Και ο έλεγχος του Κογκρέσου στόχος των Δημοκρατικών

20:56 29/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Να εκμεταλλευτούν πολιτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ντόναλντ Τραμπ στην προεκλογική εκστρατεία του και να αλλάξουν τις ισορροπίες στο Κογκρέσο, θα προσπαθήσουν εκτός των άλλων στις εκλογές του Νοεμβρίου οι Δημοκρατικοί.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι Δημοκρατικοί θα στοχοποιήσουν πολιτικά μέλη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο για να χάσουν τις έδρες τους, με απώτερο σκοπό την απώλεια της πλειοψηφίας των 30

εδρών που διαθέτουν.

Στο στρατόπεδο των Δημοκρατικών, είναι αρκετοί αυτοί που μιλούν για πολιτική προσπάθεια ανάληψης ακόμη και του πολιτικού ελέγχου στα δύο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου (Γερουσία, Βουλή των Αντιπροσώπων).

Το ενδεχόμενο αυτό δρομολογείται στην περίπτωση που τα ποσοστά του Τραμπ μειωθούν ακόμη περισσότερο στις δημοσκοπήσεις και η εξέλιξη αυτή αποτυπωθεί στις εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Μείωση της επιρροής του Τραμπ

Οι πολιτικοί αυτοί σχεδιασμοί των Δημοκρατικών ενισχύονται από τη μείωση της επιρροής του Τραμπ σε περιοχές παραδοσιακής επιρροής των Ρεπουμπλικάνων όπως κοντά στην πόλη του Κάνσας, στο Ορλάντο, στη Μινεάπολη, αλλά και το Σαν Ντιέγκο.

Το κλίμα για τον Τραμπ είναι τόσο αρνητικό μεταξύ των ψηφοφόρων κολεγιακής εκπαίδευσης και κυρίως μεταξύ των λευκών γυναικών που ενδέχεται να χάσει ακόμη και με διψήφιο ποσοστό.

Στις περιοχές αυτές, ο προεδρικός υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Μιτ Ρόμνεϊ, είχε με άνεση επικρατήσει το 2012.

Διεκδικώντας τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Υπό τις εξελίξεις αυτές, δεν είναι λίγοι οι Δημοκρατικοί που εκτιμούν ότι το κόμμα τους βρίσκεται σε δυναμική θέση την περίοδο αυτή, που μπορεί να διεκδικήσει τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν την πλειοψηφία τα τελευταία 87 χρόνια.

Με δεδομένο τον τρόπο με τον οποίο καθορίζονται οι εκλογικές περιφέρειες για το Κογκρέσο, οι Ρεπουμπλικάνοι διατηρούν ένα δομικό πλεονέκτημα ακόμη κι όταν το γενικότερο πολιτικό περιβάλλον είναι αρνητικό για τους ίδιους, σημειώνουν πολιτικοί αναλυτές.

Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα The New York Times, οι Ρεπουμπλικάνοι ενδέχεται να λάβουν δραστικά μέτρα κατά του Τραμπ στην περίπτωση που τεθεί σε σοβαρό κίνδυνο η πλειοψηφία τους στα δύο νομοθετικά σώματα.

Αρκετοί αναλυτές των Ρεπουμπλικάνων που συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία με επιδίωξη τον έλεγχο του Κογκρέσου δηλώνουν ότι ομάδες ψηφοφόρων που κινούνται περιφερειακά του κόμματος προετοιμάζονται να δημοσιοποιήσουν διαφημίσεις, στις οποίες θα αντιμετωπίζουν τον Τραμπ σαν έναν εξ ορισμού αποτυχημένο προεδρικό υποψήφιο.

Παράλληλα, θα παροτρύνουν τους ψηφοφόρους να εκλέξουν Ρεπουμπλικάνους υποψηφίους στο Κογκρέσο, ώστε να υπάρχει σημαντικός έλεγχος στην άσκηση της διακυβέρνησης των ΗΠΑ από τη Χίλαρι Κλίντον.

Επίσης ποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων εξετάζουν το ενδεχόμενο να εξαπολύσουν μπαράζ αρνητικών τηλεοπτικών διαφημίσεων κατά της Νάνσι Πελόζι.

Η Πελόζι, ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα, εκλέγεται στην Καλιφόρνια και ηγείται της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Οι Ρεπουμπλικάνοι θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν το κλίμα δυσαρέσκειας που υπάρχει για την υποψηφιότητά της σε πολλές περιοχές που ανήκουν στην εκλογική περιφέρειά της.

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Eurokinissi AP Photo/Andrew Harnik

Keywords
Τυχαία Θέματα