Κώδικας για το ηλεκτρονικό εμπόριο με στόχο την προστασία του καταναλωτή (video)

16:04 15/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Κώδικας συμπεριφοράς για το ηλεκτρονικό εμπόριο τίθεται σύντομα σε ισχύ. Καθιερώνονται συγκεκριμένοι κανόνες για την προστασία του καταναλωτή.

Υπεγράφη ο Κώδικας Δεοντολογίας για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενσωμάτωσε στη νομοθεσία της την κοινοτική οδηγία που τίθεται σε εφαρμογή από τον Ιούνιο. O κώδικας αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση του κοινού συμφέροντος που έχουν οι καταναλωτές και οι

εμπορικές επιχειρήσεις για την ομαλή λειτουργία της ψηφιακής αγοράς και την αποτροπή αθέμιτων πρακτικών. Δεσμεύει τους φορείς της αγοράς για την τήρηση ορισμένων βασικών αρχών επιχειρηματικής συμπεριφοράς.

*Οι πωλητές υποχρεωτικά πρέπει να ενημερώνουν λεπτομερώς τους καταναλωτές για το συνολικό κόστος του προϊόντος πριν από την αγορά για συναλλαγές που γίνονται μέσω Ιντερνετ, email, τηλεφώνου, φαξ και εκτός εμπορικού καταστήματος.

* Μπαίνει stop στα προσημειωμένα εικονίδια επιλογής στις ιστοσελίδες από τα οποία χρεώνονται επιπλέον οι καταναλωτές.

*Δικαίωμα υπαναχώρησης σε 14 ημέρες από την ημερομηνία αγοράς αποκτά ο καταναλωτής για συναλλαγές μέσω Ιντερνετ, email, φαξ, τηλεφώνου και εκτός εμπορικού καταστήματος.

Δημιουργείται γι’ αυτό ενιαίο πανευρωπαϊκό έντυπο υπαναχώρησης.

Αναφέρονται με σαφήνεια τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του καταναλωτή και του εμπόρου σε περίπτωση ακύρωσης μιας σύμβασης.

*Ο καταναλωτής ενημερώνεται με σαφήνεια για το ποιος πληρώνει τα έξοδα επιστροφής σε περίπτωση επιστροφής των εμπορευμάτων.

*Σε περίπτωση αγοράς προϊόντος μέσω τηλεφώνου η σύμβαση είναι έγκυρη από τη στιγμή της υπογραφής της και δεν αρκεί μόνο η προφορική συναίνεση.

Απαγορεύεται οι καταναλωτές να επιβαρύνονται με επιπλέον κόστος, όταν πληρώνουν με πιστωτική κάρτα.

* Γίνεται υποχρεωτική η ενημέρωση των καταναλωτών π.χ. συνολικό κόστος, τρόπος πληρωμής, διάρκεια σύμβασης για αγορές εντός εμπορικών καταστημάτων.

Το 2016 κατατέθηκαν στον «Συνήγορο του Καταναλωτή» πάνω απο 7.000 αναφορές για εξωδικαστική επίλυση διαφορών. Αν προστεθούν και οι 542 υποθέσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταναλωτή, οι αναφορές έφθασαν τις 7.609.
Το 2010 ανέρχονταν σε 3.700.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Άντζυ Μανουσέλη

Keywords
Τυχαία Θέματα