Κομοτηνή: Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

19:08 7/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

2500 Πόντιοι χορευτές δίνουν το δικό τους ραντεβού στην Ξάνθη. Το 12ο Πανελλαδικό φεστιβάλ Ποντιακών Χορών είναι η αφορμή για το αυριανό, ποντιακό ξεφάντωμα. Στο κλειστό γυμναστήριο Φίλιππος Αμοιρίδης γίνεται το καλύτερο «μνημόσυνο» στον πρώην δήμαρχο, ποντιακής καταγωγής επίσης και «οικοδεσπότη», κατά κάποιον τρόπο.

«Το Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Πολύκαρπο Ψωμιάδη και στον σπουδαίο συνεταιριστή Αλέξανδρο Μπαλτατζή» δηλώνει

η Χρύσα Μαυρίδου μέλος του Δ.Σ. της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος. Πρόκειται για δύο προσωπικότητες του ποντιακού ελληνισμού που έγραψαν για διαφορετικούς λόγους τη δική τους ιστορία μέσα στην Ιστορία του Έθνους.

Μέρες Οκτωβρίου ήταν –για την ακρίβεια 13 Οκτωβρίου του 1922– που ο εκ Κοτυώρων Πολύκαρπος Ψωμιάδης εκλεγόταν μητροπολίτης στην Ξάνθη, μετά την εκδημία του προκατόχου του, Άνθιμου. Ήταν μέρες μαύρες για τον ελληνισμό, με εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες να πλημμυρίζουν κάθε σπιθαμή γης της Ελλάδας, από τον Βορρά μέχρι τον Νότο. Ο ρόλος του στην ανακούφισή τους ήταν εξόχως σημαντικός.

Ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής, από την Κουταΐδα του Καυκάσου, κοντά στο Σοχούμ, ήταν παιδί μιας οικογένειας από τη Χερρίαινα του Πόντου, που εγκαταστάθηκε στο Νεοχώρι Σταυρουπόλεως Ξάνθης, ανδρώθηκε πλάι στην περήφανη και βασανισμένη αγροτιά και στάθηκε αρωγός και στήριγμά της καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Ίδρυσε συνεταιρισμούς και πολιτεύτηκε δίνοντας φωνή στους πολίτες.

Σύμφωνα με την κα Μαυρίδου πρόκειται για την μεγαλύτερη εκδήλωση μη κρατικού φορέα σε επίπεδο εθελοντικής συμμετοχής στον τομέα του λαϊκού πολιτισμού και διοργανώνεται με τη στήριξη της περιφέρειας ανατολικής Μακεδονίας Θράκης και του Δήμου Ξάνθης. «Είναι μια ευκαιρία να νιώσουμε όλοι την ψυχική εκείνη ενδυνάμωση που προσφέρει η συνάντηση με τον πολιτισμό και την παράδοση, με τις ρίζες μας».

2.500 Πόντιοι χορευτές θα χορέψουν, θα τραγουδήσουν, θα δώσουν τα χέρια τους, θα ενώσουν την αγάπη τους για τον Πόντο και θα σχηματίσουν ένα μεγάλο κύκλο νιώθοντας τις ψυχές τους να πάλλονται στον ίδιο ρυθμό. Γι αυτό και από το ραντεβού του Σαββάτου, στις έξι και μισή το απόγευμα δεν θα λείπει κανείς.
Φώτο:Χρύσα Μαυρίδου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα