Κέρκυρα: Αντιδράσεις για την παραχώρηση του «Ερημίτη»

14:41 29/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Υπογράφεται σήμερα στην Αθήνα, μετά από τέσσερα χρόνια, και παρά τις αντιδράσεις τοπικών αρχών και κατοίκων, η επένδυση στην Κασσιόπη με παραχώρηση της έκτασης 490 στρεμμάτων στην περιοχή Ερημίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες θα καταβληθεί η πρώτη δόση από το συνολικό τίμημα 23 εκατ. ευρώ, δηλαδή 10 εκατομμύρια, από την εταιρεία NCH Capital στο ΤΑΙΠΕΔ , σφραγίζοντας έτσι την

υπογραφή της συμφωνίας.

Ο διαγωνισμός παραχώρησης της έκτασης (για 99 χρόνια) προκηρύχθηκε το 2012 και κατακυρώθηκε στην NCH Capital τον Ιανουάριο του 2013 ξεσηκώνοντας από την αρχή σφοδρές αντιδράσεις σε τοπικό επίπεδο.

Των αντιδράσεων κατά της ιδιωτικοποίησης του Ερημίτη στην ΒΑ Κέρκυρα πρωτοστατεί ο σύλλογος «Ερημίτης Πλους Περιβαλλοντική Προστασία Ακτίων Β.Α. Κέρκυρας, ο οποίος πριν ένα μήνα κατέθεσε Εξώδική Πρόσκληση προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, την N.C.H.CAPITAL Ιnc και τον εκπρόσωπό της στην Ελλάδα ενώ στο πλευρό του στέκονται οργανώσεις, φορείς, ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων η οποία θεωρεί απόλυτα μαχητή τη μετακίνηση του ναυτικού οχυρού που υπάρχει εντός της έκτασης που παραχωρείται και το οποίο εξαιτίας της μετακίνησης αυτής δεν θα μπορεί να καλύπτει τον έλεγχο των στενών της Κέρκυρας με την αλβανία αλλά και την ευρύτερη περιοχή από την πόλη της Κέρκυρας έως τα Διαπόντια νησιά μετά τα ραντάρ του πολεμικού ναυτικού και του λιμενικού σώματος που διαθέτει αυτή τη στιγμή. Και αυτό σε μια κρίσιμη περίοδο για τα εθνικά μας θέματα όταν η γείτονα χώρα ασκεί πιέσεις στην οριοθέτηση της ΑΟΖ ενώ λίγα μίλια βορειότερα λειτουργεί στον Αυλώνα ναυσταθμος με παρουσία τουρκικών πλοίων.

Ο Σύλλογος για την προστασία του Ερημίτη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα καταφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για την υπόθεση ενώ με το εξώδικο προς το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία τονίζει ότι οι προγραμματισμένη τσιμεντοποίηση του χώρου απειλεί το παρθένο οικοσύστημα της περιοχής, τη βίδρα lutra – lutra που ενδημεί εκεί, των αποδημητικών πτηνών, των λιβαδιών της ποσειδωνίας, του βυθού της περιοχής δηλαδή, κατά παράβαση εθνικών διατάξεων και διεθνών συμβάσεων όπως της Βέρνης για τη διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος της Ευρώπης, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου «για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας, της Σύμβασης του Ρίο για την βιολογική ποικιλότητα και της Διεθνούς Σύμβασης της Βόννης για τη διατήρηση των αποδημητικών ειδών της άγριας πανίδας.
Παράλληλα έρχεται σε αντίθεση με το ίδιο το Χωροταξικό Σχέδιο των Ιονίων Νήσων ενώ δεν διαθέτει τις απαραίτητες άδειες του δασαρχείου της Κέρκυρας.

Επισημαίνουν τέλος ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την Αίτηση ακύρωσης που έχουν καταθέσει στο ΣΤΕ κατά της Κοινής Υπουργικής Απόφασης και ότι σε περίπτωση αυτή δεν απορριφθεί, προτίθενται να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα