Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων

09:39 27/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Ειδήσεις ΕΡΤ Κομοτηνής 27-06-2017

Αυτοδιοίκηση-Ορφέας

Τριακόσιους με 400 μαθητές βοήθησε το κέντρο εξαρτησιογόνων ουσιών «Ορφέας»

Ένας στους εννέα 16χρονους μαθητές αναφέρει χρήση παράνομων ουσιών.
Ένας στους ένδεκα 16χρονους μαθητές αναφέρει επαναλαμβανόμενη χρήση κάνναβης.
Δύο στους τρεις μαθητές αναφέρει συχνή κατανάλωση αλκοόλ.
Δύο στους πέντε μαθητές έχει καπνίσει.
Ένας στους εννέα μαθητές κάνει καθημερινή χρήση καπνίσματος, το οποίο μαθαίνει από την έκτη Δημοτικού.
Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται

στην έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα σε μαθητικό πληθυσμό της Α΄ Λυκείου το 2015 και τα ανέφερε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής, η αναπληρώτρια Επιστημονική Υπεύθυνη και Ψυχολόγος, Σερήφ Σερικιέ του κέντρου πρόληψης εξαρτησιογόνων ουσιών, Ορφέας, στο πλαίσιο της ημέρας κατά των Ναρκωτικών, που ήταν χθες.
ΕΠι πλέον η κ. Σερήφ στάθηκε ιδιαίτερα σε μια νέα μάστιγα που εξελίσσεται η εξάρτηση από το Διαδίκτυο, μαθητών αλλά και ενηλίκων.
Σημειωτέον πως για τα παιδιά δεν επιτρέπεται χρήση πάνω δύο ώρες την ημέρα.
«Το κέντρο Ορφέας προβάλλει τα δεδομένα των ερευνών στην τοπική κοινότητα και αναλόγως κάνει παρεμβάσεις για την ενημέρωση όλων των βαθμίδων της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων, των Φοιτητών και των Στρατιωτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως 300-400 μαθητές απευθύνθηκαν για βοήθεια στο κέντρο Ορφέας.
Από το Σεπτέμβριο ξεκινάει ένας νέος κύκλος σεμιναρίων και συνεργασιών του κέντρου σε μαθητές και όχι μόνο, με βραχείες παρεμβάσεις και διαχείριση συναισθημάτων.

ΕΛΑΣ

Μήνυμα του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Τσουβάλα για την παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών

Σε μήνυμά του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας για την παγκόσμια μέρα κατά των Ναρκωτικών που ήταν χθες, τονίζει πως, «Η Ελληνική Αστυνομία, έχοντας επίγνωση της σοβαρότητας του προβλήματος και αντιλαμβανόμενη το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί έναντι της κοινωνίας, εφαρμόζει «Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών», το οποίο περιλαμβάνει τους στρατηγικούς στόχους και τις βασικές προτεραιότητες που έχουν τεθεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για τα ναρκωτικά.
Πάνω από 200 Ενημερωτικές διαλέξεις πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία σε μαθητές στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κατά το σχολικό έτος 2016 – 2017

Πάνω από 200 Ενημερωτικές διαλέξεις πραγματοποίησε η Ελληνική Αστυνομία σε μαθητές στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κατά το σχολικό έτος 2016 – 2017 .

Αναπτύχθηκαν θέματα σχετικά με την οδική ασφάλεια και την κυκλοφοριακή αγωγή, την ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο, την πρόληψη των ναρκωτικών, καθώς επίσης ζητήματα σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Κόμματα

Πρόταση του Βουλευτή ΄΄Εβρου της ΝΔ, Αναστασίου Δημοσχάκη στο ΔΠΘ εκπόνηση μελέτης για δορυφορικά διόδια

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στην πρυτανεία του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης με την συμμετοχή αντιπρυτάνεων, καθηγητών του πολυτεχνείου Ξάνθης και του βουλευτής της ΝΔ Εβρου Αναστάσιου Δημοσχάκη με αφορμή πρόταση που κατέθεσε ο τελευταίος.
Συγκεκριμένα ο κ Δημοσχάκης πρότεινε στον πρύτανη του ΔΠΘ, Αθανάσιο Καραμπίνη, να εκπονηθεί εκ μέρους του πανεπιστημίου μελέτη για την εγκατάσταση δορυφορικών διοδίων, τα οποία θα αντικαταστήσουν τα μετωπικά και πλευρικά διόδια.
«Ζήτησα από το πανεπιστήμιο την διεξαγωγή αυτής της έρευνας γιατί το Δημοκρίτειο είναι σημαντικός πυλώνας της τοπικής κοινωνίας και πρέπει να το ενθαρρύνουμε να αναδεικνύει πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν», τόνισε ο κ. Δημοσχάκης .

Πρύτανης ΔΠΘ Αθ.Καραμπίνης: «Η πολυτεχνική σχολή Ξάνθης το αναλαμβάνει»

Από την πλευρά του ο κ. Καραμπίνης, τόνισε ότι η πολυτεχνική σχολή και το τμήμα ηλεκτρολόγων, θα το δρομολογήσουν μέσα από ένα ερευνητικό πρόγραμμα.
Τέλος ο καθηγητής οδικής ασφάλειας της πολυτεχνικής σχολής, Κοκάλης Αλέξανδρο,ς πρόσθεσε ότι, με τα δορυφορικά διόδια θα γίνει η χρέωση των διοδίων πιο αυτοματοποιημένη , πιο δίκαιη και πιο γρήγορη μέσα από εφαρμογές του τηλεφώνου.
Από την στιγμή που θα μειωθεί το προσωπικό θα διεκδικήσουμε και μείωση των διοδίων.
Η έρευνα πάντως θα είναι αυτοχρηματοδούμενη από το ΔΠΘ και μέχρι το τέλους του χρόνου θα είναι έτοιμη.

Αυτοδιοίκηση
Διανομή προϊόντων σε ωφελούμενους του προγράμματος επισιτιστικής βοήθειας από σήμερα έως και την Πέμπτη, σε δημοτικούς χώρους

Ο Δήμος Κομοτηνής ως επικεφαλής εταίρος της Κοινωνικής
Σύμπραξης ΠΕ Ροδόπης καθώς και οι εταίροι Δήμοι Αρριανών, Ιάσμου και Μαρωνείας-Σαππών ανακοινώνουν πως σήμερα και ώρα 10:30 – 14:30 και Πέμπτη 29/6/2017 ώρα 08:30 – 14:00 θα διανείμουν κοτόπουλο, φέτα, είδη παντοπωλείου και βασικής υλικής συνδρομής στους νέους ωφελούμενους του Επιχειρησιακού Προγράμματος Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας (ΤΕΒΑ/FEAD). Νέοι ωφελούμενοι του προγράμματος είναι οι δικαιούχοι του ΚΕΑ που έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να συμμετέχουν και στο ΤΕΒΑ.
Τόποι διανομής είναι για το Δήμο Κομοτηναίων, το Πολυλειτουργικό κέντρο. Για το Δήμο Αρριανών τα κατά τόπους δημοτικά καταστήματα για Αρριανά, Φιλλύρα, Κέχρου και Οργάνης.
Για το Δήμο Μαρωνείας-Σαππών τόποι διανομής είναι οι χώροι του αμαξοστασίου Ξυλαγανής και Σαππών.

Ολοκλήρωση του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για τις Μονάδες
Οικοτεχνικής Παραγωγής
Ολοκληρώθηκε από τον ΕΦΕΤ ο Οδηγός Ορθής Πρακτικής, για τις μονάδες τροφίμων οικοτεχνικής παρασκευής, ο οποίος έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
/>Σκοπός του Οδηγού Ορθής Πρακτικής για τις Μονάδες Τροφίμων Οικοτεχνικής Παρασκευής είναι να ενημερώσει τους παραγωγούς που επιθυμούν να λειτουργήσουν Μονάδες Τροφίμων Οικοτεχνικής Παρασκευής, σχετικά με τις υποχρεώσεις τους ως προς τη νομοθεσία των τροφίμων.

1η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη δράση 4.2.2
Μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων, από το ΥΠΑΑΤ. Η δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 30.000.000€
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – Γενική Γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, εξέδωσε την προκήρυξη του υπομέτρου 4.2 «Στήριξη για επενδύσεις στη μεταποίηση, εμπορία ή και ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης –ΠΑΑ- 2014-2020.
Στόχος της δράσης μεταξύ άλλων, είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των παραγόμενων προϊόντων καθιστώντας τα πιο ελκυστικά στον καταναλωτή.
Η δημόσια ενίσχυση της πρόσκλησης ανέρχεται σε 30.000.000€ .(τριάντα εκατομμύρια ευρώ)
Δυνητικοί δικαιούχοι είναι πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κατά την έννοια της σύστασης 2003/361/ΕΚ της Επιτροπής που επιθυμούν να υποβάλλουν αιτήσεις στήριξης στο πλαίσιο της δράσης.
Η αίτηση στήριξης μπορεί να αφορά σε έναν ή περισσότερους από τους επιλέξιμους κλάδους.
Τέλος, οι αντίστοιχες δράσεις του μέτρου της Μεταποίησης με συνολικό προϋπολογισμό ανά αίτηση ενίσχυσης κάτω από 600 χιλ. €, έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες και θα προκηρυχθούν στο πλαίσιο των αντίστοιχων προκηρύξεων των Περιφερειών.

Στην 1η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ο Αν. ΥΠΑΑΤ, Γ. Τσιρώνης

Στην 1η Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών που έγινε στην Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, παρέστη ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Η γιορτή οργανώθηκε από το Πελίτι και την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης, ενώ υποστηρίχθηκε από το παγκόσμιο κίνημα για την ελευθερία των σπόρων, Seedfreedom.
Πρωτογενής Τομέας

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπές επισκέπτεται τη Θράκη
Ευτυχώς μικρής έκτασης ήταν η χαλαζόπτωση που έπληξε οικισμούς του Δήμου Ιάσμου την προπερασμένη Κυριακή. Συγκεκριμένα η Αμβροσία μετράει πληγές σε καλλιέργειες Βαμβακιού, Καλαμποκιού, Ηλίανθου και Σίτου.
Ήδη οι παραγωγοί δηλώνουν τις ζημιές και σε λίγες μέρες θα μπούν οι Γεωπόνοι να εκτιμήσουν την κατάσταση»,τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ Κομοτηνής ο Τμηματάρχης Εκτιμήσεων και Αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ Θράκης, Δημήτρης Πανταζής.
Ο κ. Πανταζής στάθηκε και στο γεγονός πως αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθεί την περιοχή ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Θεοφάνης Κουρεμπές, ο οποίος μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, Νίκο Τσαλικίδη, προγραμματίζουν ενημερωτική εκδήλωση για τα αντιχαλαζιακά δίχτυα στην περιοχή.

Μουφτεία
Ευχές στο Σοφολογιώτατο Μουφτή για την γιορτή των Μουσουλμάνων συμπολιτών μας, από το Δήμαρχο Κομοτηναίων, Γιώργο Πετρίδη.

Ο Δήμαρχος Κομοτηναίων, Γιώργος Πετρίδης, επισκέφτηκε χθες το Σοφολογιότατο Μουφτή Κομοτηνής, Μέτσο Τζεμαλή, στο πρόσωπο του οποίου ευχήθηκε σε όλους τους συμπολίτες μουσουλμάνους Χρόνια Πολλά για τη γιορτή του Ραμαζάν Μπαϊράμ.

Σύλλογοι
Αύριο η 5η Συνάντηση παιδικών χορευτικών τμημάτων στο θεατράκι Δημήτρης Τσετινές στις Σάππες

Η 5η Συνάντηση ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΟΡΕΥΤΙΚΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ πραγματοποιείται στις Σάππες στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Σαπών «Δημήτρης Τσετινές» αύριο στις 8μμ. Στην 5η Συνάντηση συμμετέχουν : Ο Σύλλογος Εβριτών Ν Ροδόπης , ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών, ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδίτη, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Αρσακείου «ΤΟ ΕΥΘΥΜΙΟ», ο Σύλλογος Πολιτισμού και Ανάπτυξης Σαπών «ΔΡΩ», ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά».
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν χοροί από την Ανατολική Θράκη ,Ανατολική Ρωμυλία και τον Πόντο.

Διανομή φρούτων από τον Σύλλογο Τριτέκνων Ξάνθης
Από τον Σύλλογο Τριτέκνων Ξάνθης ανακοινώθηκε ότι σήμερα από τις 15.00 θα γίνει διανομή φρούτων στις αποθήκες του συλλόγου, με κριτήρια εισόδημα ως 14.400 ευρώ και τρία ανήλικα τέκνα. Απαραίτητα δικαιολογητικά: Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, εκκαθαριστικό σημείωμα εφορίας, φωτοτυπία ταυτότητας.

Πολιτισμός
Στο Θερινό Αμφιθέατρο Ξάνθης το”Γαϊτανάκι” της Ζωρζ Σαρή
Η ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ παρουσιάζει το μουσικοχορευτικό έργο της Ζωρζ Σαρή «ΤΟ ΓΑΪΤΑΝΑΚΙ» με το ομώνυμο τραγούδι του Λουκιανού Κηλαηδόνη σε σκηνοθεσία – σκηνογραφία της Δήμητρας Λαρεντζάκη σήμερα και ώρα 21.00 στο Θερινό Αμφιθέατρο Ξάνθης.
Σκηνοθεσία – Σκηνογραφία: Δήμητρα Λαρεντζάκη
Μουσική: Λουκιανός Κηλαηδόνης – Χάρης Γκατζόφλιας
Στίχοι: Αλεξάνδρα Γιαννοπούλου

Αστυνομικό Δελτίο
Τέσσερις συλλήψεις για κάνναβη στην ορεινή περιοχή Ξάνθης
Τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε χωριό της ορεινής Ξάνθης, αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Εχίνου Ξάνθης συνέλαβαν τους τέσσερις 4 νεαρούς ηλικίας 17, 18, 18 και 31 ετών που επέβαιναν σε ΙΧ και είχαν ποσότητες κάνναβης σε τρεις νάιλον συσκευασίες , συνολικού βάρους 22,5 γραμμαρίων.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, λουκιανος κηλαηδονης, ειδήσεις, ελλαδα, νέα, προβάλλει, νεα δημοκρατια, δπθ, συμμετοχή, διοδια, κοτοπουλο, κεα, εφετ, δραση, υπαατ, ελγα, θεατρο, σκηνη, συλληψεις, καθαρα δευτερα, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, αλλαγη ωρας, θεσσαλονικη, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, η ημέρα της γης, ελγα αποζημιωσεις, 600 δις, χρονια πολλα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, γιορτη σημερα, δικαιολογητικα, εκκαθαριστικο, ζωρζ σαρη, κηλαηδονης, δημοκριτειο, αιτηση, αστυνομια, δπθ, ελγα, εφετ, θρακη, καθημερινη, κεα, ναρκωτικα, πλαισιο, προγραμμα, ωρα, αγωγη, αυξηση, αιτησεις, αλεξανδρα, αλκοολ, αφορμη, βοηθεια, γεγονος, δημητρα, γινει, δημος, διχτυα, δορυφορικα, διαδικτυο, εγινε, ευρω, ελευθερια, ελληνικη αστυνομια, εβδομαδα, ενημερωση, εννοια, επενδυσεις, ερευνα, ετων, ετος, εφαρμογες, θεολογικη σχολη, κυκλος, κυκλοφοριακη αγωγη, λουκιανος, μακεδονια, μειωση, νικο, προβάλλει, οδηγος, ομιλος, ορφεας, παιδια, πεμπτη, πετριδης, συγκεκριμενα, συμμετοχή, σκηνοθεσια, τμημα, τρια, υπαατ, φετα, ωρες, ασφαλεια, δημητρης, δημοτικα, ειδη, εξαρτηση, εννεα, ετοιμη, γιορτη, ιδιαιτερα, υπουργειο, κωνσταντινου, κυριακη, μελετη, πληγες, ψυχολογος, σκηνη, θεματα
Τυχαία Θέματα