Ισπανία: Δίωρη κατάθεση του Μαριάνο Ραχόι για το σκάνδαλο Γκιούρτελ

15:12 26/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Της Δώρας Μακρή/ Ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Ισπανία

Παρότι πολλοί προσπάθησαν – και ιδιαίτερα κύκλοι του Λαϊκού Κόμματος- να χαρακτηρίσουν την κατάθεση ως μάρτυρα του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι στο σκάνδαλο Γκιούρτελ ( Gürtel) ως νορμάλ και τυπική διαδικασία, χωρίς ιδιαίτερη σημασία, εντούτοις αποδείχθηκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές θα παίξει ρόλο για το μέλλον της πορείας της κυβέρνησής του.

Είναι η πρώτη φορά που Ισπανός πρωθυπουργός εμφανίζεται σε δικαστήριο

ως μάρτυρας σε μία υπόθεση πολιτικής και οικονομικής διαφθοράς. Η υπόθεση Gürtel αφορά σε ένα μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο που συνδέεται άμεσα με το Λαϊκό Κόμμα, την παράνομη χρηματοδότησή του, τους συνεργάτες του επιχειρηματίες, τα διπλά βιβλία, το μαύρο χρήμα με το οποίο αμείβονταν τα υψηλόβαθμα στελέχη του, τα εκατομμύρια ευρώ στην Ελβετία και σε φορολογικούς παραδείσους του πρώην ταμία του κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας, τη φοροδιαφυγή, τα παράνομα τιμολόγια κ.ο.κ..

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε το 2007 όταν η εισαγγελία κατά της διαφθοράς άρχισε τις έρευνες και οι κατηγορούμενοι είναι συνολικά 37 ενώ αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης πολλών δεκάδων ετών. Αρχικά οι εμπλεκόμενοι ήταν 175.

Ο επικεφαλής του δικτύου επιχειρηματίας Φρανθίσκο Κορρέα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 125 ετών και ο πρώην ταμίας του κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 42 ετών. Η υπόθεση, που αρχικά χαρακτηρίστηκε ως προσπάθεια δυσφήμισης του Λαϊκού Κόμματος αποκάλυψε πολλά στοιχεία και παρανομίες και παρά τις προσπάθειες για συγκάλυψη στοιχείων, η δίκη βρίσκεται, σήμερα, εν εξελίξει.

Κατά τη διάρκεια της δίωρης κατάθεσης του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι χρειάστηκε αρκετές φορές το δικαστήριο να του κάνει παρατήρηση για το ύφος του ενώ απαντούσε στις ερωτήσεις των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Επίσης οι σχολιαστές επισημαίνουν ότι εμφανίστηκε να απολογείται και όχι απλά να καταθέτει ως μάρτυρας. Η τακτική του βασίστηκε στην επιμονή ότι ο ρόλος του στο κόμμα είτε ως επικεφαλής των προεκλογικών εκστρατειών είτε ως γγ γραμματέας του, ήταν αποκλειστικά πολιτικός και στα οικονομικά δεν είχε ποτέ οποιαδήποτε ανάμειξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος πρώην ταμίας του κόμματος Χοσέ Λουίς Μπάρθενας ισχυρίζεται στην αρχική κατάθεσή του ότι ο Μαριάνο Ραχόι γνώριζε την ύπαρξη των διπλών βιβλίων και τις καταθέσεις στο εξωτερικό αλλά και το μαύρο χρήμα με το οποίο αμείβονταν τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

Παρά το γεγονός ότι τελευταία η κατάθεση αυτή έχει διαφοροποιηθεί στην πορεία της υπερασπιστικής γραμμής του πρώην ταμία, εντούτοις οι αμφιβολίες παραμένουν για το πρόσωπο του Ισπανού πρωθυπουργού. Μάλιστα, όταν αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο και η εμπλοκή του πρώην ταμία, το γραπτό μήνυμα που του απέστειλε ο Ισπανός πρωθυπουργός ( » Χοσέ Λουίς να είσαι δυνατός») απετέλεσε την αφορμή για πολλές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση αλλά και τον Τύπο για τη στενή σχέση των δύο ανδρών.

Η κατάθεση του κ. Ραχόι ολοκληρώθηκε στις 12 το μεσημέρι μετά την ολοκλήρωση των ερωτήσεων των συνηγόρων των κατηγορουμένων. Υπενθυμίζεται ότι η δίκη ξεκίνησε στις 4 Οκτωβρίου του 2016 μετά από 7 χρόνια ερευνών της εισαγγελίας.

Η πρώτη αντίδραση από την αντίπολίτευση ήταν η δήλωση του επικεφαλής των Ποδέμος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο οποίος χαρακτήρισε ως «ντροπή» τη σημερινή κατάθεση του ισπανού πρωθυπουργού.

«Λεκές για τη διεθνή εικόνα της χώρας να καταθέτει ο πρωθυπουργός για διαφθορά», δήλωσε ο επικεφαλής των Ισπανών Σοσιαλιστών, Πέδρο Σάντσεθ.

Keywords
Τυχαία Θέματα