Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

10:23 15/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 15-3 2017
Κυβέρνηση-Πολιτική
Χ. Σπίρτζης: «Υποδομές και παραγωγική ανασυγκρότηση οι προτεραιότητες της Κυβέρνησης»
Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια του κάθετου άξονα Κομοτηνής-Νυμφαία Ελληνοβουλαρικά σύνορα, με συνολικό μήκος 22,5 χλμ, από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστο ΣΠίρτζη.
Το συνολικό κόστος του οδικού άξονα άγγιξε τα 100 εκ ευρώ, ενώ τα τελευταία 6,6 χλμ

που είχαν απομείνει για να ολοκληρωθεί 13 εκ ευρώ, με ισόπεδο κόμβο για πρόσβαση στην Εγνατία οδό και φωτεινούς σηματοδότες για την ασφάλεια των οδηγών.
«Η ολοκλήρωση των υποδομών της Χώρας είναι εθνική προσπάθεια και δεν ανήκει σε καμμία κυβέρνηση. Με την παράδοση και κάθετου άξονα της Εγνατίας στην Κομοτηνή, επανακτά η Θράκη το πλεονέκτημα των συνδυασμένων μεταφορών, κάτι που θα βοηθήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής και της Χώρας, έναν διάλογο που εκκινεί η παρούσα κυβέρνηση με την κοινωνία, καθώς επιθυμεί την ενεργοποίηση της», υπογράμμισε ο κ. ΣΠίρτζης.
Σε ότι αφορά τους άλλους δύο κάθετους άξονες σε Ξάνθη και Έβρο, υπογράμμισε πως για την Ξάνθη μέσα στο Μάρτη θα ανακοινωθεί ο διαγωνισμός και για τον Έβρο που επιτέλους υπάρχει πρόοδος εργασιών, το πρώτο τμήμα θα παραδοθεί τον Άυγουστο του 2017 και το δεύτερο το 2019.
Για τα διόδια ο κ. Σπίρτζης δήλωσε πως χρειάζονται σε αυτοκινητοδρόμους και σε κάθετους άξονες, αρκεί να είναι αναλογικά ηλεκτρονικά και με πρόβλεψη για τους οικονομικά αδύναμους.
Ο κ. ΣΠίρτζης βρέθηκε και στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα, όπου αντάλλαξε χειραψίες με τους Έλληνες και Βούλγαρους Αστυνομικούς. Εκεί ενημερώθηκε από τους τελωνειακούς πως ο κάθετος άξονας της Κομοτηνής είναι ο τρίτος σε διελεύσεις τελωνειακός σταθμός της Χώρας, με πάνω από 1, 5 εκ διελεύσεις το χρόνο. Άκουσε βέβαια και τα αιτήματα των τελωνειακών και δεσμεύτηκε για την κατασκευή κανονικού κτηρίου, προκειμένου να γίνονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι που απαιτούνται και να περιορισθούν τα φαινόμενα παραοικονομίας και παραεμπορίου, που έχουν οξυνθεί.
Πρωτογενής Τομέας
Ανοίγει από σήμερα το ΟΣΔΕ
Ανοίγει από σήμερα η διαδικασία για την υποβολή δηλώσεων για στο Ολοκληρωμένο Σύστημα ΟΣΔΕ, σχετικά νωρίετρα από κάθε άλλη χρονιά, δεδομένου και του σύνθετου θέματος των δασικών χαρτών.
Αυτό ανακοίνωσε μιλώντας χθες στην ΕΡΤ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.
Ο κ. Αποστόλου στάθηκε στις αλλαγές που κάνουν τις διαδικασίες πιο απλές και διασφαλίζουν ότι οι αγρότες θα πληρώσουν λιγότερα για να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους. Όσοι μάλιστα κάνουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους ή δηλώνουν τα ίδια με την προηγούμενη χρονιά, χωρίς να έχουν αλλαγές, δεν θα πληρώνουν καθόλου.
Μάλιστα δημιουργείται στον αρμόδιο Οργανισμό, τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ειδική Επιτροπή που θα παρακολουθεί συνεχώς, θα ελέγχει και θα αξιολογεί τον τρόπο που λειτουργούν οι φορείς υποδοχής των αιτήσεων.
«Με λίγα λόγια, μετά από το 2016, μια χρονιά που υπήρξε ρεκόρ πληρωμών στους αγρότες, μπαίνουμε στην καινούργια περίοδο με τις καλύτερες προϋποθέσεις», υπογράμμισε ο κ. Αποστόλου.
Ερωτηθείς για τα πιθανά προβλήματα στον τομέα των ενισχύσεων από τη διαδικασία των δασικών χαρτών ο κ. Αποστόλου ανέφερε: «Θα κινηθούμε λοιπόν με βάση τις αποφάσεις που θα ληφθούν, με γνώμονα πάντοτε τη στήριξη του Έλληνα αγρότη, αλλά ταυτόχρονα και την προστασία των δασών από συμφέροντα και καταπατήσεις. Πιστεύω ότι, μέχρι να έρθει η ώρα των πληρωμών, τα προβλήματα θα έχουν αντιμετωπιστεί».
Κόμματα
Το Σάββατο 18 Μάρτη το φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Ξάνθη
Το Σάββατο 18 Μάρτη, στο Αναγνωστήριο ΠΡΟΚΑΤ, στις 20:00 θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ ΑΕΙ της ΚΝΕ στην Ξάνθη με σύνθημα: «Το μέλλον δε θα ‘ρθει από μονάχο του… Αν δεν πάρουμε μέτρα κι εμείς!», στίχοι του μεγάλου ποιητή Β. Μαγιακόφσκι, αναφέρει η ΚΝΕ στην ανακοίνωσή της.

Εκδήλωση της ΛΑΕ με τον Γ.Τόλιο την Παρασκευή στην Ξάνθη
Ανοιχτή δημόσια πρόσκληση προς την κοινωνία να προσέλθουν στην εκδήλωση της Λαϊκής Ενότητας Ξάνθης, την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 19:00, στο Dony’s Coffee, και να ενημερωθούν για την πρόταση εξόδου από την κρίση από τον υπεύθυνο οικονομικής πολιτικής του κόμματος, κ. Γιάννη Τόλιο, απηύθυνε ο Γραμματέας της ΛΑ.Ε Ξάνθης κ. Άγγελος Κολώνιας.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστεί το βιβλίο του κ. Τόλιου: «Η μετάβαση στο εθνικό νόμισμα- αφετηρία εξόδου από την κρίση» και θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό

Τουρισμός
H Περιφέρεια ΑΜΘ στη διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο

Η συμμετοχή της Περιφέρειας ΑΜΘ στην διεθνή τουριστική έκθεση ΙΤΒ στο Βερολίνο ολοκληρώθηκε έχοντας σημαντικό ρόλο στην παρουσία της Ελλάδας και διεθνή αναγνώριση, τόσο από φορείς του τουρισμού όσο και από τουριστικές εταιρείες και διαμορφωτές κοινής γνώμης.
Στο πλαίσιο της έκθεσης, η Περιφέρεια προσκλήθηκε και συμμετείχε στην 7η Ετήσια Συνάντηση Υπουργών από 31 χώρες (7th UNWTO Silk Road Ministers Meeting at ITB Berlin 2017), που διοργανώθηκε στις 8 Μαρτίου, από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO) για το πρόγραμμα των δρόμων του Μεταξιού (Silk Road).
Ο Εντεταλμένος Περ. Σύμβουλος για θέματα τουριστικής ανάπτυξης κος Μιχάλης Αμοιρίδης για τις σημαντικές επαφές στις δηλώσεις του τόνισε, πως συζητήθηκε η πιθανότητα να προγραμματιστεί το 2017 μία επιπλέον πτήση ανά εβδομάδα από την Ουκρανία προς το αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος της Καβάλας. Παράλληλα επιβεβαιώθηκε η έλευση νέων αεροπορικών συνδέσεων το 2018, από Βρετανία, Βέλγιο, Ολλανδία και Τσεχία, με σημαντικό στοιχεία την απήχηση και επέκταση των επισκεπτών από τις χώρες αυτές και στο ηπειρωτικό τμήμα της ΠΑΜΘ.
Στην συγκεκριμένη έκθεση αποδόθηκε Ύψιστη τιμή για Περιφέρεια, που κορυφώθηκε με την ανακοίνωση της συνδιοργάνωσης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, το Υπουργείο Τουρισμού και την ΠΑΜΘ, του 1ου διεθνούς συνεδρίου για τους δυτικούς δρόμους του μεταξιού, τον Απρίλιο στην Αλεξανδρούπολη.

Κοινωνική Οικονομία

Ανοίγει το κατάστημα του κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού «μαζί» στην Ξάνθη
Ξεκινά πλέον ο κοινωνικός καταναλωτικός συνεταιρισμός Ξάνθης ΜΑΖΙ , στις 18 Μαρτίου γίνεται η πρώτη δοκιμαστική λειτουργία για τα μέλη, ενώ από τις 20 θα είναι πλέον ανοιχτός για τους καταναλωτές.
Ενόψει της λειτουργίας του καταστήματος τα μέλη του καταναλωτικού συνεταιρισμού απευθύνουν κάλεσμα προς όλους τους παραγωγούς και προμηθευτές πιστοποιημένων προϊόντων να συνεργαστούν μαζί τους προκειμένου να προωθηθούν μέσω του καταστήματος, επικοινωνόντας με τον υπεύθυνο Νίκο Καρβαγιώτη στο τηλέφωνο 6976562657.
ΕΛΑΣ

Συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης με το νέο Δ.Σ. των συνδικαλιστών της ΕΛΑΣ
Ανακοίνωση για τη συνάντηση που είχαν με τους 3 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε η Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ξάνθης.
Βασικός σκοπός της συνάντησης μας ήταν το θέμα της ένταξης των σωμάτων ασφάλειας σε ένα νέο ειδικό μισθολόγιο, το οποίο φημολογείται ότι θα επιφέρει περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς των Αστυνομικών. Ζητήθηκε από τους κυβερνώντες Βουλευτές του Νομού να είναι αντίθετοι σε ψήφιση νέων περικοπών υπό την μορφή νέου μισθολογίου.Ακόμη ένα πρόβλημασυνεχίζει να παραμένει η συνεχής μείωση προσωπικού της Διεύθυνσης, είτε με αποσπάσεις σε νησιά, είτε με τη στελέχωση νέων υπηρεσιών από τους ήδη λιγοστούς αστυνομικούς, με την πρόταση, να είναι η αύξηση των αστυνομικών μέσω έκτακτων μεταθέσεων του τρέχοντος έτους και ο περιορισμός των αποσπάσεων. Επίσης τέθηκε το θέμα της αδυναμίας αγοράς υλικοτεχνικού εξοπλισμού.

Υγεία
Ο ρόλος του φαρμακοποιού στις λοιμώξεις του αναπνευστικού
Στο πλαίσιο της δια βίου εκπαίδευσης , Ο Κλινικός Φαρμακοποιός Διαμαντής Κλημεντίδης θα είναι ο κύριος ομιλητής στο επιστημονικό σεμινάριο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης με θέμα «Ο ρόλος του φαρμακοποιού στις λοιμόξεις του αναπνευστικού », σήμερα στις 6μμ στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης .

Σύλλογοι
Κοντά στο παιδί όλο το 24ωρο το Χαμόγελο του Παιδιού

Ενημέρωση στις αρχές του τόπου στις αστυνομικές αρχές σε εκπαιδευτικούς και σε δημοσιογράφους πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Χαμόγελου του παιδιού Κώστας Γιαννόπουλος ο οποίος βρέθηκε στην Κομοτηνή στο πλαίσιο περιοδείας που πραγματοποιεί η κινητή μονάδα «Οδυσσέας» του Χαμόγελου σε όλη την Ελλάδα.
Οπως είπε ο κ Γιαννόπουλος το Χαμόγελο του Παιδιού τα 21 χρόνια που λειτουργεί έχει στηρίξει 1.200.000 παιδιά, έχει 3260 εθελοντές 452 εξειδικευμένους επαγγελματίες. Το 2016 προσφερε τις υπηρεσίες του σε 101 οικογένειες, έχει θεσμική συνεργασία με όλα τα υπουργία.
Ενώ η γραμμή 1056 του χαμόγελου λειτουργεί όλο το 24ωρο .
Μόνο το 2016 το Χαμόγελο του παιδιού στήριξε 100.000 οικογένειες.
Στηρίζει 81 ενήλικες παιδιά επαγγελματίες και φοιτητές προσφέρει θεραπεια για παιδια που έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά.
Λειτουργεί κέντρα ημέρας ενώ προσφέρει θεραπευτικές συνεδρίες σε 221 παιδιά. Έχει στη διάθεση του 7 σκύλους που βρίσκουν συγκεκριμένα άτομα που αγνοούνται.
Παράλληλα λειτουργεί και η Ευρωπαϊκή γραμμή 11611 υποστήριξης παιδιών ενώ λειτουργεί και η ομάδα έρευνας και διάσωσης ‘Θανάσης Μακρής”
Επίσης το Χαμόγελο του παιδιού προσφέρει παιδιατρική νοσηλεία κατ’ οίκον και είναι δίπλα σε κάθε παιδί με προβλήματα υγείας
Το τελευταίο χρονικό διάστημα απέκτησε και δική του μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά που για την βόρειο Ελλάδα λειτουργεί στην Θεσσαλονίκη.

ΑΜΕΑ
Γενική Συνέλευση του Συλλόγου ΜΕΡΙΜΝΑΣ Α.με.Α ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ
Καλούνται σήμερα και ώρα 5 και μισή το απόγευμα σε τακτική Γενική Συνέλευση τα μέλη του Συλλόγου ΜΕΡΙΜΝΑΣ Α.με.Α ΝΟΗΤΙΚΗΣ ΥΣΤΕΡΗΣΗΣ Ν. ΡΟΔΟΠΗΣ «ΑΓΙΟΙ ΘΕΟΔΩΡΟΙ», στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής – Αίθουσα συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου (Γρ. Μαρασλή 1).

Πολιτισμός
Τα Μαρτιάτικα”: η λαογραφία της άνοιξης στη ΦΕΧ
«Δύο-τρία πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις», σήμερα στις 20.00: «Τα “μαρτιάτικα”: η λαογραφία της άνοιξης». Με τη Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου, υποψήφια διδάκτορα Λαογραφίας του Δ.Π.Θ.

Οι τελευταίες πεντάρες του Β.Αυδίκου στην Κομοτηνή
Tο βιβλίο του καθηγητή . Βαγγέλη Αυδίκου με τίτλο «Οι τελευταίες πεντάρες» θα παρουσιάσουν σήμερα και ώρα 20:00 στη Λέσχη Κομοτηναίων οι: Ζωή Γαβριηλίδου, καθηγήτρια Γλωσσολογίας του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ, Βασίλης Δαλκαβούκης, επίκουρος καθηγητής του Τμ.Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, Σπύρος Κιοσσές, φιλόλογος. Συντονίζει ο Μανόλης Βαρβούνης, καθηγητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ. Τραγουδούν η Μαρία Αλεβίζου και ο Νίκος Αντωνακάκης, μαθητής του Μουσικού Λυκείου Κομοτηνής

Η Σοφία Νικολαΐδου στο «Δύο»
Τη Σοφία Νικολαΐδου και το βιβλίο της «Καλά και σήμερα» παρουσιάζουν το βράδυ (20.00) της Παρασκευής 17 Μαρτίου το βιβλιοπωλείο «Δύο» και οι εκδόσεις «Μεταίχμιο», με τη στήριξη του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Ξάνθης «παραΜΕΝΟΝΤΑΣ ΖΩΗροί».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η συγγραφέας, η σχολική σύμβουλος φιλολόγων Άννα Αγγελοπούλου, η ποιήτρια Γλυκερία Μπασδέκη και ο συγγραφέας Κώστας Καβανόζης.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, εκδόσεις μεταίχμιο, ειδήσεις, χλμ, ξανθη, διοδια, οσδε, οπεκεπε, γνώμονα, αει, κνε, προκατ, coffee, αμθ, συμμετοχή, ελλαδα, road, berlin, κος, αλεξανδρουπολη, συριζα, μισθολογιο, παιδια, θεσσαλονικη, φεχ, δπθ, βιβλιοπωλείο, κινηση στους δρομους, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Θόδωρος Αγγελόπουλος, αγγελοπουλος, μειωση μισθων, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, Ημέρα του παιδιού, αστυνομικο τμημα, κοινωνια, βουλευτες, αποσπασεις, χωρες, το θεμα, βελγιο, βερολινο, γλυκερια, δπθ, εθνικη, θεμα, θρακη, κνε, νησια, ολλανδια, οπεκεπε, οσδε, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, στιχοι, τηλεφωνο, το χαμογελο του παιδιου, χαμογελο του παιδιου, ωρα, αει, αεροδρομιο, αυξηση, αμθ, αννα, αξονας, αξονες, απηχηση, βιβλιο, βραδυ, γινεται, γινονται, γνώμονα, δευτερο, διαστημα, δηλωσεις, δικη, εγνατια, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκθεση, εβδομαδα, ζωη, ιδια, υπηρεσιες, θεοδωριδου, εκδοσεις, κυβερνηση, κινηση, κος, λειτουργια, λεσχη, λογια, μεγας αλεξανδρος, μηκος, μειωση, μοναχο, μορφη, μαρια, νικο, ομαδα, παιδι, παιδια, προβληματα, προκατ, πτηση, ρεκορ, ρολο, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συμμετοχή, σοφια, τιμη, τμημα, τρια, τσεχια, φεστιβαλ, φεχ, χαμογελο, χλμ, ανηκει, ασφαλεια, berlin, coffee, road, εθνικο, ηλεκτρονικα, υπουργειο, κωστας, σπυρος, θεματα
Τυχαία Θέματα