Κομοτηνή: 84 χρόνια γευστικής ιστορίας

20:12 29/8/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Την συμπλήρωση 84 χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του «γιορτάζει» το παλαιότερο εστιατόριο της Κομοτηνής. Το εστιατόριο «Τ’ αδέρφια» γυρίζει σελίδα φιλοδοξώντας ότι σίγουρα θα αγγίξει τον αιώνα και θα συνεχίσει να συντροφεύει την Κομοτηνή στο διάβα των χρόνων. «Σύμφωνα με τις επιγραφές που έχουμε βρει στο Επιμελητήριο της πόλης το εστιατόριο ξεκίνησε να λειτουργεί το 1932. Οι αδερφοί Κωφίδη ήταν εκείνοι που το δημιούργησαν και το πρώτο λειτούργησαν» δηλώνει ο κος

Ανέστης Βαφειάδης, εις εκ των σημερινών ιδιοκτητών. Σήμερα εκείνος και ο συνιδιοκτήτης , ο κος Νίκος Κουρτίδης πήραν τη σκυτάλη από τα χέρια των πατεράδων τους.

«Πρόκειται για ένα εστιατόριο που πέρασε όλα τα «σκαμπανεβάσματα» της πόλης μας, πόλεμο, βουλγαρική κατοχή, εμφύλιο πόλεμο και κατάφερε να σταθεί όρθιο βλέποντας την πόλη να μεγαλώνει, να αλλάζει. Το καινούργιο μαγαζί, μετά το κλείσιμο του ποταμιού, που περνούσε μπροστά από το παλιό, έγινε το πιο κοσμικό στέκι της πόλης για πολλά χρόνια.» δηλώνει ο κος Βαφειάδης που βλέπει καθημερινά ντόπιους κι επισκέπτες να το διατηρούν στις προτιμήσεις τους ως ένα αγαπημένο γευστικό στέκι. «Όσοι έχουν περάσει από την πόλη, φοιτητές, καθηγητές, στρατιώτες, δικαστικοί, όλοι μας θυμούνται» δηλώνει σημειώνοντας ότι είναι συνώνυμο της πόλης.

Οι πρώτοι ιδιοκτήτες του ιστορικού εστιατορίου, τα αδέρφια Κωφίδη

Στα χρόνια της Κρίσης οι αγαπημένες συνήθειες πολλών Ελλήνων έχουν αλλάξει. Ακόμη κι ένα γευστικό στέκι νιώθει τις πιέσεις της Εποχής. «Είμαστε εδώ, το προσπαθούμε και το παλεύουμε » δηλώνει ο έμπειρος εστιάτορας σημειώνοντας ότι το σημαντικό αυτής της δουλειάς είναι η επαφή με τον κόσμο. «Οι γονείς μας, πριν από εμάς, αντιμετώπιζαν επίσης δυσκολίες. Δεν έχουμε να φοβόμαστε τίποτα!» δηλώνει τονίζοντας ότι μια συνετή διαχείριση δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. «Όπως δεν έβλαψε και η εμπιστοσύνη στους υπαλλήλους. Ο παλιότερος υπάλληλος μας είχε προσληφθεί το 1984, είναι 32 χρόνων υπάλληλος και όλοι οι υπόλοιποι έχουν 10 και 15 χρόνια δουλειάς ο καθένας. Έχουν συνταξιοδοτηθεί, δουλεύοντας μόνο στο εστιατόριο, πολλοί. Οι εφήμερες σχέσεις δεν είναι λύση. Το σημαντικό είναι να αναπτύσσονται οικογενειακές σχέσεις, προσωπικές, για να νιώθει ο εργαζόμενος ότι εργάζεται στο σπίτι του. Κι αυτό εξηγεί, εν μέρει, γιατί ακόμη και σήμερα υπάρχει και λειτουργεί η επιχείρηση.»

Η θρακιώτικη κουζίνα είναι must

Όσον αφορά στο μέλλον του ελληνικού φαγητού; Ο κος Βαφειάδης είναι κατηγορηματικός, «μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά. Ο μουσακάς είναι μουσακάς, η φασολάδα είναι φασολάδα και η ελληνική κουζίνα, η κουζίνα που θέλει κάθε μάνα να δώσει στα παιδιά της. Περάσαμε τη φάση του πλαστικού φαγητού. Τώρα γνωρίζουν όλοι ότι η θρακιώτικη κουζίνα είναι must». Με εδέσματα της θρακιώτικης κουζίνας θα υποδεχθούν τους καλούς τους φίλους σε ειδική εκδήλωση το Σάββατο, 3 Σεπτεμβρίου στις οκτώ το βράδυ, φυσικά «Στ’ Αδέρφια».

Φώτο: Ανέστης Βαφειάδης και Αδερφοί Κωφίδη οι ιδρυτές του εστιατορίου Φωτογράφος:Μαρία Νικολάου

Keywords
Τυχαία Θέματα