Κομοτηνή: ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 5-10-2016

08:32 5/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ανοίγει η ΕΝ ΚΛΩ μετά από 8 χρόνια αγώνων των εργαζομένων

Αίτηση ενδιαφέροντος εξαγοράς της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝ ΚΛΩ, από στρατηγικό επενδυτή, παρέλαβαν χθες οι συμμετέχοντες στο συμβούλιο των πιστωτών, η οποία έχει κοινοποιηθεί και στην σύνδικο πτωχεύσεως.
Η αίτηση κάνει μνεία για την επαναδραστηριοποίηση μέρους των λειτουργικών εγκαταστάσεων της πτωχευμένης εταιρείας, με άμεση πρόθεση τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, υπό νέο εταιρικό καθεστώς.
Η ομάδα εργασίας εξειδικευμένων πρώην στελεχών της εταιρείας και τεχνοκρατών που έχει

συσταθεί, με στόχο την εκπόνηση ενός βιώσιμου επιχειρηματικού σχεδίου, έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη, ώστε το αίτημα ενδιαφέροντος να πάρει τη μορφή πρότασης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έφερε και πάλι το χαμόγελο στα χείλη των πρώην εργαζομένων που θα επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους.
Αξίζει να σημειωθεί πως η διαδικασία θα προχωρήσει μέχρι κεραίας, σύμφωνα με το επιχειρηματικό σχέδιο των εργαζομένων.
Υπενθυμίζεται πως το σχέδιο κινείται στη βάση της Κοινωνικής Οικονομίας και προβλέπει την λειτουργία των εργοστασίων αρχικά σε Κομοτηνή και Νάουσα με περίπου 350 εργαζόμενους να επιστρέφουν μετά από 8 χρόνια στις θέσεις εργασίας τους.
Σε δεύτερη φάση οι θέσεις εργασίας θα φτάσουν τις 600 περίπου.

Aυτοδιοίκηση
Εορτασμός απελευθέρωσης στην Ξάνθη
Στη χθεσινή επέτειο απελευθέρωσης της Ξάνθης από το βουλγαρικό ζυγό την κυβέρνηση εκπροσώπησε στις εκδηλώσεις η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά. Μετά την πρωινή δοξολογία, ακολούθησε η καθιερωμένη τελετή στο Δημαρχείο της πόλης.
Μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τιμήθηκαν με το μετάλλιο της πόλης ο βετεράνος ποδοσφαιριστής Αντώνης Αντωνιάδης, ο δημοσιογράφος Τάσος Κοντογιαννίδης, ο δωρητής της Βιβλιοθήκης Ευάγγελος Κουράκος και ο ζωγράφος Κρυωνάς Σεργκενλίδης, για την ανιδιοτελή προσφορά του στην πόλη. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης, παρουσία όλων των αρχών και φορέων της περιοχής, κάτω από διακριτικά μέτρα ασφαλείας, λόγω της παρουσίας βουλευτών της ΧΑ στους οποίους δεν επετράπη να καταθέσουν στεφάνι.
Ο εορτασμός ολοκληρώθηκε με την παρέλαση μαθητικών, λαογραφικών, προσκοπικών, στρατιωτικών τμημάτων στην κεντρική οδική αρτηρία της πόλης.

Πρωτογενής Τομέας
Δευτέρα Τρίτη στη Θράκη ο Μάρκος Μπόλαρης
Αναβάλλεται η προγραμματισμένη επίσκεψη του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκου Μπόλαρη για την Πέμπτη στην Ξάνθη και σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα ο κ. Μπόλαρης θα επισκεφθεί Ξάνθη και Ροδόπη την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη αντίστοιχα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες ο κ. Μπόλαρης θα επισκεφθεί μονάδες παραγωγής και μεταποίησης του πρωτογενούς τομέα.

ΔΠΘ
Κοντά στους Αγρότες το ΔΠΘ
Νέες δράσεις από το τμήμα Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του ΔΠΘ στην Νέα Ορεστιάδα, προς τους Αγρότες της περιοχής, καθώς θα τους επισκέπτονται στα χωράφια τους και όχι μόνο, δίνοντάς τους κατάλληλες οδηγίες.
Η αρχή θα γίνει από φέτος με τα χειμερινά σιτηρά.
«Εφαρμόζουμε την έρευνα στην πράξη και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να είμαστε κοντά στην κοινωνία», τόνισε σε συνέντευξή του στο σταθμό μας, ο καθηγητής και κοσμήτορας του τμήματος, Σπύρος Κουτρούμπας.
Επι πλέον πρόσθεσε πως στα τέλη Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί συνέδριο Ζιζανιολογίας, ενώ θα γίνει και ειδική συνεδρία για τις νέες καλλιέργειες.
Ειδικότερα αναφερόμενος για την βιομηχανική κάνναβη, σημείωσε πως τα πρώτα συμπεράσματα είναι ενθαρρυντικά, ωστόσο θα πρέπει να γίνουν δοκιμαστικές φυτείες για τρία χρόνια περίπου, ενώ πρωτεύει να βρεθούν πρώτα τα σημεία διάθεσης του προϊόντος, πριν από την συστηματική καλλιέργειά του.

Εκπαίδευση
Κίνηση ΜΑΤ-πρωτιάς στο παγκόσμιο Νέων στο Σκάκι από μαθήτρια της ΠΑΜ-Θ
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης εκφράζει θερμά συγχαρητήρια στη μαθήτρια Τσολακίδου Σταυρούλα του 1ου ΓΕ.Λ. Καβάλας για την κατάκτηση της 1ης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων στο Σκάκι που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Χάντι Μανσίνσκ της Ρωσίας, από τις 22 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου.
Η προσπάθεια και η δικαίωσή της, η θέληση και η αγωνιστικότητα, το ήθος και η άμιλλα της μαθήτριας προκαλούν αισθήματα περηφάνιας για τη νέα αυτή γενιά που μέσα σε δύσκολες εποχές βρίσκει τη δύναμη να βάζει στόχους υψηλούς και να τους πετυχαίνει», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο συγχαρητήριο μήνυμά του, ο Περιφερειακός Δ/ντης, Παναγιώτης Κεραμάρης.

Καλή η προσπάθεια, χρειάζεται καλύτερος σχεδιασμός για τα Θρησκευτικά
Με ανακοίνωση της , ο Σύνδεσμος Θεολόγων Ξάνθης τοποθετείται για το ζήτημα του νέου τρόπου διδασκαλίας των Θρησκευτικών και, αφού αναγνωρίζει καλές προθέσεις στην προσπάθεια του Υπουργείου Παιδείας, εντοπίζει προβλήματα στο σχεδιασμό και προτείνει να γίνει καλύτερη προετοιμασία και να εφαρμοστούν οι αλλαγές από την επόμενη σχολική χρονιά.
Κόμματα
Ο Ιλχάν Αχμέτ στον Μπόλαρη
Τον αναπληρωτή υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκο Μπόλαρη, επισκέφθηκε στην Αθήνα ο βουλευτής Ροδόπης από Ιλχάν Αχμέτ.
Ο βουλευτής Ροδόπης, αν και δεν είναι μέλος των συγκεκριμένων επιτροπών της Βουλής, ζήτησε και θα παραστεί στην συνεδρίαση της Πέμπτης ώστε μαζί με την εισηγήτρια από πλευράς του Ποταμιού, Κατερίνα Μάρκου, να θέσουν και τα θέματα του καπνού της Θράκης.

Υγεία
Έκκληση για ορθή χρήση των Φαρμάκων και Αντιβιοτικών
Έκκληση για ορθή χρήση των Φαρμάκων και δη των Αντιβιοτικών, απηύθυνε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης, Αλέξανδρος Τσαπέκος.
«Τα αντιβιοτικά πρέπει να δίνονται εκεί που χρειάζονται, -φυσικά όχι στις ιώσεις- και όλοι θα πρέπει να σταματήσουμε με υγιεινές συνήθειες τη διασπορά των ανθεκτικών στελεχών των μικροβίων. Τα αντιγριππικά εμβόλια θα πρέπει να γίνουν από τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού και από τους χρόνια πάσχοντες, έτσι ώστε να μειωθούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα κρούσματα γρίππης».
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής ο κ. Τσαπέκος κάνοντας επίσης λόγο για πλήρη επάρκεια σε αριθμό εμβολίων, τα οποία δωρεάν μπορεί να προμηθεύεται και να τα κάνει ακόμα και στα Φαρμακεία.

Στρατός
Παρμενίων συναγερμός
Σήμερα, στο πλαίσιο της άσκησης «ΠΑΡΜΕΝΙΩΝ 2016», θα πραγματοποιηθεί δοκιμαστική ενεργοποίηση του συνόλου των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, σε όλη την επικράτεια, ως εξής:
• Στις 11:00, σήμανση συναγερμού αεροπορικής επίθεσης, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (διακοπτόμενος ήχος διαφορετικής έντασης).
• Στις 11:05, σήμανση λήξης συναγερμού, για εξήντα (60) δευτερόλεπτα (συνεχής ήχος σταθερής έντασης).
Η ενεργοποίηση των σειρήνων συναγερμού Πολιτικής Άμυνας, έχει καθαρά δοκιμαστικό χαρακτήρα και δεν συντρέχει κανένας λόγος σύγχυσης ή ανησυχίας.

Σύλλογοι
Αγιασμός για τους Σαρακατσάνους
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016 και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς του Μορφωτικού Συλλόγου Σαρακατσάνων Θράκης και στη συνέχεια θα ακολουθήσει Σαρακατσάνικη Βραδιά, έξω από την Πολιτιστική Στέγη του Συλλόγου (Αγ. Γεωργίου 23, Κομοτηνή).

Βιβλιοπαρουσιάσεις

Game over στην Κομοτηνή και Ξάνθη
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Public Κομοτηνής . Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Γιάννης Μουρμούρης, Καθηγητής Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο
Γιάννης Λασκαράκης, εκδότης εφημερίδας «Γνώμη»

Η παρουσίαση του βιβλίου »Game Over – Η αλήθεια για την κρίση» θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 06 Οκτωβρίου 2016, στις 19:00, στο Public Κομοτηνής (Αγίου Γεωργίου 3).
Η παρουσίαση του βιβλίου του κ. Παπακωνσταντίνου θα γίνει και στην Ξάνθη, την ερχόμενη Παρασκευή, στις 7 το απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης .
Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι: Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός
Μιχάλης Σαμαράς, φοιτητής

Πολιτισμός
«Της κακομοίρας»…ξανά στο ΔΗΠΕΘΕ
Η αγαπημένη ελληνική ταινία «Της Κακομοίρας» θα ξαναζωντανέψει, θεατρικά αυτή τη φορά, στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής από το τμήμα ενηλίκων του Εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας.
Από την Παρασκευή 7 έως και την Δευτέρα 10 Οκτωβρίου στη σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής στις 9 το βράδυ.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, υφυπουργός εσωτερικών, ιλχάν αχμέτ, Γιωργος Παπακωνσταντινου, ξανθη, προσφορες, δπθ, νέα, αθηνα, βουλη, ερα, φαρμακεια, game, public, σαμαρας, θεατρο, δηπεθε, Αντωνης Σαμαρας, υπουργειο εσωτερικων, σταση εργασιας, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, Τελετή Έναρξης, Τελετή Λήξης, 600 δις, σχεδιο αθηνα, αλλαγη ωρας 2013, κρουσματα σημερα, παρελαση, δημοκριτειο, αιτηση, δπθ, δωρεαν, ηχος, θρακη, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, public, αμιλλα, αχμετ, βετερανος, βιβλιο, βραδια, βραδυ, γεωργιου, γινει, δευτερα, διευθυνση, δυναμη, δηπεθε, εμβολια, εξελιξη, εξηντα, εποχες, ερα, ερευνα, εσωτερικων, υφυπουργος, θεσεις εργασιας, ιδρυμα, ιλχάν αχμέτ, ιωσεις, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, ματ, μνεια, μορφη, μαρια, ναουσα, νεες καλλιεργειες, ομαδα, ορεστιαδα, παπακωνσταντινου, παρουσιαση, πεμπτη, προβληματα, σαχινιδης, σαββατο, συνεχεια, συγχαρητηρια, σχεδιο, τασος, τμημα, τρια, τριτη, υφυπουργός εσωτερικών, φυσικα, φορα, χαμογελο, χειλη, δοξολογια, ομαδες, πληροφοριες, σκηνη, σπυρος, θεματα, θεσεις, ζωγραφος
Τυχαία Θέματα