Κέρκυρα: Αρνητική γνωμοδότηση του Π. Σ. στην μελέτη για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

13:51 2/5/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο το Περιφερειακό Συμβούλιο στο Αργοστόλι. Το σώμα εξέδωσε αρνητική γνωμοδότηση για τη Στρατηγική Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο για πέντε κύριους λόγους τους οποίους ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος. Οι λόγοι αυτοί αφορούν την ανυπαρξία ολοκληρωμένων σχεδίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ατυχημάτων και των συνεπειών τους, τόσο στο περιβάλλον όσο και στην δρώσα οικονομία, την ανάγκη να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα αποσόβησης οποιασδήποτε αρνητικής εξέλιξης που να οφείλεται

στην σεισμική δράση και στην ύπαρξη πλήθους ρηγμάτων, την ανάγκη ενσωμάτωσης της ευρωπαϊκής οδηγίας για την «ασφάλεια των υπεράκτιων εργασιών πετρελαίου και φυσικού αερίου», την εξασφάλιση της προβλεπόμενης απόδοσης του 5% στην αυτοδιοίκηση και τέλος, την ανάγκη ύπαρξης λειτουργικού δημόσιου φορέα ο οποίος θα αναλαμβάνει την ευθύνη για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και το έλεγχο εφαρμογής μιας εθνικής πολιτικής επ ωφελεία των πολιτών αυτού του τόπου.
Αρνητική υπήρξε η στάση και της αντιπολίτευσης σε σχέση με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τους υδρογονάνθρακες στο Ιόνιο με τις παρατάξεις να δικαιολογούν με διαφορετικό τρόπο την άρνησή τους αυτή. Στην τοποθέτηση του ο Σπύρος Σπύρου τόνισε ότι το Περιφερειακό συμβούλιο έχει διατυπώσει τις παρατηρήσεις του και στο παρελθόν σε ανάλογη μελέτη, χωρίς οι παρατηρήσεις αυτές να συμπεριληφθούν στις μετέπειτα συμβάσεις. Ο κος Τσιλιμιδός απο την πλευρά του υπογραμμίζει ότι η διαδικασία έχει προχωρήσει απο την κεντρική διοίκηση και η περιφέρεια μάλλον δεν έχει βαρύνοντα λόγο στην όλη διαδικασία. Ο Γιώργος Καλούδης εκτιμά ότι θα πληγούν και ο τουρισμός και η αλιεία ενώ εξέφρασε ανησυχίες για τη σεισμικότητα της περιοχής του Ιονίου. Ο Θόδωρος Γουλής θεωρεί προσχηματικό το διάλογο αφού οι αποφάσεις έχουν ληφθεί προς όφελος των ισχυρών συμφερόντων ενώ ο Τάσος Σαλβάνος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει έξω από τις ανακατατάξεις στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα που φέρνει το πετρέλαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα