Κέρκυρα: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης στον προϋπολογισμό της ΠΙΝ

14:04 29/12/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Στα 101 εκ ανέρχεται ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για το 2017 εκ των οποίων τα 49 εκ αποτελούν το επενδυτικό κομμάτι που χρηματοδοτεί τα δημόσια έργα. Το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού αφορά ανελαστικές δαπάνες όπως μισθοδοσία, λειτουργικά, επιδόματα νεφροπαθών, μεταφορές μαθητών και δακοκτονία. Ένα σημαντικό κονδύλι με το οποίο ουσιαστικά αναπτύσσει τις δράσεις της η Περιφερειακή αρχή προέρχεται

από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η Περιφερειακή αρχή εξέφρασε τη διαμαρτυρία της προς την Κεντρική κυβέρνηση για την υποχρηματοδότηση από τους κεντρικούς αυτοτελείς πόρους, λογαριασμός που στην ουσία έχει μηδενιστεί τα τελευταία χρόνια ενώ παλαιότερα έδινε 10 εκ ευρώ ετησίως. Φέτος αναμένονται σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες 1,3 εκ.
Από την πλευρά τους οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης χαρακτήρισαν τον προυπολογισμό της Περιφέρειας πλασματικό.
Ο Σπύρος Σπύρου υπογράμμισε ότι δημιουργεί περισσότερες αμφιβολίες αν θα εγκριθεί το γεγονός ότι δεν ψηφίστηκε έγαιρα, μέχρι τις 15 Νοεμβρίου, δεν είναι διεκδικητικός, είναι φουσκωμένος σε πολλούς κωδικούς και σε ότι αφορά το επενδυτικό τμήμα του περιέχει αδιευκρίνιστα ποσά.
Ο Θόδωρος Γουλής χαρακτηρίζει πλασματικό τον προϋπολογισμό κατηγορεί την Περιφρειακή αρχή ότι αποδέχεται την επιχορήγηση – ψίχουλα του 1,3 εκ. ευρώ δεν προβλέπει κανένα έργο αντισεισμικής και αντιπυρικής προστασίας δεν προβλέπει ουσιαστικά έργα κοινωνικής μέριμνας ενώ περιλαμβάνει κονδύλια για έργα που δεν πρόκειται να απορροφηθούν εντός του 2017. Επίσης ασκεί κριτική διότι όπως είπε, δεν προβλέπονται κονδύλια για την Αγροτική οδοποιία αλλά ούτε και για την ανακατασκευή των σχολείων του Ληξουρίου Κεφαλονιάς στα οποία τα παιδιά κάνουν μάθημα σε κοντέινερ επί 3 χρόνια.
Ο Τάσος Σαλβάνος χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό εσωστρεφή, πλασματικό, διαχειριστικό και ότι απλώς διεκπεραιώνει τις τρέχουσες υποχρεώσεις και δεν παράγει και δεν προτείνει αναπτυξιακά μέτρα. Επίσης τόνισε ότι οι περιφέρειες θα έπρεπε να προσπαθήσουν να αποκτήσουν δικούς τους πόρους προκειμένου να μην είναι τόσο εξαρτημένες από την κρατική χρηματοδότηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα