Κομοτηνή : ΕΡΤ Δελτίο Ειδήσεων 19-09-2016

09:10 19/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

ΕΝ ΚΛΩ-Οικονομία
Εντός ημερών οι εξελίξεις για την ΕΝ ΚΛΩ
Αισιόδοξα τα νέα για την Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία, (ΕΝ ΚΛΩ) σύμφωνα με τις ανακοινώσεις στην Ημαθία, του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Ρήγα, σε συνάντηση του στο πλαίσιο για τον προσυνεδριακό διάλογο.
Μέσα στην εβδομάδα αναμένονται να γίνουν σημαντικές εξελίξεις και ανακοινώσεις για την επανεκκίνηση της ΕΝ ΚΛΩ, που από το 2008 οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους κράτησαν ζωντανή.
H

EN KΛΩ θα λειτουργήσει στη βάση της Κοινωνικής Οικονομίας και με επιχειρηματικό σχέδιο που εκπονήθηκε από τους εργαζόμενους, αρχικά με δύο εργοστάσια σε Κομοτηνή και Νάουσα με αρχικό αριθμό γύρω στους 350 εργαζόμενους και σε δεύτερη φάση στα 600 άτομα.

ΔΠΘ
Στην καλύτερη στιγμή του το Δημοκρίτειο
Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης φέτος διανύει από τις πιο καλές και δυναμικές Ακαδημαϊκές χρονιές του, από την πλευρά της Φοιτητικής Μέριμνας, του επιπέδου των σπουδών του, την εξωστρέφειά του, αλλά και τα ανοίγματά του στην Κοινωνία».
Αυτό τόνισε σε συνέντευξή του στην ΕΡΑ Κομοτηνής, πρύτανης του ΔΠΘ, Αθανάσιος Καραμπίνης.
Πιο συγκεκριμένα ο κ. Καραμπίνης στάθηκε στα μνημόνια συνεργασίας με βάση τα ευρωπαϊκά προγράμματα, που έχουν δρομολογηθεί με Ρουμανία και Ρωσία, ενώ επίκεινται νέες συνεργασίες με Βουλγαρία και Τουρκία.
Σε ότι αφορά την λειτουργία των θερινών σχολείων, ο θεσμός αγκαλιάστηκε, ενώ ο κ. Καραμπίνης αποκάλυψε πως θα λειτουργήσει θερινά σχολεία στην Σαμοθράκη.
Σε ότι αφορά την Ακαδημία Δια βίου Μάθησης που φέτος θα λειτουργήσουν σε όλες τις πόλεις της ΑΜ-Θ. Πρόκειται για θεματικές ενότητες που βελτιώνουν τις γνώσεις των συμμετεχόντων και μάλιστα θα λαμβάνουν και βεβαιώσεις συμμετοχής.

Θερινό Σχολείο Αρχαίου Δράματος
Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου σε συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας) διοργανώνει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου (διάρκεια: 19/9 έως 2/10/2016) το θερινό σχολείο-σειρά θερινών μαθημάτων «Το αρχαίο δράμα ως παραστατική τέχνη».
Τα θερινά μαθήματα απευθύνονται σε Έλληνες προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της (Κλασικής) Φιλολογίας και προσφέρουν, εκτός από εμβάθυνση των γνώσεων στο αρχαίο Ελληνικό θέατρο, λεπτομερή ανάλυση επιλεγμένων δραματικών αποσπασμάτων και πρακτική εξάσκηση στην έρευνα του δραματικού είδους ως σκηνικής τέχνης.
Παράλληλα με την περαιτέρω επιστημονική κατάρτιση και την ανάπτυξη πρακτικών δεξιοτήτων, ιδιαίτερα τη διεύρυνση των επαγγελματικών προοπτικών για τους φοιτητές, το θερινό σχολείο στοχεύει να προσφέρει στους συμμετέχοντες διεπιστημονική οπτική στην προσέγγιση του αρχαίου δράματος ως πολιτιστικού και θεατρικού φαινομένου.

Πρωτογενής Τομέας
Δήλωση Εκμετάλλευσης από τους υποψήφιους για στο πρόγραμμα νέων γεωργών
Εν αναμονή της προκήρυξης του προγράμματος νέων γεωργών 2016, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών ότι μπορούν να προσέλθουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις ή στα κατά τόπους Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, έως τις 05.10.2016 να υποβάλλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016, εφόσον δεν έχουν ακόμα υποβάλλει.
Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την Προδημοσίευση που αφορά το Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020, ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί επιλέξιμος δικαιούχος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1 για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του».

Χρηματοδότηση Δήμων για τη λειτουργία καταφυγίων
αδέσποτων ζώων
Με σχετική την ΚΥΑ και την Εγκύκλιο που απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης Τροφίμων σε όλους τους αρμόδιους φορείς, καθορίστηκαν οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την χρηματοδότηση Δήμων και Συνδέσμων Δήμων (φορείς), με σκοπό τη λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς και την υλοποίηση των ενεργειών διαχείρισης των ζώων αυτών, δηλαδή την περισυλλογή, την ηλεκτρονική σήμανση, την καταγραφή, την αποπαρασίτωση, τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την αποθεραπεία (συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης της λεϊσμανίασης), τη διατροφή τους, την υιοθεσία ή την επανένταξη τους.
Σημειώνεται ότι η χρηματοδότηση αφορά μόνο τους Δήμους και τους συνδέσμους Δήμων οι οποίοι καλούνται να υποβάλουν την αίτησή τους μαζί με τα συνημμένα δικαιολογητικά έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των οικείων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Αυτοδιοίκηση
Εβδομάδα κινητικότητας σε Ξάνθη και Κομοτηνή
Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Βιώσιμης Κινητικότητας , ο Δήμος Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EuropeDirect Κομοτηνής, ο Ποδηλατικός Σύλλογος Κομοτηνής «Θράκας Ιππέας», οι «OnBikes-Ποδηλάτες Κομοτηνής»και ο Σύλλογος Αδιορίστων Επιστημόνων Φυσικής Αγωγής (ΣΑΕΦΑ) με την υποστήριξη των «Αστικών Κομοτηνής», θα πραγματοποιήσουν ευφάνταστες δράσεις και δραστηριότητες με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη.

Σύμφωνα με το πρόγραμμά των δράσεων: Σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στην είσοδο του ποδηλατοδρόμου στη Νικ.Ζωίδη (1ο γυμνάσιο), οι OnBikes Ποδηλάτες Κομοτηνής, σε συνεργασία με τον 2ο Παιδικό Σταθμό Κομοτηνής και το εικαστικό εργαστήρι Artio, θα προβούν στη σήμανση του ποδηλατοδρόμου και θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό για τη σωστή χρήστη του.
Ανάλογη δράση θα λάβει χώρα και στο Δήμο Ξάνθης έως τις 22 Σεπτεμβρίου. Στις δράσεις θα συμμετάσχουν, φορείς, εθελοντές, σύλλογοι και σχολεία.
Μάλιστα μιλώντας στην ΕΡΑ Κομοτηνής το μέλος του ποδηλατικού Συλλόγου Πήγασος από την Ξάνθη, Μιχάλη Σπανίδη, του χρόνου τον Ιούνιο όλα είναι έτοιμα για την διοργάνωση του πρώτου ποδηλατικού γεγονότος της Θράκη.

Ξεκίνησε η υποβολή αιτήσεων για το Κοινωνικό Φροντιστήριο του Δήμου Ξάνθης
O Δήμος Ξάνθης, προκειμένου να υλοποιήσει το πρόγραμμα για κοινωνικά φροντιστήρια, που αποτελεί μέρος των συνοδευτικών μέτρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ι «Επισιτιστικής ή και Βασικής Υλικής Συνδρομής του ΤΕΒΑ», καλεί τους ωφελούμενους του προγράμματος αυτού, μαθητές και μαθήτριες των τριών τάξεων του Λυκείου, να δηλώσουν –εφόσον επιθυμούν – τα μαθήματα που θέλουν να παρακολουθήσουν.
Οι δηλώσεις – αιτήσεις υποβάλλονται από 14-9 μέχρι 28-9-2016, στα γραφεία του γραφείου Παιδείας του Δήμου που στεγάζεται στην οδό Γεωργίου Σταύρου 20 (α΄ όροφος), όλες τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Η αίτηση- δήλωση θα χορηγείται από την υπηρεσία και θα πρέπει να φέρει τα στοιχεία και την υπογραφή γονέα ή κηδεμόνα (θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, όταν δεν κατατίθεται αυτοπροσώπως) και το ΙD του ωφελούμενου.

Εθελοντές-Κινήματα
Αντιφασιστική διαδήλωση στην Ξάνθη με αφορμή τα 3 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα
Με αφορμή την συμπλήρωση τριών χρόνων από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα (από μέλη της Χρυσής Αυγής), και με κεντρικό σύνθημα «Δεν ξεχναμε, Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί» πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη το Σάββατο στις 12.30 μ.μ η αντιφασιστική πορεία.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕΕΡΦΑ Ξάνθης, συνδικαλιστές, πολιτικές νεολαίες, οργανώσεις, κόμματα και απλοί πολίτες συμμετείχαν στην συγκέντρωση και την πορεία που ξεκίνησε από την Κεντρική Πλατεία Ξάνθης .
Η συμμετοχή κρίθηκε ικανοποιητική ενώ στις συζητήσεις των παρισταμένων κυριάρχησε για άλλη μια φορά το θέμα της δίκης για τη δολοφονία, των καθυστερήσεων και των προσδοκιών από το αποτέλεσμα για την καταδίκη των φυσικών και ηθικών αυτουργών της δολοφονίας του αντιφασίστα μουσικού από νεοναζί.

Ανάγκη για καθηγητές στο κοινωνικό φροντιστήριο του Κardelen στην Ξάνθη
Τα αλληλέγγυα μαθήματα πραγματοποιούνται για 3η συνεχόμενη χρονιά στo στέκι πολιτικής, πολιτισμού & αλληλεγγύης KARDELEN και απευθύνονται σε μαθητές που οι ίδιοι ή οι οικογένειες τους αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

Πολιτισμός
Εγγραφές στα εργαστήρια της ΦΕΞ
Ενημέρωση και εγγραφές για τα εργαστήρια και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Φ.Ε.Ξ. μέχρι την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης και στο Σπίτι Πολιτισμού. Οι υπεύθυνοι των εργαστηρίων ενημερώνουν και προτείνουν τις νέες δράσεις. Τον τρόπο λειτουργίας, τους στόχους και τους σκοπούς που θέτουν για το νέο έτος των εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Φ.Ε.Ξ.

Αστυνομικό Δελτίο
Συλλήψεις αλλοδαπών για παράνομη διακίνηση καυσίμων
Συνελήφθησαν στο Συνοριακό Σημείο Διέλευσης Νυμφαίας Ροδόπης δύο αλλοδαποί, ένας 66χρονος υπήκοος Βουλγαρίας και ένας 32χρονος υπήκοος Ρουμανίας, γιατί ο ένας μετέφερε στο εσωτερικό του οχήματος 2 μεταλλικά δοχεία, που περιείχαν 40 λίτρα βενζίνης, ο άλλος 6 πλαστικά δοχεία, που περιείχαν 120 λίτρα πετρέλαιο, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί στο δημόσιο οι ανάλογοι φόροι και δασμοί.

Keywords
κομοτηνη, ΕΡΤ, χρυση αυγη, νέα, συριζα, ερα, δπθ, ρωσία, σχολεια, δραμα, θεατρο, οπεκεπε, οσδε, παα, ελλαδα, κυα, ηλεκτρονική, ξανθη, δραση, διαδηλωσεις, συμμετοχή, πετρελαιο, φοροι, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, σταυρος δημας, συλληψεις, Καλή Χρονιά, σταυροι, 600 δις, ανοιγμα σχολειων, αστυνομικο τμημα, δικαιολογητικα, δημος ξανθης, κομματα, δημοκριτειο, ρωσία, ηλεκτρονική, το θεμα, αιτηση, βουλγαρια, διατροφη, δπθ, θεμα, θρακη, οπεκεπε, πηγασος, πλαισιο, προγραμμα, ρουμανια, σαμοθρακη, τα νεα, υιοθεσια, αγωνες, αιτησεις, αφορμη, γεωργιου, γνησιο, γραφεια, δευτερο, δημος, δημοσιο, δηλωση, δηλωσεις, δοχεια, εγγραφες, εβδομαδα, ενημερωση, εξωστρεφεια, ερα, ερευνα, ετος, ζωων, ημαθια, υπηρεσια, ιστορικο, κυα, λειτουργια, ναουσα, πλαστικα, υπογραφη, ποδηλατες, προγραμματα, πρυτανης, ρηγα, σαββατο, συγκεκριμενα, σειρα, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτι, συλλογοι, σχεδιο, σχολειο, τουρκια, υλοποιηση, υπηκοος, φροντιστηρια, φροντιστηριο, φορα, ωρες, γνωσεις, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μια φορα, παυλος, υλικο, ξεκινησε
Αναζητήσεις
δίάκόπή ρέύμάτός κόμότήνή 19.9.2016
Τυχαία Θέματα