Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία σε όλους τους κλάδους (video)

21:46 11/10/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ώθηση στην ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας επιχειρεί να δώσει νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Στόχος είναι η διαμόρφωση ενός καινοτόμου μοντέλου οργάνωσης της παραγωγής και της διανομής των κερδών που αναμένεται να συμβάλει στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, καθώς και στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.

Άνοιγμα σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας επιχειρεί το υπουργείο εργασίας με το νομοσχέδιο

για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Το νομοσχέδιο επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής της, καθώς εκτός από τις γνωστές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, φορείς Κοινωνικής Οικονομίας θα θεωρούνται πλέον όλοι οι συνεταιρισμοί εργαζόμενων που αποτελούν σύμπραξη τουλάχιστον τριών φυσικών προσώπων.

Η αναπληρώτρια υπουγός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου τονίζει ότι «ναι μεν οι ευάλωτες ομάδες βρίσκουν το χώρο τους, για να μπορούν να παράγουν και να είναι ενεργοί πολίτες, αλλά ανοίγει ο χώρος με τις διαφοροποιήσεις που φέρνουμε στο νόμο και στους πολίτες όλους και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες»

Η βασική αρχή στα εγχειρήματα κοινωνικής οικονομίας είναι ότι οι αποφάσεις για όλα τα θέματα λαμβάνονται συλλογικά από τα ιδρυτικά μέλη και όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης.

Αναφορικά με τα κέρδη το 35% χρησιμοποιείται για να αυξηθούν οι μισθοί των εργαζόμενων, το 5% μένει στην επιχείρηση και λειτουργεί ως αποθεματικό, ενώ το υπόλοιπο επανεπενδύεται σε δραστηριότητες που έχουν κοινωνικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία και επενδύεται υποχρεωτικά για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επέκταση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης.

Θετική επί της αρχής του νομοσχεδίου εμφανίζεται η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ τονίζει ότι «έχει προοπτική, μπορεί να έχει διπλή χρησιμότητα και προς τον εργοδότη και προς τον εργαζόμενο (…) Μπορεί πραγματικά να δώσει μια λύση στην κρίση που υφίσταται ο ελληνικός λαός και ιδιαίτερα στον χώρο της απασχόλησης».

Για τη στήριξη των εγχειρημάτων κοινωνικής οικονομίας έχουν εξασφαλιστεί πόροι ύψους 157 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, έχει προγραμματιστεί η ίδρυση Κέντρων Στήριξης σε όλη την περιφέρεια που θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα και έχει προβλεφθεί η συνεργασία των νέων φορέων με το δημόσιο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Μεταξύ άλλων, προτείνεται να υπάρχει η δυνατότητα να παραχωρείται προς χρήση στους νέους φορείς η αναξιοποίητη περιουσία των δήμων.

Η αν. υπουργός εργασίας ανέφερε ότι συστήνεται η Ειδική Θεματική Γραμματεία η οποία θα έχει χρεωθεί να κάνει τη συνεργασία ανάμεσα σε όλα τα υπουργεία, το συντονισμό με όλα τα ευρωπαϊκά όργανα, το συντονισμό με τις Περιφέρειες και με τους δήμους και επίσης δημιουργεί εκείνο το πλαίσιο που να συνεργάζεται και θεσμικά με τους εκπροσώπους των κοινωνικών επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο προβλέπει και την ίδρυση Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας, που θα υποστηρίζει εκείνους που δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.Η συζήτηση στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή θα συνεχιστεί με την ακρόαση των φορέων. Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη εβδομάδα.

Πηγή: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα