Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων

09:45 29/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 29 Δεκεμβρίου 2016

Καιρικό
Δεμένα στα λιμάνια τα πλοία του Θρακικού πελάγους
Δεμένα στα λιμάνια είναι τα πλοία που πλέουν στο Θρακικό πέλαγος, λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν από χθες το βράδυ στην περιοχή.
Πιο συγκεκριμένα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των γραμμών Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, Κεραμωτής-Θάσου και Καβάλας-Πρίνου.
Από τους ισχυρούς ανέμους έχουν προκληθεί προβλήματα στους στύλους της ΔΕΗ

και αυτή τη στιγμή δεν έχουν ρεύμα οι οικισμοί Διαλαμπή, Ίασμος, Ρίζωμα και Θάμνα, στο Δήμο Ιάσμου.
Η Πυροσβεστική επενέβη από νωρίς το πρωΐ για κοπές δέντρων που έπεσαν στον επαρχιακό δρόμο Κομοτηνής-Ιάσμου, στο ύψος της Μαξιμιανούπολης, αλλά και σε άλλες περιοχές.
Δεν έχουν αναφερθεί άλλα προβλήματα μέχρι στιγμής.
Καλό είναι να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις.
Συνιστάται στους οδηγούς να οδηγούν με χαμηλές ταχύτητες.

Περιβάλλον
Παράταση για 1 χρόνο στους φορείς προστατευόμενων περιοχών
Αισιόδοξα τα νέα για τους φορείς διαχείρισης προστατεύομενων περιοχών, καθώς πήρε παράταση για άλλον ένα χρόνο η νομοθεσία για την αλλαγή της Αρχιτεκτονικής του συστήματος των προστατεύομενων περιοχών.
Στους πρώτους 6 μήνες θα γίνει η διαβούλευση με τους φορείς για τη μορφή που θα έχει το νέο σύστημα και ποιος θα είναι ο τρόπος χρηματοδότησης του. Στο δεύτερο εξάμηνο αυτό θα πρέπει να υλοποιηθεί.
Αυτό τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Δ/ντης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου ΑΜ-Θ, Μάνος Κουτράκης.
Στον απολογισμό των δράσεων για τη χρονιά που φεύγει ως κορυφαίες δράσεις ο κ. Κουτράκης κατέταξε το σήμα ποιότητας που όλο και περισσότεροι επιχειρηματίες και αγρότες επιθυμούν να αποκτήσουν. Επίσης στα θετικά της χρονιάς συμπεριέλαβε και την ανανέωση του Διοικητικού Συμβουλίου του φορέα με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, που διαθέτουν δημιουργικές ιδέες.
«Ευχή για την νέα χρονιά είναι να συνεχισθούν οι συνεργατικές δραστηριότητες φορέα, κοινωνίας και αυτοδιοίκησης.

Πρωτογενής Τομέας
Οριστικοποίηση παράτασης Νέων Αγροτών
Υπενθυμίζεται για τους ενδιαφερόμενους για το υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών», παρατείνεται η ημερομηνία οριστικοποίησης των ηλεκτρονικών αιτήσεων στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) μέχρι τη Δευτέρα, 16.1.2017.
Αντίστοιχα, παρατείνεται η ημερομηνία προσκόμισης του φυσικού φακέλου σε έντυπη μορφή, στις οικείες ΔΑΟΚ, μέχρι τις 30 Ιανουαρίου 2017.

Οικονομία
Ενεργοποιήθηκε ο Καταπιστευτικός Λογαριασμός

Υπεγράφη από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, η σύμβαση για την ενεργοποίηση του Ανοιχτού Καταπιστευτικού Λογαριασμού.
Με την υπογραφή της σύμβασης υλοποιείται στην πράξη η σχετική υπουργική απόφαση του Ιουνίου του 2016.
Ο Ανοιχτός Καταπιστευτικός Λογαριασμός που μπαίνει σε λειτουργία εξασφαλίζει αποκλειστικά στους δικαιούχους προγραμμάτων ΕΣΠΑ πρόσβαση σε ποσό ίσο με την προκαταβολή που δικαιούνται. Το ποσό αποδεσμεύεται σταδιακά για την αποπληρωμή των τιμολογίων των προμηθευτών τους, χωρίς να απαιτείται η υποβολή εγγυητικής επιστολής. Χάρη σε αυτό τον νέο μηχανισμό, δεν απαιτείται πλέον από τους επενδυτές να προχρηματοδοτήσουν οι ίδιοι την υλοποίηση του επενδυτικού τους σχεδίου.

Αυτοδιοίκηση
Δικαιολογημένες θεώρει τις επιφυλάξεις των γονιών του μουσικού σχολειού Ξάνθης ο δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης
Δικαιολογημένη χαρακτηρίζει την επιφυλακτικότητα που εκφράζουν οι γονείς του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης αναφορικά με τις εξελίξεις για την ανέγερση νέου κτιρίου ο Δήμαρχος Αβδήρων Γιώργος Τσιτιριίδης ενώ ήδη το Δημοτικό συμβούλιο Αβδήρων ενέκρινε την δρομολόγηση των διαδικασιών στην τελευταία του συνεδρίαση.
Ο χώρος και τα κονδύλια για τις μελέτες που απαιτούνται για την ανέγερση του Μουσικού αλλά και του ειδικού σχολείου στην Διομήδεια υπάρχουν ήδη στον Δήμο Αβδήρων διαβεβαιώνει ο δήμαρχος, Γιώργος Τσιτιρίδης, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις επιφυλάξεις που εκφράζουν οι γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου αναφορικά με την καλή έκβαση της υπόθεσης αυτής.

