Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο ειδήσεων 19-12-2017

10:20 19/12/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΡΤ Κομοτηνής Ειδήσεις 19-12-2017
Kυβέρνηση-Πολιτική
Στη Θράκη σήμερα ο Πάνος Καμμένος
Επίσκεψη στη Θράκη και στους τρεις νομούς Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο, πραγματοποιεί από σήμερα ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και Υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.
Συγκεκριμένα ο κ. Καμμένος θα επισκεφθεί

πρώτα το 4ο Σώμα Στρατού στην Ξάνθη και ακολούθως θα επισκεφθεί για ευχές εν όψει των Χριστουγέννων Στρατιωτικά Φυλάκια, σε Ροδόπη και Έβρο.
Αυτοδιοίκηση-Υποδομές

Ξανά σε κυκλοφορία η παλιά γέφυρα Κομψάτου

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Χρήστου Μέτιου, άνοιξε ο επαρχιακός δρόμος Κομοτηνής – Ιάσμου στην θέση της παλιάς γέφυρας του ποταμού Κομψάτου.
Συγκεκριμένα, κατόπιν ελέγχων και δοκιμαστικών φορτίσεων που διενεργήθηκαν από την Εγνατία Οδός Α.Ε. και τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, καθώς και εργασιών προστασίας και σήμανσης που εκτελέστηκαν, προέκυψε ότι, η γέφυρα μπορεί να δοθεί ξανά σε κυκλοφορία για διέλευση Ι.Χ. αυτοκινήτων και λεωφορείων.
Αντίθετα, η γέφυρα θα παραμείνει κλειστή για φορτηγά τριών ή περισσότερων αξόνων.
Με τον τρόπο αυτό, αποκαθίσταται η οδική κυκλοφορία στην περιοχή, μετά τη διακοπή της στις 10 Σεπτεμβρίου με απόφαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης.
Η στατική επάρκεια της γέφυρας θα ενισχυθεί περαιτέρω με ευθύνη της Περιφέρειας, ώστε σύντομα να είναι δυνατή και η διέλευση φορτηγών τριών ή περισσοτέρων αξόνων.

Καιρικό
Μετά τις βροχές ήλθαν τα Χιόνια

Aντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται στην Ξάνθη και συγκεκριμένα στον δρόμο Ξάνθης Αγίου Κωνσταντίνου από το 31ο χλμ και πάνω προα τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.
Ξεκίνησε η καταγραφή των ζημιών στα Αμάραντα
Η επόμενη μέρα βρήκε τους κατοίκους του οικισμού Αμαράντων, να προσπαθούν να συμμαζέψουν ότι μπορούν από τις περιουσίες τους, μετά τις πλημμύρες της Κυριακής.
Τα σχολεία στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες θα είναι ανοικτά, δηλαδή σε Αμάραντα, Βάκο και Ίσαλο.
Από χθες συνεργεία του Δήμου Μαρωνείας –Σαππών, ξεκίνησαν την καταγραφή, ενώ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ ξεκίνησε την αποτίμηση για τις ζημιές στις καλλιέργειες, αλλά και στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, όπου πνίγηκαν αρκετά ζώα.
Νωρίς χθες το πρωΐ ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, Χρήστος Μέτιος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης, Νίκος Τσαλικίδης, ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαππών, Ιωάννης Σταυρίδης και ο αρμόδιος για θέματα πολιτικής προστασίας Ροδόπης, Δημήτρης Παπαλεξίου, επισκέφθηκαν τις πληγείσες περιοχές.
Το ευτύχημα είναι πως δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα, παρά την ορμή των νερών και του όγκου των υδάτων, που άγγιξε τα 70 και 100 χιλιοστά βροχής.
Συνάντηση με ΟΣΕ και Εγνατία θα επιδιώξει ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαππών
Μιλώντας στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος Μαρώνειας-Σαππών, Ιωάννης Σταυρίδης, δήλωσε πως θα επιδιώξει άμεσα μια συνάντηση με τους αρμοδίους του ΟΣΕ και της Εγνατίας οδού, καθώς οι παρακείμενες γέφυρες κοντά στον οικισμό, εμποδίζουν τη ροή των υδάτων στη θάλασσα με αποτέλεσμα τα νερά να γυρνούν στο χωριό. «θα επιδιώξουμε άμεσα να γίνει μια παρέμβαση, για να μην κινδυνεύσει το χωριό», καθώς από το 2005 οι κάτοικοι ζουν μόνιμα με τον εφιάλτη των πλημμυρών.
Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης, Ροδόπης υπογράμμισε πως τίθεται σοβαρό θέμα διευθέτησης της κοίτης των τριών ποταμών, που υπάρχουν στη Ροδόπη καθώς και εκβάθυνσης αυτών, μια και λόγω της κλιματικής αλλαγής και της διάβρωσης των εδαφών, οι όγκοι των υδάτων είναι πολύ μεγαλύτεροι.
Οι αρμοδιότητες αυτές θα πρέπει να εκχωρηθούν στην Τ.Α. , τόνισε καταλήγοντας ο κ. Τσαλικίδης.
Στον υπόλοιπο νομό έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση ήδη από χθες. Παραμένει η διακοπή κυκλοφορίας στους οικισμούς Ιμέρου Ξυλαγανής, Φύλακα Αμάραντα και ισχύει το απαγορευτικό διέλευσης των ιρλανδικών διαβάσεων, όπου αυτές υπάρχουν.

Πρωτογενής Τομέας
Προκήρυξη για τα Σχέδια Βελτίωσης
προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ
Την προκήρυξη των Σχεδίων Βελτίωσης προϋπολογισμού 316 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου από το βήμα της 4ης συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Όπως ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός με τα σχέδια βελτίωσης θα ενισχυθούν σημαντικές επενδύσεις στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα., με έμφαση στους νέους γεωργούς και με προτεραιότητα τους κλάδους της κτηνοτροφίας και ιδίως της αιγοπροβατοτροφίας, των οπωροκηπευτικών, των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων και των ανθεκτικών καλλιεργειών στην κλιματική αλλαγή.
Εντός του 2017 η 1η πρόσκληση για τη δράση της Νιτρορύπανσης
Με μεγάλο ενδιαφέρον περιμένουν οι Αγρότες της ΑΜ-Θ να ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων για την ένταξή τους για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια στη δράση «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 καθώς και των διευκρινιστικών εγγράφων που έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ.
Το αρμόδιο υπουργείο ενημερώνει τους παραγωγούς που επιθυμούν να ενταχθούν στην εν λόγω γεωργοπεριβαλλοντική-κλιματική δράση ότι η 1η Πρόσκληση θα πραγματοποιηθεί εντός του έτους 2017 και αμέσως μετά την διεξαγωγή της 4ης Επιτροπής Παρακολούθησης του ΠΑΑ όπου θα υπάρξει σχετική ενημέρωση των μελών της .
Τέλος σημειώνεται ότι το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων περιλαμβάνει τις φθινοπωρινές καλλιέργειες 2017 και τις εαρινές καλλιέργειες 2018.
Σε διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου για τον ΕΛΓΟ –Δήμητρα

Το Σχέδιο Νόμου που αφορά σε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην πλατφόρμα των διαβουλεύσεων ( καθώς και στην ιστοσελίδα του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (www.elgo.gr).
Η εσωτερική διαβούλευση επί του Σχεδίου Νόμου θα διαρκέσει μέχρι αύριο.
Μετά την επεξεργασία των σχολίων – προτάσεων που θα κατατεθούν, θα επακολουθήσει η καθιερωμένη Δημόσια Διαβούλευση επί του Τελικού κειμένου του Σχεδίου Νόμου.

Επιμελητήρια
Εκδήλωση την δράση του ΕΠΑΝΕΚ Επιχειρούμε έξω

Στο πλαίσιο του σχεδιασμού σειράς ενημερωτικών εκδηλώσεων από την Ειδική Γραμματεία /Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΠΑνΕΚ και τον ΕΦΕΠΑΕ, η Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ – Οικονομική Συμβουλευτική ΑΜ-Θ(ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜ-Θ) διοργανώνει, σε συνεργασία με το Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση για την παρουσίαση της δράσης του ΕΠΑνΕΚ «ΕΠΙΧΕΙΡΟΥΜΕ ΕΞΩ».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα και ώρα 6:00μμ στο Εμπορικό & Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, Βασ. Γεωργίου 2Β, Κομοτηνή.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των αιτήσεων χρηματοδότησης με ημερομηνία έναρξης υποβολών 08/01/2018 και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να πληροφορηθούν σε βάθος για τη δράση, να απευθύνουν ερωτήσεις και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη εικόνα που θα τους βοηθήσει να υποβάλουν πλήρεις αιτήσεις.
Η συγκεκριμένη δράση αφορά στην 50% χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων και σκοπός της είναι η υποστήριξη των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων εξαγωγικών μεταποιητικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Αυτοδιοίκηση
Παράδοση εκχιονιστικών Μηχανημάτων στην Περιφέρεια από ΤΑΠ

Σήμερα θα γίνει τελετή παράδοσης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης έξι εκχιονιστικών οχημάτων-πολυμηχανημάτων από τον Διαδριατικό Αγωγό Φυσικού Αερίου (TAP AG).
Η δωρεά, που αναμένεται να ενισχύσει τις δυνατότητες αποχιονισμού της Περιφέρειας, εντάσσεται στις εθελοντικές κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις του ΤΑΡ στις περιοχές από όπου διέρχεται ο αγωγός και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας με την Περιφέρεια.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί παρουσία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, Χρήστου Μέτιου στις 11 π.μ. στην έδρα της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης (Φιλίππου 82, Κομοτηνή).

Κριτική από ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή για τις πλημμύρες

Κριτική ασκεί η επικεφαλής της Δημοτικής παράταξης ΠΟΛΗ-τική Ανατροπή, Ελένη ΛΑφτσή, για τα πλημμυρικά φαινόμενα στην Κομοτηνή την περασμένη Κυριακή, αν και αναγνωρίζει την παρουσία των υπηρεσιών του Δήμου κατά τη διάρκεια της βροχής.
Συγκεκριμένα απευθύνει ερώτημα προς την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, για τον έγκαιρο καθαρισμό των φρεατίων σε όλους τους οικισμούς του Δήμου.
Επι πλέον προσθέτει και θέμα ανεπάρκειας των υπαρχουσών υποδομών, ενώ υπογραμμίζει την συνέργεια και τον καλύτερο συντονισμό των ενεργειών μεταξύ Δήμου και Περιφέρειας
« Τι προτίθεται ο Δήμος Κομοτηνής να πράξει ώστε η πόλη και οι οικισμοί να οχυρωθούν,κατά το δυνατόν,απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θα εκδηλωθούν στο μέλλον;», διατυπώνει ξεκάθαρα το ερώτημα η κ. ΛΑφτσή.
Αγορά

Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων
Σε ισχύ το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.
Τα εμπορικά καταστήματα και τα Φαρμακεία είναι ανοικτά κάθε μέρα πρωί και απόγευμα.
Τα εμπορικά καταστήματα θα είναι ανοικτά και τις επόμενες δύο τελευταίες Κυριακές του χρόνου.
Υπενθυμίζει ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής στο αγοραστικό κοινό, να στηρίζει τα εμπορικά καταστήματα της περιοχής μας, καθώς έχουν επάρκεια αγαθών και ειδών, ενώ τα χρήματα επιστρέφουν στους πολίτες της Ροδόπης.
Επίσης γίνεται γνωστό πως οι Αρτοποιοί θα λειτουργήσουν κανονικά τις δύο επόμενες Κυριακές 24 και 31 και θα ετοιμάσουν ψωμί για τρεις μέρες.
Πρόσληψη ενός παιδιάτρου στο Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Ξάνθης
Η Διεύθυνση Διοικητικών Υπηρεσιών ανακοινώνει την πρόθεση του Δήμου Ξάνθης να συνάψει σύμβαση μίσθωσης έργου για την κάλυψη αναγκών του Δήμου με αντικείμενο την παροχή ιατρικών υπηρεσιών ενός (1) ιατρού ειδικότητας παιδιάτρου στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ξάνθης.
Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων έως και 22/12/2017

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, εν λόγω, εορταστικο ωραριο, ειδήσεις, ξανθη, καμμενος, χλμ, σχολεια, ελγα, ΟΣΕ, δραση, υπαατ, παα, δημητρα, μμε, ελλαδα, tap, ισχύ, φαρμακεια, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, ωραριο καταστηματων, κλειστα σχολεια, αλλαγη ωρας, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, ανεξαρτητοι ελληνες, η ημέρα της γης, Τελετή Έναρξης, αλλαγη ωρας 2012, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, ξανα, ελενη, ημερομήνια, βημα, εδρα, ελγα, ευχες, ζωα, θαλασσα, θεμα, θρακη, μμε, πλαισιο, το βημα, ψωμι, ωρα, αιτησεις, γεφυρα, γεωργιου, δημητρα, γινει, γινεται, διευθυνση, δυνατοτητα, δημος, δοθει, δρομος, εγνατια οδος, εγνατια, ευρω, ενημερωση, εν λόγω, εξι, επενδυσεις, ετος, ευθυνη, υπηρεσια, ισχυει, εικονα, οδος, ορμη, οχηματων, παα, παρουσιαση, ροη, πρωι, συγκεκριμενα, συντομα, σωμα, σχεδια, σχεδιο, υπαατ, ισχύ, φορα, φορτηγα, χρηστος, χλμ, ιωαννης, δημητρης, εμφαση, ερωτησεις, υπουργειο, κωνσταντινου, κυριακη, θεματα, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα