Κατατέθηκε αίτημα για εξεταστική στην υγεία από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

13:37 31/3/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσαν το αίτημα για εξεταστική στον χώρο της υγείας. ΚΕΕΛΠΝΟ και φαρμακευτική δαπάνη στο επίκεντρο.

Το αίτημα για εξεταστική είχε προαναγγελθεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Την σύσταση εξεταστικής επιτροπής η οποία θα διερευνήσει τα σκάνδαλα στον χώρο της Υγείας, προανήγγειλε από τη Βουλή
ο πρωθυπουργός

Οι κοινοβουλευτικές ομάδες ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ κατέθεσαν το αίτημα για εξεταστική στον χώρο της υγείας προκειμένου να μπει στον μικροσκόπιο το ειδικό ζήτημα δημοσίου ενδιαφέροντος για τη διαφθορά και την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος στον χώρο της υγείας κατά την περίοδο που αρχίζει από το 1997 και εκτείνεται έως το 2014, αυτό αναφέρεται στο αίτημα.

Πρώτα, στο μικροσκόπιο θα μπει το ΚΕΕΛΠΝΟ και οι τραπεζικοί δανεισμοί του τόσο από την Εθνική Τράπεζα καθώς και από άλλα τραπεζικά ιδρύματα. Επίσης, οι δανειακές συμβάσεις τις οποίες υπέγραψε, καθώς και τα υπέρογκα ποσά τα οποία τα καταβλήθηκαν σε διαφημιστικές δαπάνες.

Δεύτερο σημείο της εξεταστικής επιτροπής θα είναι οι υπερτιμολογήσεις οι οποίες έγιναν σε διάφορα φάρμακα την συγκεκριμένη περίοδο και η γενικότερη τιμολόγηση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Ταυτόχρονα, όπως αναφέρεται στο αίτημα, θα μπει και το θέμα του Κοινωφελούς Ιδρύματος του Ερρίκος Ντυνάν.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το πότε θα συζητηθεί η συγκεκριμένη εξεταστική επιτροπή σε επίπεδο ολομέλειας, θα αποφασισθεί στη Διάσκεψη των Προέδρων.

Θετικές οι αντιδράσεις των κομμάτων για Εξεταστική στην Υγεία (video)

Πληροφορίες της ΕΡΤ αναφέρουν ότι το αίτημα της εξεταστικής είναι πιθανόν να συζητηθεί την Τρίτη 4 Απριλίου.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την εξεταστική

«Υλοποίηση της δέσμευσης για τη διαλεύκανση όλων των σκοτεινών υποθέσεων που οδήγησαν τη χώρα στη χρεωκοπία και υπονόμευσαν διαχρονικά το δημόσιο συμφέρον», αποτελεί η κατάθεση, από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, πρότασης για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, που θα διενεργήσει έρευνα για τη διαφθορά και την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος στον χώρο της Υγείας, από το 1997 έως το 2014, αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «κατά τη συγκεκριμένη περίοδο, στον χώρο της Υγείας, σημειώθηκαν δεκάδες περιπτώσεις σκανδάλων που προξένησαν όχι μόνο οικονομικές ζημιές μεγάλου μεγέθους, αλλά υπονόμευσαν την ίδια την έννοια της δημόσιας υγείας και του κράτους πρόνοιας».

«Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις περιπτώσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, για το οποίο τα δικαστήρια έχουν ήδη απονείμει βαριές κατηγορίες για στελέχη του που αφορούν την επίμαχη περίοδο, την εκτόξευση της δημόσιας δαπάνης για φάρμακα και για τα λειτουργικά έξοδα των μονάδων υγείας, όπου υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για συναλλαγές με μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες του κλάδου, αλλά και την περίπτωση της ιδιωτικοποίησης του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν»». προστίθεται.

Παράλληλα ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι «θα διεκδικήσει σθεναρά την απονομή δικαιοσύνης και την αποκατάσταση της διαφάνειας. Η δημόσια υγεία θα ξαναγίνει αντάξια των αναγκών όλων των πολιτών».

Πηγή: ΕΡΤ1

Ρεπορτάζ: Κώστας Κωνσταντόπουλος

Keywords
Τυχαία Θέματα