Κινητοποίηση της Πολιτείας και πολιτική αντιπαράθεση για το συντονισμό

13:23 14/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η κινητοποίηση της πολιτείας και οι εντολές του πρωθυπουργού προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά και την απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη.

Ο πρωθυπουργός
Την πλήρη κινητοποίηση όλων των δυνάμεων του κρατικού μηχανισμού και του Πυροσβεστικού Σώματος ζήτησε χθες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώθηκε από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα για την

κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τις πυρκαγιές και δήλωσε πως «αυτές τις δύσκολες ώρες είμαστε δίπλα στους κατοίκους, τους εθελοντές και τους πυροσβέστες που μάχονται με τις φλόγες».

Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη
Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κάνει λόγο για σχέδιο εμπρησμού σε όλη τη χώρα. «Οργανωμένο σχέδιο για να υπάρξει μια κοινωνικά έκρυθμη κατάσταση στη χώρα» βλέπει πίσω από τις εκατοντάδες πυρκαγιές σε όλη την Ελλάδα ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, o οποίος βρίσκεται στην Ζάκυνθο, παρακολουθώντας και συντονίζοντας τις επιχειρήσεις για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο νησί.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης
Ο υπουργός Δικαιοσύνης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε ότι «πρόκειται για οργανωμένο σχέδιο στην Ζάκυνθο, όπως αυτά που ζήσαμε τις προηγούμενες ημέρες σε Αθήνα και Κύθηρα» και επεσήμανε: «Μόνο χθες στην Ζάκυνθο είχαμε 15 εστίες συγχρόνως. Αν δεν είναι αυτό οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, τότε τι είναι;».

Επίσης αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο των πυροσβεστών, λέγοντας ότι «στο νησί έχουμε καταστροφές μόνο σε αγροτικές καλλιέργειες και όχι σε σπίτια και οικισμούς, γεγονός που φανερώνει τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών τα τελευταία 24ωρα στο νησί. Εάν δεν υπήρχαν τα εναέρια μέσα και η καταλυτική παρουσία του κράτους που από την πρώτη στιγμή έδωσε το “παρών”, στη Ζάκυνθο θα είχαμε σοβαρό πρόβλημα» ανέφερε ο κ. Κοντονής.

Ακόμα, ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο οποίος χθες βρέθηκε ο ίδιος στο μέτωπο του Αγαλά και είδε από κοντά την μανία της πύρινης λαίλαπας, ανέφερε ότι «θα πραγματοποιηθεί άμεσα καταγραφή των ζημιών για να αποζημιωθούν οι πληγέντες από τις καταστροφικές πυρκαγιές».

«Αυτοί οι άθλιοι άνθρωποι που προβαίνουν σε αυτές τις ενέργειες δεν υπολογίζουν τίποτα, ούτε τις περιουσίες των ανθρώπων, ούτε τις ανθρώπινες ζωές» δήλωσε για τους εμπρηστές της Ζακύνθου ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ
Σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, ο Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε : «αποφασιστική και συντονισμένη δράση, όχι θεωρίες συνωμοσίας. Να σωθούν οι άνθρωποι και οι περιουσίες τους. Αυτή είναι η ευθύνη του υπουργού».

Σε νεώτερη ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει: «Μάνη, Κύθηρα, Ζάκυνθος, Κάλαμος, Βαρνάβας… Οργή για την ανικανότητα, συμπαράσταση στους συμπολίτες μας».

Η ΝΔ
Για ανικανότητα της κυβέρνησης και κατ` ευφημισμόν Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκα με τραγικά αποτελέσματα, έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της η ΝΔ, λέγοντας πως αυτός είναι ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας.

Απάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη
Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά, συνεχίζουν τη φτηνή αντιπολίτευση τη στιγμή ακριβώς που οι άνδρες της Πυροσβεστικής, κάτοικοι και εθελοντές δίνουν μάχη με τις φλόγες – είναι τέτοια η αδημονία τους που δεν περιμένουν καν να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές. Δεν θα τους ακολουθήσουμε., απάντησε το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το ΚΚΕ
Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, από κάθε αρμόδια κρατική και τοπική αρχή να παρθούν τώρα όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την οριστική αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς στην περιοχή της Βορειοανατολικής Αττικής, αλλά και όσων βρίσκονται σε εξέλιξη και στις άλλες περιοχές της χώρας. Το ζήτημα αυτό έθεσε νωρίτερα σε τηλεφωνική επικοινωνία του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα, από τον οποίο και ενημερώθηκε για την κατάσταση που επικρατεί στα πύρινα μέτωπα. Αυτή τη στιγμή στην περιοχή του Βαρνάβα βρίσκεται κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής το βουλευτή Γιάννη Γκιόκα. Το ΚΚΕ σημειώνει ότι η ύπαρξη πιθανού σχεδίου εμπρησμών πάνω και στην εμπορευματοποίηση της γης, όχι μόνο δεν μειώνει, αλλά αυξάνει τις ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία ακολουθώντας την πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, συντηρεί κι ενισχύει την υποχρηματοδότηση και τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης. Κατά συνέπεια ο καβγάς ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στη ΝΔ πάνω στα καμένα, δε μπορεί να κρύψει την ενοχή τους για την «εμπρηστική» τους πολιτική.

Το ΠΑΣΟΚ
Κατά του πρωθυπουργού και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στρέφεται η ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ για τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στην Αττική. «Δυστυχώς για μια ακόμη φορά η ανικανότητα και η αδυναμία της Κυβέρνησης στοιχίζουν ακριβά. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της για την μεγάλη καθυστέρηση στην αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική. Ο συντονισμός ανύπαρκτος, μεγάλες οι ελλείψεις στα μέσα κατάσβεσης και οι αρμόδιοι ου σιαστικά εξαφανισμένοι», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ. Και συνεχίζει: «Ο τραγικός κ. Τόσκας αγωνίζεται ως νέος Κλουζώ, να ανακαλύψει συνωμότες και συμμορίες. Η περιφερειάρχης κ. Δούρου αναζητείται. Η ενημέρωση γίνεται μόνο από τα κανάλια, μια και οι υπεύθυνοι σιωπούν.
Και ακόμη χειρότερα ο κ. Τσίπρας δίνει εντολές κινητοποίησης με πολύωρη καθυστέρηση μέσω tweet(!), με μοναδικό στόχο να απαλλαγεί από τις ευθύνες».
Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ καταλήγει λέγοντας ότι «ανικανότητα μαζί με ανευθυνότητα και ολιγωρία, που οδηγούν σε πλήρη διάλυση του κρατικού μηχανισμού και αφήνουν απροστάτευτους τους πολίτες. Ευτυχώς ο ηρωισμός των πυροσβεστών και των εθελοντών διασώζει ό,τι είναι δυνατόν. Έστω και τώρα, οι της Κυβέρνησης ας ασχοληθούν σοβαρά με την αντιμετώπιση της καταστροφής. Και ας μη διανοηθεί κανείς να επικαλεστεί πάλι τον «στρατηγό άνεμο»».

Το Ποτάμι
«Η κυβέρνηση χωρίς σχέδιο, με «υπουργό» τον ανύπαρκτο κ.Τόσκα, άφησε τα πράγματα στην τύχη. Τώρα αναζητά εύκολες δικαιολογίες για την ανικανότητά της», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

Η Ένωση Κεντρώων
Δεν είναι η ώρα της πολιτικής αντιπαράθεσης αλλα η ώρα της ευθύνης είπε η Ενωση Κεντρώων καλώντας την κυβέρνηση να ασχοληθεί με την πρόληψη των πυρκαγιών.

Σχετική είδηση: Μεγάλες αναζωπυρώσεις σε Κάλαμο,Βαρνάβα,Γραμματικό-Εκκλήσεις για μη κατάχρηση νερού (video+upd)

Keywords
Τυχαία Θέματα