Συνεχίζεται η δίκη για την καθαριότητα στο νοσοκομείο Τρικάλων

18:14 7/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

«Δεν πληρωνόμασταν κανονικά, ή όταν πληρωνόμασταν αυτό γινόταν με μεγάλη καθυστέρηση», «καθαρίστριες απολύονταν κάθε φορά που προσέφευγαν στην Επιθεώρηση Εργασίας», «δεν μας έδιναν υλικά και συχνά καθαρίζαμε με σκέτο νερό ή με λίγο σαπούνι»…

Είναι μερικά μόνο από όσα υποστήριξε στην κατάθεσή της στο πλαίσιο της δίκης που συνεχίστηκε σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων, καθαρίστρια, που εργαζόταν στον εργολάβο καθαριότητας του νοσοκομείου, ο οποίος κατέθεσε μήνυση κατά επτά συνδικαλιστών, δημοσιογράφων και αλληλέγγυων.

Η υπόθεση διακόπηκε εκ νέου για τις

24 Οκτωβρίου.

Σήμερα ξεκίνησε με την κατάθεση του εργολάβου καθαριότητας, οποίος επέμεινε στα περί πολιτικής δίωξης του ίδιου. Υποστήριξε ότι όλοι οι κατηγορούμενοι αποτελούν μία συνομοταξία με κύριο δεσμό την τοποθέτησή τους κατά των εργολάβων καθαριότητας.

Απλήρωτες και υπό απόλυση

Αίσθηση προκάλεσε στο ακροατήριο η κατάθεση μίας εκ των καθαριστριών, που το καλοκαίρι του 2014 είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενες για το γεγονός ότι είναι απλήρωτες και ότι υφίσταντο εκφοβισμό από την πλευρά της εργοδοσίας.

Η μάρτυρας υποστήριξε ότι δεν γινόταν κανονικά η καταβολή των δεδουλευμένων τους, αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις. Επίσης, όταν κάποια από τις εργαζόμενες στην εταιρία του εργολάβου κατέφευγε στην Επιθεώρηση Εργασίας για να βρει το δίκιο της, απολύονταν από τον εργολάβο. Στα αξιοσημείωτα της μαρτυρίας της καθαρίστριας και το γεγονός ότι απολύονταν τελικά όποια δεν υπέγραφε ό,τι της ζητούσε η εργοδοσία. Χαρακτηριστικά η ίδια τόνισε ότι μία συνάδελφός της απολύθηκε λίγο καιρό αφότου αρνήθηκε να υπογράψει ότι πληρώθηκε για 4 μήνες και όχι για 3.

Επίσης, η ίδια τόνισε ότι τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν με την καθυστέρηση στην καταβολή των δεδουλευμένων τους ξεκίνησαν αρκετό καιρό πριν αποφασίσουν να κινητοποιηθούν. Μάλιστα, πρόσθεσε ότι δεν τους παρέχονταν υλικά καθαριότητας, όπως σακούλες απορριμμάτων και τα κατάλληλα απολυμαντικά για τον καθαρισμό ενός χώρου όπως το νοσοκομείο. Εξήγησε έτσι ότι αποφάσισαν να κινητοποιηθούν το καλοκαίρι του 2014 διότι ήθελαν να κάνουν σωστά της δουλειά τους και να αμείβονται με συνέπεια για αυτή τη δουλειά. Σε ό,τι αφορά τους κατηγορούμενους η μάρτυρας σημείωσε ότι έσπευσαν τότε όπως και πολύς άλλος κόσμος στο νοσοκομείο να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, ενώ για τους δημοσιογράφους που μηνύθηκαν, υποστήριξε ότι μετέφεραν στα μέσα που εργάζονται τις δημόσιες συζητήσεις που γινόταν στο νοσοκομείο. Μάλιστα, στην διάρκεια της αναφοράς στον ελλιπή καθαρισμό του νοσοκομείου, η μάρτυρας τόνισε ότι είχε συζητηθεί το ζήτημα και είχε τεθεί υπόψη του πρώην διοικητή του νοσοκομείου, ο οποίος δεσμεύτηκε να το εξετάσει.

Μείωση του κόστους

Στο μεταξύ, στη σημερινή διαδικασία εκλήθη ως μάρτυρας και ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Σάκης Παπαδόπουλος, ο οποίος εκείνη την περίοδο ήταν διευθυντής της Β’ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου. Ερωτηθείς σχετικά είπε ότι δεν είναι σε θέση να εκφέρει άποψη για την ποιότητα των υπηρεσιών καθαριότητας εκείνης της περιόδου και ότι με τη νομοθέτηση των ατομικών συμβάσεων εργασίας για την καθαριότητα στα νοσοκομεία εξοικονομούνται πόροι. Παράλληλα, κατέθεσε ότι ήταν σε γνώση του ίδιου, γιατρών του ιδρύματος και εργαζομένων το γεγονός ότι οι καθαρίστριες ήταν απλήρωτες επί μακρόν από τον εργολάβο και πάντως τα προβλήματα ξεκίνησαν πολύ πριν τον Ιούλιο του 2014, καθώς ο κ. Παπαδόπουλος υποστήριξε ότι γνωρίζει ότι οι καθαρίστριες δεν πληρώνονταν κανονικά από το 2013.

Επιπροσθέτως, στη σημερινή διαδικασία κατέθεσε και υπάλληλος της Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος υποστήριξε ότι ήταν πολύ περισσότερες οι απλήρωτες καθαρίστριες από εκείνες που κινητοποιήθηκαν και ότι όταν η υπηρεσία προχωρούσε σε συστάσεις στον εργολάβο, ο τελευταίος κατέβαλε δεδουλευμένα.

Να σημειωθεί δε ότι σύμφωνα με όσα κατέθεσε η καθαρίστρια σήμερα ενώπιον της έδρας, τον Απρίλιο του 2014 είχαν μεταβεί στον Επόπτη Εργασίας πρωινή ώρα κάποιες καθαρίστριες για να διαμαρτυρηθούν. Μέχρι το μεσημέρι, σύμφωνα με την μάρτυρα, είχαν μαθευτεί τα ονόματά τους, ενώ μία εβδομάδα μετά απολύθηκαν.

Keywords
Τυχαία Θέματα