Κέρκυρα – Σπίρτζης σε Βάκη: Θα ξαναδούμε το πλαίσιο λειτουργίας των ανοιχτών λεωφορείων

11:12 1/8/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στην Ερώτηση της βουλευτή Κέρκυρας του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινής Βάκη «σχετικά με τους όρους λειτουργίας ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων» απάντησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης.
Σημειώνεται ότι αρμόδια να απαντήσουν είναι επίσης τα συνερωτώμενα Υπουργεία Τουρισμού και Εσωτερικών, οι απαντήσεις των οποίων αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Η βουλευτής, με ερώτηση που κατέθεσε στις 13 Ιουλίου, ρωτούσε τους αρμόδιους Υπουργούς: α) πώς σχεδιάζουν

να επιλύσουν τα προβλήματα που έχουν προκύψει με την ισχύουσα διαδικασία αδειοδότησης των ειδικών διαδρομών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων, β) αν προτίθενται να προχωρήσουν σε αλλαγή – τροποποίηση της ισχύουσας Κ.Υ.Α. 22212/29.10.2008, προκειμένου οι ΟΤΑ να μπορούν να ορίζουν συνολικά την αδειοδότηση διαδρομών ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων, με προϋπόθεση την έγκριση της αρμόδιας αρχαιολογικής Υπηρεσίας και γ) αν εντάσσεται στον σχεδιασμό του Υπουργείου Εσωτερικών η αποσαφήνιση και λεπτομερέστερη αναφορά στις αρμοδιότητες των ΟΤΑ σε ό,τι αφορά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, ιδίως σε περιοχές μνημεία πολιτιστικής κληρονομίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του προγράμματος «Καλλικράτης».
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το Υπουργείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού επεξεργάζεται σχέδιο τροποποίησης του κανονιστικού πλαισίου για τη θέση σε κυκλοφορία και τους όρους λειτουργίας ειδικών τουριστικών λεωφορείων δημόσιας χρήσης ανοικτού τύπου αστικής περιήγησης πόλεων. Όπως αναφέρεται στην απάντηση, «με την από κοινού πρωτοβουλία στοχεύουμε στην απλοποίηση των διαδικασιών, στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, στη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και στην ισότιμη μεταχείριση όλων των μέσω μεταφοράς επιβατών».
Τέλος, επισημαίνεται ότι «για τη διαφύλαξη οδικών διαδρομών ιστορικού ενδιαφέροντος, οι Δήμοι δύνανται να λαμβάνουν μέτρα που αφορούν στη ρύθμιση, τον περιορισμό ή και την απαγόρευση της κυκλοφορίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ν. 2696/1999)».

Keywords
Τυχαία Θέματα