πραγματοποιηθεί συνδιάσκεψη όπου θα ξεχωρίσουμε τα χλωρά από τα ξερά. Τα πολιτικά σας παιχνίδια, οι μεγάλες σας καρέκλες και ότι άλλο σας έχουν τάξει , δεν χωράνε μαζί με την Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Χανίων. Είμαστε εδώ και ερχόμαστε από την Κρήτη για να σας δείξουμε τον δρόμο όπου οδηγεί σε μια Π.Α.Σ.Π. όπως την ονειρεύεται ο κάθε ΠΑΣΠίτης. Είμαστε απέναντι σε κάθε μνημονιακό κόμμα, διότι καταστρέφει και κατακερματίζει την παιδεία. Με αφορμή το ότι ένας τόπος και μια κοινωνία χτίζεται από την παιδεία και επειδή μόνο μια ιστορική αναδρομή αρκεί για να δούμε ότι η Π.Α.Σ.Π. ξέρει τι σημαίνει δημόσια και δωρεάν παιδεία, έφτασε η ώρα να γίνει συνδιαμόρφωση ιδεών και όσες Π.Α.Σ.Π. έχουν απομείνει πιστές στις αρχές και στις αξίες, τότε να συνεχίσουν μαζί μας ώσπου έρθει η αλλαγή.

Ως Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. Χανίων ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Δεν συμβιβαζόμαστε με τον κατακερματισμό και το ξεπούλημα της δημόσιας και δωρεάν παιδείας. Δεν πρόκειται να μπούμε σε διαπραγματεύσεις όσον αφορά:

Παιδεία
Ασφαλιστικό
Εργασιακό
και γενικά κάθε τι που αυτοί θεωρούν προνόμιο και εμείς το θεωρούμε δικαίωμα

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

Δημόσια και δωρεάν παιδεία για όλους
Όχι στην αναθεώρηση του άρθρου 16
Πλήρης απόσυρση του νόμου πλαισίου Διαμαντοπούλου
Ισόποση κατανομή κονδυλίων Πανεπιστημίων -Τ.Ε.Ι.
Αύξηση των δαπανών για την παιδεία τουλάχιστον στο 5% του ΑΕΠ
Όχι στην κατάργηση ασύλου
Άμεση ανασύσταση της ΕΦΕΕ – ΕΣΕΕ
Ενεργή συμμετοχή των σπουδαστών στα ερευνητικά προγράμματα
Αυτόνομα και δωρεάν μεταπτυχιακά για όλους
Δωρεάν συγγράμματα για όλους
Επαγγελματικά δικαιώματα για όσα τμήματα Τ.Ε.Ι. δεν έχουν εκδοθεί
Κανένας μάνατζερ-διαχειριστής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
Να μην καταργηθεί η φοιτητική συμμετοχή στην συνδιοίκηση των ιδρυμάτων
Καμία διαγραφή φοιτητών
Όχι δίδακτρα στις σχολές

Δεν υπάρχει αλλαγή χωρίς αγώνα,
δεν υπάρχει αγώνας χωρίς πίστη,
χωρίς πολίτικη και ηθική συνέπεια,
χωρίς κόστος και χωρίς αρχές

Βαριά κουβέντα να την πεις.
Για μία οντότητα, για μία ιδέα.
Η ιδέα δημιουργήθηκε, η ιδέα επέζησε, η ιδέα στο αιώνιο.
Καλό αιώνιο.

Π.Α.Σ.Π. Τ.Ε.Ι. ΧΑΝΙΩΝ

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου

Keywords
Τυχαία Θέματα