Καβάλα: Ξενάγηση μαθητών στην ιστορία του ραδιοφώνου

18:02 20/2/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Τη μαγεία του ραδιοφώνου είχαν την ευκαιρία να ζήσουν στην ΕΡΤ ΚΑΒΑΛΑΣ, 30 μαθητές ηλικίας 11 και 12 ετών, μέσα από το Πρόγραμμα «Πανεπιστήμιο Παιδιών» που οργανώνει για τρίτη χρονιά η Δημοτική Επιχείρηση ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ του Δήμου Καβάλας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και την Ένωση συλλόγων γονέων και Κηδεμόνων του δήμου.

Μέσω ενός ερωτηματολογίου που αρχικά διανεμήθηκε στα παιδιά τους δόθηκε οι δυνατότητα να συζητήσουν με τους γονείς και τους παππούδες για το ραδιόφωνο στην εποχή τους. Οι αναμνήσεις των δικών

τους ανθρώπων αποτέλεσαν τη βάση για να αναπτυχθεί η συζήτηση γύρω από το ραδιόφωνο και τη σημασία του τότε και σήμερα και να γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη του ραδιοφώνου στην Ελλάδα και ειδικότερα στην Καβάλα.

Στη συνέχεια οι μαθητές επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ Καβάλας για να δουν από κοντά τον τρόπο λειτουργίας ενός ραδιοφωνικού σταθμού με ιστορία πολλών δεκαετιών. Ο Κώστας Παπακοσμάς, ερευνητής της ιστορίας, δημοσιογράφος της ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του ’80, παρουσίασε στα παιδιά την ιστορία του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού, μέσα από τα αντικειμένα και ιστορία του παρελθόντος.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, η παρουσία της κόρης του στρατιωτικού που κατασκεύασε τον πρώτο πομπό και ξεκίνησε τη μετάδοση προγράμματος το 1949 στην Καβάλα, της Στέλλας Ρόκου η οποία μοιράστηκε με τους μαθητές τις δικές της αναμνήσεις, την εποχή που ήταν παιδί και επισκεπτόταν τους χώρους του Ραδιοφωνικού Σταθμού Καβάλας.

Οι μαθητές ενημερώθηκαν ακόμη για τον τρόπο που παράγεται το πρόγραμμα σε έναν Ραδιοφωνικό Σταθμό, την οργάνωση μιας εκπομπής μέχρι να βγει στον αέρα. Τέλος, είχαν την εμπειρία να μπουν στο studio και να ηχογραφήσουν τις εντυπώσεις τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα