ΚΚΕ: Τα λιμάνια και τα ναυπηγεία είναι αποκλειστικά λαϊκή περιουσία

00:26 18/3/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
«Το ΚΚΕ αντιπαλεύει με συνέπεια κάθε ιδιωτικοποίηση, με οποιαδήποτε μορφή και εάν έρχεται», διεμήνυσε την Δευτέρα από τον Πειραιά, ο Δημήτρης Κουτσούμπας.Ο γγ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση των Τομεακών Οργανώσεων Βιομηχανίας-Μεταφορών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής στον ΟΛΠ, , επισήμανε ότι η «ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική»
για τη ναυτιλιακή πολιτική της ΕΕ συνδυάζεται απόλυτα με την αντιλαϊκή «Στρατηγική Ευρώπη 2020» και τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, επισημαίνοντας ότι τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της ΕΕ στις θαλάσσιες μεταφορές είναι:

- Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ευρωενωσιακών επιχειρηματικών ομίλων, με νέα προνόμια και αλλαγές στο κοινοτικό και διεθνές εμπορικό νομοθετικό πλαίσιο, για να ξεπεραστούν εμπόδια στην ελεύθερη κίνηση του κεφαλαίου, να ενισχυθεί η πορεία συγκεντροποίησης.

- Συνδυασμένη πολιτική σε όλους τους τομείς, προς όφελος των κοινοτικών μονοπωλιακών ομίλων, όπως: Μεταφορές, λιμάνια, ναυπηγεία, ναυτιλιακός εξοπλισμός, πλατφόρμες εξόρυξης πετρελαίου, αλιεία, ιχθυοκαλλιέργειες, τουρισμός κ.ά.

Η ναυπηγική βιομηχανία στην ΕΕ σημαδεύεται από την ολομέτωπη επίθεση κατά των εργαζομένων, με παράλληλη συνέχιση της επιδότησης προς όφελος των μονοπωλιακών επιχειρηματικών ομίλων στα ναυπηγεία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Φινλανδίας, που κατέχουν σχεδόν το σύνολο της παγκόσμιας ναυπήγησης κρουαζιερόπλοιων, με παραγγελίες για 22 κρουαζιερόπλοια, αξίας 11,22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012 – 2016 , τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.

Ο γγ του ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να απαντήσει τι θα γίνει με τις άλλες δραστηριότητες των ναυπηγείων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, με τους εργαζομένους και τα δικαιώματά τους , ενώ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού του Πειραιά, υπογράμμισε ότι «μόνη κρυστάλλινη θέση είναι αυτή του ΚΚΕ που λέει χωρίς καμιά ταλάντευση για λιμάνια και ναυπηγεία αποκλειστικά λαϊκή περιουσία».

Για τα ζητήματα των νέων ανατροπών σε εργασιακές σχέσεις, ασφαλιστικό και ταμεία, προειδοποίησε την κυβέρνηση «να μη διανοηθεί να προχωρήσει σε τέτοιες ανατροπές, στην αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου και στην ουσιαστική απαγόρευση του δικαιώματος στην απεργία».

Παράλληλα σημείωσε ότι αυτές οι απαιτήσεις θα συνεχίσουν να υπάρχουν όσο υπάρχει ΕΕ και καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, που «υποστηρίζουν και η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, παλιά ή νεόκοπα».
Keywords
Τυχαία Θέματα