Αγορά
Εορταστικό ωράριο καταστημάτων
Υπενθυμίζεται είναι σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, όπου πρωΐ και απόγευμα είναι ανοικτά, έως την Παρασκευή. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοικτά έως τις 3 το μεσημέρι ενώ στη Δημοτική Αγορά μέχρι αργά το απόγευμα.

ΕΛΑΣ
Εκδήλωση για τα παιδιά των Αστυνομικών
Χριστουγεννιάτικη Παιδική εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν σήμερα στις 5 το απόγευμα η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, η Ένωση Αξιωματικών ΑΜ-Θ της Ελληνικής Αστυνομίας και η Αστυνομική Δ/νση Ροδόπης.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής.

Αυτοδιοίκηση-Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις
Γέμισε παιδικές και εφηβικές φωνές η πλατεία της Κομοτηνής χθες το πρωί η κεντρική παλτεία Κομοτηνής. Ο λόγος ήταν οι δημιουργίες των καταρτιζομένων των ειδικοτήτων του ΔΙΕΚ Κομοτηνής, “Τεχνικός αισθητικός Ποδολογίας και καλωπισμού νυχιών και Ονυχοπλαστικής” και “τεχνικός Αισθητικής τέχνης και μακιγιάζ,” οι οποίοι δημιούργησαν πάνω στα παιδικά προσωπάκια πραγματοποιώντας ζωγραφική προσώπου και νυχιών.
«Με τον τρόπο αυτό συμβάλαμε στη δημιουργία εορταστικής ατμόσφαιρας για μικρούς και μεγάλους συμπολίτες μας αλλα και επισκέπτες δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η υπεύθυνη καθηγήτρια των καταρτιζομένων.
Μάλιστα αναφερόμενη στις δυο συγκεκριμένες ειδικότητες είπε ότι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ζήτηση με γρήγορη και άμεση αποκατάσταση.

Σύλλογοι

Εκδήλωση βράβευσης φοιτητών Συλλόγου Σαρακατσάνων
Ο Μορφωτικός Σύλλογος των εν Θράκη Διαβιούντων Σαρακατσαναίων πραγματοποιεί την Τρίτη τρεις Ιανουαρίου την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των μαθητών Σαρακατσάνικης καταγωγής, που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της Χώρας.
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, στις 6 το απόγευμα.
Στην εκδήλωση εκτός από τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, θα βραβευθούν και αριστούχοι μαθητές όλων των τάξεων της Β΄ βάθμιας εκπαίδευσης
(από 1η Γυμνασίου μέχρι 3η Λυκείου) της εκπαιδευτικής περιόδου 2015-2016.
Αξίζει να σημειωθεί πως ομιλία σχετική με την Σαρακατσάνικη φορεσιά ως έκθεμα στα Μουσεία του κόσμου, θα αναπτύξει η Δρ Νάγια Δαλακούρα,Αρχαιολόγος-Μουσειολόγος.

Αστυνομικό Δελτίο
Απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω έργων στον κάθετο άξονα Κομοτηνής-Βουλγαρίας
Απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων από και προς τον οικισμό του Τυχηρού λόγω έναρξης των εργασιών στο πλαίσιο κατασκευής του έργου «Κάθετος άξονας 75 Εγνατίας Οδού: Κομοτηνή – Νυμφαία – Ελληνοβουργανικά Σύνορα – Ολοκλήρωση Ανατολικής χάραξης από, που αστυνομεύεται από το Τμήμα Τροχαίας Κομοτηνής, διότι υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Η κυκλοφορία των οχημάτων θα διεξάγεται από και προς τον οικισμό Τυχηρού μέσω της οδού Α/Δ2.
Η ισχύς της απαγόρευσης θα είναι έως την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου.

Αθλητική Ενημέρωση
Φιλικός αγώνας παλαιμάχων – Πυροσβεστών για τα παιδικά χωριά SOS
Ο Πολιτιστικός-Αθλητικός Σύλλογος Πυροσβεστών Ξάνθης με χαρά αποδέχτηκε την πρόταση των παλαιμάχων ποδοσφαιριστών Ξάνθης «ο Δημόκριτος» για την συνδιοργάνωση ποδοσφαιρικού φιλανθρωπικού αγώνα με σκοπό την ενίσχυση σε τρόφιμα και ρούχα του Παιδικού Χωριού SOS Θράκης.Το παιχνίδι θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης (π.Σφαγεία Ξάνθης) στις 30 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 15:00.
Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.
Θα υπάρχουν 5 σταθμοί συγκέντρωσης τροφίμων και ρούχων για όποιον επιθυμεί να βοηθήσει σε αυτή την προσπάθεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα