Κίμωλος: Μια ασημένια πινελιά στο καταγάλανο Αιγαίο! (φωτορεπορτάζ)

14:56 25/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Της Ασπασίας Κακολύρη

Αμμουδερά ακρογιάλια με τιρκουάζ νερά, πολύχρωμα λαμπερά βότσαλα, κατάλευκα σπίτια που αστράφτουν κάτω από τον ήλιο του Αιγαίου… H Κίμωλος, το μικρό αυτό ηφαιστιογενές νησί των Κυκλάδων, μαγνητίζει το βλέμμα και σε μαγεύει με την αυθεντική και ακατέργαστη ομορφιά της!

Αρζαντιέρα, δηλαδή ασημένια, την ονόμασαν οι Ενετοί κατακτητές, θέλοντας να αποδώσουν την ασημένια λάμψη των γκριζόλευκων βράχων και των ιδιαίτερων πετρωμάτων του νησιού, που καθρεφτίζονται στα διάφανα και πεντακάθαρα νερά.

Η Ψάθη, το γραφικό λιμάνι της Κιμώλου, είναι η αφετηρία
για την εξερεύνηση του νησιού!

Η Ψάθη, το λιμάνι της Κιμώλου, είναι η αφετηρία για την εξερεύνηση του νησιού, που ευτυχώς διατηρεί το κυκλαδίτικο χρώμα του και την ανεπιτήδευτη ομορφιά του χωρίς να ενδίδει στην ευκολία των lifestyle επιλογών.

Το Χωριό, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι -και όχι Χώρα- είναι ο μοναδικός οικισμός της Κιμώλου, τον οποίο αξίζει να περπατήσετε! (Φωτ.: Νίκος Χαλκιόπουλος)

Το Χωριό, όπως το αποκαλούν οι κάτοικοι -και όχι Χώρα- είναι ο μοναδικός οικισμός της Κιμώλου. Αξίζει να περιπλανηθείτε στα ήσυχα σοκάκια του, με τα λευκά σπιτάκια και τα δεκάδες εκκλησάκια, να περπατήσετε κάτω από τις ασβεστωμένες καμάρες και να ανακαλύψετε τις μικρές πλατείες με τους φιλόξενους κατοίκους.

Μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε

Κάστρο
Το μεσαιωνικό κάστρο του 14ου-15ου αιώνα είναι ο παλιότερος οικιστικός πυρήνας του νησιού. Αποτελείται από δύο συγκροτήματα κατοικιών, που το ένα περικλείει το άλλο. Το Μέσα Κάστρο είναι σήμερα ερειπωμένο. Στο Έξω Κάστρο, όμως, τα σπίτια του οποίου είχαν φρουριακή διάταξη για να προστατεύονται οι κάτοικοι από τις επιδρομές των πειρατών και τους επίδοξους κατακτητές, υπάρχουν ακόμη λιγοστά διώροφα σπίτια, πολλά από τα οποία έχουν στην πρόσοψή τους οικόσημα και χρονολογίες.

Φωτ.: Νίκος Χαλκιόπουλος

Σκιάδι
Στο ύψωμα Σκλάβοι, έχει σχηματιστεί ένας σπάνιος γεωλογικός σχηματισμός, το αποκαλούμενο «πέτρινο μανιτάρι». Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι δημιουργήθηκε από τη διάβρωση που προκάλεσαν οι δυνατοί άνεμοι στον βράχο.

Αρχαιολογικό Μουσείο
Στο Αρχαιολογικό Μουσείο, απέναντι από τον ναό της Παναγίας της Οδηγήτριας, θα δείτε εκθέματα, όπως αγγεία των γεωμετρικών και των αρχαϊκών χρόνων, που αποδεικνύουν το παρελθόν χιλιάδων χρόνων του νησιού. Εντυπωσιακό είναι το κρυστάλλινο διάφανο δάπεδο κάτω από το οποίο υπάρχει αναπαράσταση αρχαίας ταφής, όπως βρέθηκε κατά την ανασκαφή.

Λαογραφικό Μουσείο
Στο Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο του Μανώλη Χριστουλάκη, που ουσιαστικά είναι το πατρογονικό σπίτι του ιδρυτή του, εκτίθενται ιστορικής σημασίας κειμήλια, που βοηθούν να μείνει ζωντανή η λαϊκή παράδοση του τόπου.

Οι εκκλησίες κατέχουν περίοπτη θέση στο Χωριό. (Φωτ.: Νίκος Χαλκιόπουλος)

Εκκλησίες
Στην Κίμωλο, υπάρχουν πολλές εκκλησίες, πολλές από τις οποίες μετρούν έως και πέντε αιώνες ζωής. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Εκκλησία του Χριστού, η οποία χτίστηκε το 1592 από τον ιερέα Ιωάννη Ράμφο, και είναι η αρχαιότερη στο νησί. Ο ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, με την εικόνα της Παναγίας φιλοτεχνημένη από τους Παλαιολόγους τον 15ο αιώνα, όπως και ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Χρυσόστομου είναι, επίσης, δυο από τις εκκλησίες που αξίζει να επισκεφθείτε.

Η Αλυκή, η Μπονάτσα και το Καλαμίτσι, στη νότια πλευρά, θεωρούνται οι μεγάλες παραλίες του νησιού και έχουν ανά τμήματα άμμο και βότσαλο. Φυσικά, υπάρχουν και δυσπρόσιτες ακρογιαλιές, όπως το Σούφι και τα Mοναστήρια, στο βόρειο τμήμα, ή το νησί της Πολυαίγου, την Πολυννησία της Ελλάδας, που προσεγγίζετε με θαλάσσιο ταξί.

Παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού, θα συνειδητοποιήσετε πως αυτό το υπέροχο Κυκλαδονήσι θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένο στην καρδιά σας

Οι παραλίες

Φωτ.: Νίκος Χαλκιόπουλος

Παραλία Πράσα
Από τις πιο εντυπωσιακές παραλίες της Κιμώλου με τιρκουάζ νερά και λευκή άμμο. Μάλιστα, στον οικισμό λειτουργούν ιαματικά λουτρά. Ιδιαίτερο στοιχείο, το οποίο αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες είναι ότι στις θαλάσσιες σπηλιές, κάτω από το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου, βρίσκει καταφύγιο η μεσογειακή φώκια monachus–monachus.

Τα Ελληνικά
Πάρτε τη μάσκα σας και ετοιμαστείτε να ζήσετε μια μοναδική εμπειρία. Θα δείτε την αρχαία πόλη του νησιού, που είναι βυθισμένη, αλλά διακρίνεται μέρος από τα τείχη και από σπίτια.

Μοναστήρια – Σούφι

Το Σούφι, όπως και τα Mοναστήρια, είναι απο τις δυσπρόσιτες ακρογιαλιές του νησιού, που αξίζει να επισκεφθείτε με καΐκι ή σκάφος.

Στα Μοναστήρια μπορείτε να πάτε και με αυτοκίνητο. Επειδή, όμως, τα πιάνει ο βοριάς, μπορείτε να πάτε με σκάφος και να περάσετε με τα πόδια στο απάνεμο Σούφι. Θα κάνετε την εξερεύνησή σας και το μπάνιο σας και θα απολαύσετε τις βελούδινες αμμουδιές και τον πλούσιο βυθό.

Γούπα-Ρέμα

Φωτ.: Νίκος Χαλκιόπουλος

Η Γούπα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι. Στην άκρη του κάβου θα δείτε τον «ελέφαντα», μορφή που σμίλευσαν η θάλασσα και ο αέρας με το πέρασμα του χρόνου. Άλλο αξιοθέατο είναι τα «Σύρματα», οι σπηλιές που λάξευσαν στα βράχια οι ψαράδες για να μπορούν να σύρουν τις βάρκες τους τον χειμώνα. Δίπλα στα «Σύρματα» βρίσκεται το Ρέμα, μια ακτή με βότσαλα και γαλαζοπράσινα νερά που μοιάζει με φυσική πισίνα.

Παραλία Αλυκή

Φωτ.: Νίκος Χαλκιόπουλος


Η παραλία αυτή είναι γνωστή για τα χρωματιστά λαμπερά βότσαλά της. Μπορείτε να βρείτε σκιά κάτω από τα αρμυρίκια και να κάνετε το μπάνιο σας στα διάφανα νερά που παίρνουν χρώμα από τα βότσαλα.

Τι να φάτε

Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε λαδένια. Πρόκειται για ένα σπιτικό είδος πίτσας που φτιάχνεται με ζυμάρι και λάδι, ντομάτα και κρεμμύδι. Επίσης δοκιμάστε παξιμάδια ζυμωμένα με σχινόκοκκο, «μπαρμπούνια με κάπαρη», «αυγά μπουλέρια», με πατάτες και κρεμμύδια. Το «ξινό», το μαλακό, φρέσκο τυρί με ξινή γεύση, είναι ιδιαίτερα αγαπητό στους ντόπιους.

Η Ψάθη, το γραφικό λιμάνι της Κιμώλου, προσφέρεται τόσο για βόλτα όσο και για μπάνιο! (Φωτ.: Νίκος Χαλκιόπουλος)

Πώς θα πάτε

Στην Κίμωλο θα πάτε με πλοίο ή ταχύπλοο από τον Πειραιά μέσω της γραμμής Κύθνος – Σέριφος – Σίφνος – Κίμωλος – Μήλος.

Το ταξίδι διαρκεί από 6 έως 8 ώρες ανάλογα με τον τύπο του πλοίου που θα επιλέξετε.

Περισσότερες πληροφορίες:
Λιμεναρχείο Πειραιά 210 4226000
Λιμεναρχείο Κιμώλου 22870 51332

Keywords
Τυχαία Θέματα