«Ηχοχρώματα με Θεσσαλούς καλλιτέχνες»

10:47 22/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Φιλοξενούμενος του Γιώργου Διαμαντόπουλου, στην εκπομπή της Παρασκευής 123 Σεπτεμβρίου 2016, ζωντανά από το studio της ΕΡΤ Λάρισας , ο Ηλίας Παπαδόπουλος Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου.

Χορηγός της εκπομπής είναι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς Πηλίου www.zagorin.gr
Η εκπομπή θα μεταδοθεί στις 5 το απόγευμα, από το studio της ΕΡΤ

Λάρισας,
σε δίκτυο των δύο Θεσσαλικών ΕΡΤ Λάρισας και ΕΡΤ Βόλου στους 98,3 -100,7& 101,2 στα FM και μέσω διαδικτύου : />& />Η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΧΙΛΛΙΟΣ» ιδρύθηκε το έτος 1981.
Το έτος 1987 αναγνωρίζεται από το κράτος και γίνεται ισότιμη με τις άλλες Σχολές και Ωδεία της χώρας μας. Τελεί πάντα υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και πρόεδρος του ΔΣ είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ιγνάτιος.
Διοικείται από 5μελές Συμβούλιο, με διετή θητεία, το οποίο εκλέγεται από τον Μητροπολίτη. Στεγάζεται στον υπόγειο χώρο του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Αχιλλίου, όπου εκεί υπάρχουν κατάλληλες συνθήκες διδασκαλίας της Βυζαντινής Μουσικής.

Δ/ντης της Σχολής είναι από το 2009 ο κ. Ηλίας Παπαδόπουλος, Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής – Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού Αγίων Θεοδώρων Λαρίσης.
Διδάσκοντες καθηγητές επίσης είναι:
Οι κ.κ. Θεοδόσης Διαμάντης, Απόστολος Παπαγεωργίου, Χρήστος Ζτιάβας, και Γεώργιος Ζήσης, Κωνσταντίνα Γρηγοριάδου.
Στην Σχολή μας σήμερα εκτός της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής διδάσκεται και η Ευρωπαϊκή Μουσική, καθώς και η παραδοσιακή Δημοτική μουσική, ΔΩΡΕΑΝ.
Τα δίδακτρα είναι συμβολικά.
Αριθμεί σήμερα με τα παραρτήματά της στην πόλη του Τυρνάβου, περί τους εκατόν πενήντα μαθητές κάθε ηλικίας, άνδρες και γυναίκες.
Η φοίτηση στην Σχολή είναι πενταετής, συνεχής και τακτική. Οι απόφοιτοι της Σχολής μπορούν να λάβουν μέρος στις εκάστοτε εξετάσεις για την απόκτηση ΠΤΥΧΙΟΥ ή ΔΙΠΛΩΜΑΤΟΣ, ενώπιον Επιτροπής του Υπουργείου Πολιτισμού, με το οποίο μπορούν να διδάξουν σε Μουσικές Σχολές και Ωδεία καθώς και στα Μουσικά Γυμνάσια.
Το έργο της Σχολής μας είναι πρωταρχικής σημασίας, διότι προετοιμάζει στελέχη που θα βοηθήσουν σημαντικά στην εν πνεύματι και αληθεία λατρεία του Τριαδικού Θεού. Κατά συνέπεια, κατέχουμε μέγα κειμήλιο και χρησιμοποιούμε καλλιτεχνικό θησαύρισμα ανεκτίμητης εθνικής αξίας και λατρευτικής εξυψώσεως. Η Σχολή μας διατηρεί χορωδία από ταλαντούχους μαθητές, δίδοντας πάντα το παρόν σε όποιες εκδηλώσεις κληθεί.
Πολλοί από τους αποφοίτους μαθητές της κατέχουν σήμερα αναλόγια στην πόλη της Λαρίσης και στα περίχωρα αυτής. Αρκετοί διπλωματούχοι είναι καθηγητές ωρομίσθιοι ή αναπληρωτές σε Μουσικά Γυμνάσια και Ωδεία της χώρας.
Στην Σχολή μας εκτός του κ. Ηλία Παπαδόπουλου διετέλεσαν ικανά διευθυντικά στελέχη όπως:
•Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος, ‘Αρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως, στα πρώτα βήματά της
•Κυριαζής Νικολέρης, Καθηγητής της Βυζαντινής Μουσικής και Διπλωματούχος Ευρωπαϊκής μουσικής μέχρι το έτος 1997
•Αθανάσιος Κουφοδήμος έως το έτος 2008

•Ο σημερινός Δ/ντής Ηλίας Παπαδόπουλος γεννήθηκε στη Λάρισα το 1975.
Είναι παντρεμένος με την Σοφία Γκόντα και πατέρας 5 παιδιών.

•Έχει διπλωμα Βυζαντινής Μουσικής από το Ωδείο Ν. Σκαλκώτας, με ειδικό καθηγητή τον αείμνηστο Λυκούργο Αγγελόπουλο.

•Είναι τελειόφοιτος του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ.

•Από το 2009 είναι Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Λαρίσης και Τυρνάβου «Ο Άγιος Αχίλλιος», όπου διδάσκει από το 1997.

•Έχει εργαστεί για 10 χρόνια ως Καθηγητής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής σε Μουσικά Σχολεία (Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Βόλου και Τρικάλων).

•Δίδαξε Βυζαντινή Μουσική στο τμήμα Εκκλησιαστικής Κατάρτισης του ΙΕΚ Λάρισας, και στο Ωδείο «Γκουλέτσου» έως το 2009.

•Από το 1991 έχει ψάλλει σε πολλές εκκλησίες των Μητροπόλεων Λαρίσης, Κίτρους και Κατερίνης, Δημητριάδος και Θεσσαλονίκης. Από το 2013 είναι Πρωτοψάλτης του Ι.Ν. Αγίων Θεοδώρων Νέας Πολιτείας Λαρίσης.

•Είναι ιδρυτής και Διευθυντής του «Θεσσαλικού Βυζαντινού Χορού» από το 2004, με τον οποίο έχει πραγματοποιήσει πολλές συναυλίες, εκ των οποίων αρκετές για φιλανθρωπικούς και ερανικούς σκοπούς, έχει ερμηνεύσει τις αρχαίες ακολουθίες της «Τριθέκτης» των Χριστουγέννων και της «Παννυχίδος» του Πάσχα και συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής «Nae Leonard» στο Galati της Ρουμανίας. Εμφανίσεις του Θεσσαλικού Βυζαντινού Χορού έχουν προβληθεί Ραδιοφωνικά και Τηλεοπτικά.

•Ως μέλος της «Ελληνικής Βυζαντινής Χορωδίας» έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από 150 συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδος και σε περισσότερες από 15 χώρες.
•Υπήρξε συναργάτης της Εκκλησιαστικής Ραδιοφωνίας της Μητροπόλεως Λαρίσης και έχει αρθογραφήσει για θέματα Βυζαντινής Μουσικής και Παράδοσης.
•Συμμετείχε ως Χορωδός και Μονωδός σε επτά δίσκους ακτίνας CD’s.
•Έχει συγγράψει τρία βιβλία:
1.Εισαγωγή στην Ψαλτική Τέχνη και Επιστήμη, Λάρισα 2009
2.Η Ψαλτική Τέχνη και Επιστήμη, Αθήνα 2010
3.Μέθοδος εκμάθησης Ταμπουρά (υπό έκδοση)
καθώς και πλήρη ασματική Ακολουθία των Αγίων Νικολάου και Μιχαήλ, των Εσθονών Ιερομαρτύρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα