Ηράκλειο: Ο δρόμος της εξόδου από την κρίση γίνεται σαφής τόνισε ο Κ. Φωτάκης

08:43 21/6/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

«Καθώς ο δρόμος της εξόδου από την κρίση γίνεται πλέον σαφής, αναδεικνύονται οι προκλήσεις της επόμενης ημέρας. Στο επίκεντρο της προσπάθειας αυτής βρίσκεται η διαμόρφωση της Οικονομίας της Γνώσης, που θα αποτελέσει τη βάση για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο για τη χώρα».

Αυτό τόνισε χθες από το Ηράκλειο, ο αν. υπουργός Παιδείας, αρμόδιος για την Έρευνα, καθηγητής Κώστας Φωτάκης, στην ημερίδα για τις νέες ευκαιρίες που προσφέρονται για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της έρευνας

και της επιχειρηματικότητας, σε εθνικό επίπεδο. Η ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Δράσεις και πολιτικές για την ενίσχυση της καινοτόμου επιχειρηματικότητας στην Περιφέρεια Κρήτης» διοργανώθηκε από το Δίκτυο ΠΡΑΞΗ, του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με την υποστήριξη και συνεργασία του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ενημέρωση της επιχειρηματικής και επιστημονικής κοινότητας σχετικά με τις νέες ευκαιρίες που προσφέρονται για τη χρηματοδότηση της καινοτομίας, της έρευνας και της επιχειρηματικότητας.
«Η εκδήλωση είναι ένα βήμα προς την κατεύθυνση αυτή, αφού θα εστιάσει στην παρουσίαση νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που για πρώτη φορά εισάγονται στη χώρα» επεσήμανε ο κ. Φωτάκης.

Παράλληλα σημείωσε, ότι θα παρουσιασθούν δυνατότητες χρηματοδότησης από το ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) για χρηματοδότηση νέων επιστημόνων και το σχέδιο στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας και νέων επιχειρήσεων που βασίζονται στην αξιοποίηση νέων ερευνητικών αποτελεσμάτων και ιδεών.

Όπως υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός «οι δράσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν με τη βοήθεια του νέου υπερταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών που δημιουργήθηκε με συνεργασία της Πολιτείας και του EIF τον περασμένο Δεκέμβρη.
Αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του υπερταμείου αυτού προς το τέλος του καλοκαιριού και θα παρέχει κεφάλαια συμμετοχών για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων, στήριξη επιχειρήσεων σε πρώιμο στάδιο λειτουργίας αλλά και στο στάδιο της ωρίμανσής τους» είπε ο κ. Φωτάκης.

«Το όλο σχέδιο αποτελεί μία ολιστική και συγκροτημένη πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση της Οικονομίας της Γνώσης ως πυλώνα ανάπτυξης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο αν. υπουργός.

Το πρόγραμμα, όπως είπε, θα ξεκινήσει από την Κρήτη και έχει επιλεγεί «γιατί αποτελεί θα έλεγα μια Περιφέρεια πρότυπο, γιατί συνδυάζει τρία στοιχεία.

Πρώτον, έχει μεγάλη συγκέντρωση ακαδημαϊκού και ερευνητικού δυναμικού, το οποίο είναι ιδιαίτερα αξιόλογο και έχει διεθνή εμβέλεια. Δεύτερο, το ότι στην Κρήτη υπάρχει μια δυναμική επιχειρηματική κοινότητα και τρίτο, ότι υπάρχει μια παράδοση σε ό,τι αφορά την καινοτόμο επιχειρηματικότητα και ελπίζουμε πως με εφαλτήριο την Κρήτη, αυτή η πρωτοβουλία θα επεκταθεί σε όλη την Ελλάδα» τόνισε ο κ. Φωτάκης.

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο πρόεδρος του ΙΤΕ, Νεκτάριος Ταβερναράκης, ο οποίος δήλωσε ότι το ΙΤΕ βρίσκεται σε συνεχή αναζήτηση εργαλείων σύνδεσης της καινοτομίας με την πραγματική οικονομία, με αρωγό στην προσπάθεια αυτή την Περιφέρεια Κρήτης.

Επίσης, είπε πως οι στρατηγικές δράσεις τις οποίες αναλαμβάνει το ΙΤΕ για το επόμενο χρονικό διάστημα, αποτελούν, μεταξύ άλλων, η δημιουργία του πρώτου Κέντρου Εξατομικευμένης Ιατρικής της χώρας, καθώς και εμβληματικές δραστηριότητες που αφορούν στον πολιτισμό και τον τομέα της αγροδιατροφής.

Ο ειδικός επιστημονικός σύμβουλος του γραφείου του αν. υπουργού, δρ. Γιώργος Χουρδάκης, παρουσίασε τις «Δράσεις Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας» στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, ενώ εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (EIF), οι Χοσέ Ρομάνο και Γιώργος Γιακουμάκης, παρουσίασαν το Νέο Ταμείο επιχειρηματικών συμμετοχών EquiFund.

Ο περιφερειάρχης, Σταύρος Αρναουτάκης, σε δήλωσή του τόνισε, πως η Κρήτη πρωτοπορεί στην έρευνα, στην καινοτομία, στην τεχνολογία και πρόσθεσε ότι υπάρχει άριστη συνεργασία, όλα αυτά τα χρόνια, της Περιφέρειας Κρήτης με τα ερευνητικά, επιστημονικά, εκπαιδευτικά μας ιδρύματα.

«Στόχος είναι η λειτουργία ενός ενιαίου φορέα για τη διεκδίκηση οικονομικών πόρων, τόσο από το ΕΣΠΑ, από το Περιφερειακό μας Πρόγραμμα, όσο και από τα τομεακά, αλλά και από τα ανταγωνιστικά προγράμματα» ανέφερε.
Η συνεργασία μας, συμπλήρωσε, είναι συνεχής και επιτυχημένη, από την περίοδο που ο κ. Φωτάκης ήταν πρόεδρος του ΙΤΕ και σήμερα υπουργός, και συνεχίζεται και επί θητείας του κ. Ταβερναράκη. Επιδιώκουμε από κοινού, η επιστημονική-τεχνολογική δουλειά που παράγεται στα ερευνητικά-πανεπιστημιακά μας ιδρύματα, να μεταφερθεί στην πραγματική οικονομία, ενισχύοντας την ανάπτυξη, τον τουρισμό μας, τον πρωτογενή τομέα, το περιβάλλον.
Τις δράσεις της Περιφέρειας Κρήτης για την στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας παρουσίασε η Μαρία Κασσωτάκη, προϊσταμένη Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Κρήτης. – ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα