Και οι επτά ήταν (σχεδόν) υπέροχοι (video)

16:17 13/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Ρωμανός Λιζάρδος μάς στέλνει ανταπόκριση από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο (σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γάκη) σχετικά με την αμερικανική περιπέτεια «Και οι επτά ήταν υπέροχοι» (The Magnificent Seven) που σκηνοθέτησε ο Αντουάν Φουκουά.

Δεν μάζεψαν ένα αστέρι για να λάμψει το κόκκινο χαλί την πρώτη μέρα του φεστιβάλ του Τορόντο, αλλά επτά. Τους ονόμασαν υπέροχους επτά -αλλά μάλλον για τους τύπους-. Όσα φλας όμως και αν έσκασαν, όσα ουρλιαχτά κι αν ακούστηκαν, όταν ο Ντένζελ Γουόσινγκτον, ο Κρις Πρατ και ο Ήθαν Χοκ πάτησαν στο κόκκινο

χαλί, τόσο χαλαρό ήταν και το χειροκρότημα στο τέλος της προβολής. Και όχι αδικαιολόγητα…

Ο Αντουάν Φουκουά θέλησε με αυτή την ταινία του να εξαργυρώσει μια σειρά από εμπορικές και καλλιτεχνικές επιτυχίες (The Equalizer, Εφεδρικοί δολοφόνοι, ημέρα εκπαίδευσης κ.λπ.) και επέλεξε να μεταφέρει ξανά στον κινηματογράφο όχι ένα απλό και τυχαίο γουέστερν αλλά την εμπορική και καλλιτεχνική επιτυχία του Ακίρα Κουροσάβα (γνωστή στα ελληνικά ως «Οι 7 Σαμουράι») που κέρδισε μεταξύ άλλων δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ (καλλιτεχνικής διεύθυνσης και κουστουμιών) και στη συνέχεια έγινε ριμέικ με αρκετά σίκουελ το 1960 από τον John Sturges με τους Γιουλ Μπρίνερ, Στιβ Μακουίν και Τσαρλ Μπρόνσον.

Αρκετά μπερδεμένος με το αισθητικό αποτέλεσμα και τις κοινωνικές προεκτάσεις που ήθελε να εντάξει στο γεμάτο πολιτική ορθότητα γουέστερν του, αναλώνεται στο να αφηγηθεί περισσότερο τις ιστορίες των ηρώων παρά στο να χτίσει χαρακτήρες που θα κάνουν το κοινό να ακολουθήσει την περιπέτεια τους.

Η μεγάλη διάρκεια της ταινίας, αν και με υπέροχα φωτογραφημένα πλάνα, κουράζει όσο η ταινία οδηγείται στη σκηνή κλειδί με τη μεγάλη μάχη.

Το κατά άλλα εντυπωσιακό τρέιλερ) που θύμιζε περισσότερο ταινία του Κουέντιν Ταραντίνο), ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα και το τελικό προϊόν.

Οι απίστευτοι 7 απογοήτευσαν παρά τις αρετές τους αφού ακόμα και το εξαιρετικό κατά τα άλλα soundtrack (και τελευταίο της ζωής) του Τζέιμς Χόρνερ (συνθέτης του Τιτανικού και του Braveheart) δεν ήταν αρκετό για να βοηθήσει τη μνήμη σου να αποτυπώσει σκηνές και καταστάσεις και, στο δια ταύτα, να δεθεί με ήρωες ή ακόμα και αντιήρωες.

info:

Σκηνοθεσία: Αντουάν Φουκουά

Ηθοποιοί: Ντένζελ Ουάσινγκτον, Κρις Πρατ, Ίθαν Χοκ, Πίτερ Σάρσγκααρντ, Βίνσεντ Ντ’Ονόφριο, Μπουνγκ-Χουν Λι, Μανουέλ Γκαρσία-Ρούφλο

(Οι παρουσιάσεις του φεστιβάλ μπόρεσαν να πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με τα υποστηρικτικά προγράμματα ενίσχυσης του TIFF)

Keywords
Τυχαία Θέματα