Κατρούγκαλος: Επανυπολογισμός συντάξεων με βάση τις πραγματικές αποδοχές

11:38 23/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων γίνεται με βάση το συντάξιμο ποσό, τις συντάξιμες αποδοχές, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος επαναλαμβάνοντας πως δεν κόβονται επικουρικές συντάξεις όταν το άθροισμα κύριων και επικουρικών είναι από 1300 ευρώ και κάτω.

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, είπε πως εάν έχουν γίνει περικοπές σε τέτοιες συντάξεις είναι λάθος και θα διορθωθεί. Ανέφερε πως με αυτή τη ρύθμιση μοιράζονται δίκαια τα χρήματα που υπάρχουν για το ασφαλιστικό, αφού δεν γίνονται οριζόντιες

περικοπές.

Εξήγησε εκ νέου πως ουσιαστικά μόνο το 10% των συνταξιούχων θίγεται με τις περικοπές που έγιναν. Υπογράμμισε ακόμη ότι η εθνική σύνταξη είναι καλύτερη από το ΕΚΑΣ, αφού καλύπτεται το όριο της φτώχειας.

Για τα εργασιακά είπε πως δεν θα δεχθεί τις νεοφιλελεύθερες επιλογές που προωθούνται και πως στόχος είναι η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός και όχι να μειωθεί.

Εν τω μεταξύ αλλαγές στο πρόσφατο νόμο Κατρούγκαλου για νέους επιστήμονες-αυτοαπασχολούμενους και αγρότες επιφέρει το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα που κατατίθεται την Παρασκευή στη Βουλή.

Ειδικότερα, όλοι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν 6,95% επι του φορολογητέου εισοδήματός τους για παροχές υγείας από την 1η Ιανουαρίου του 2017 με αποτέλεσμα οι νέοι αυτοαπασχολούμενοι με έναρξη επαγγέλματος από 0 έως 5 έτη, και οι αγρότες να μην επωφεληθούν των εκπτώσεων της μεταβατικής περιόδου που προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου.

Ομως, οι νέοι επαγγελματίες θα επωφεληθούν των εκπτώσεων για την κύρια σύνταξη από 1ης Ιανουαρίου 2017, καταβάλλοντας το 14% επι του εισοδήματός τους για τα δυο πρώτα χρόνια και το 17% για τα επόμενα τρία πριν φτάσουν να πληρώνουν το 20%.

Το σχέδιο νόμου επιβάλλει επίσης στους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων να καταβάλλουν το 26,95% του εισοδήματός τους για σύνταξη και υγεία από την 1η Ιαυνουαρίου του 2017.

Αντίθετα, οι υπόλοιποι ελεύθεροι επαγγελματίες σε περιοχές με έως 2000 κατοίκους θα συνεχίσουν να ασφαλίζονται με το ευνοϊκότερο καθεστώς ΟΓΑ με εξίσωση των εισφορών στο 20% για κύρια σύνταξη έως το 2022 και στο 6,95% για παροχές υγείας μέχρι το 2019.

Επίσης, το σχέδιο νόμου με τα προαπαιτούμενα προβλέπει τον περιορισμό της έκπτωσης για εφάπαξ εξαγορά πλασματικών ετών σε 2% από 15% που προέβλεπε ο νόμος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ert.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα