Η βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ στην Επιτροπή Εμπορίου-Ενημέρωση από τον Γ. Σταθάκη

18:18 28/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Οι προοπτικές της εταιρείας ΛΑΡΚΟ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, την οποία ενημέρωσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ενώ συμμετείχαν εκπρόσωποι της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρείας, καθώς και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης.

Όλες οι πλευρές, συμφώνησαν στην ανάγκη ενός

ουσιαστικού διαλόγου για την εξεύρεση μιας βιώσιμης, αναπτυξιακής και λειτουργικής λύσης της ΛΑΡΚΟ, με κοινή την παραδοχή ότι η εταιρεία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση, αλλά με ένα συγκροτημένο, στρατηγικό, αναπτυξιακό σχέδιο, μπορεί να δημιουργηθούν αισιόδοξες προοπτικές.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, τόνισε ότι για τη κυβέρνηση η ΛΑΡΚΟ είναι εθνικό κεφάλαιο και ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό της είναι η αξιοποίηση της και η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της. Υποστήριξε ακόμη ότι «η ΛΑΡΚΟ βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσμενή θέση λόγω της κακοδιαχείρισης και τις πρακτικές ψηφοθηρίας τα προηγούμενα χρόνια που οδήγησαν στο σημερινό αδιέξοδο», καταλογίζοντας ευθύνες, «πρωτίστως στη ΝΔ». «Οι κρατικές ενισχύσεις δημιούργησαν το πρόβλημα και βρεθήκαμε κατηγορούμενοι από την ΕΕ που ζητά επιστροφή 133 εκατ. ευρώ. Αποτέλεσμα είναι η εταιρεία να αδυνατεί σήμερα να δανειστεί αλλά και να συμμετάσχει στα ΕΣΠΑ», σημείωσε ο κ. Σταθάκης.
Για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ανέφερε ότι είναι ένα ασαφές και σύνθετο σύστημα που παραμένει και αφορά τα δικαιώματα της παλιάς και της νέας ΛΑΡΚΟ, εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι σύντομα θα επιλυθεί.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης διαβεβαίωσε ότι αν υπάρξει ένα αξιόπιστο αναπτυξιακό σχέδιο, η ΔΕΗ ως μέτοχος θα συζητήσει τη συμμετοχή της και τη στήριξη του. «Είναι δύσκολη η κατάσταση, όλες οι πλευρές πρέπει να συμβάλουμε στη διάσωση αυτής της βιομηχανίας. Ας διατηρήσουμε την αισιοδοξία μας», επισήμανε. Αναφερόμενος στη συμφωνία που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη ΛΑΡΚΟ, για τη διευθέτηση των παλαιών της χρεών και τη μείωση του κόστους ενέργειας, ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι «το πρόβλημα της ΛΑΡΚΟ είναι πολύ σημαντικό για τη ΔΕΗ. Επιλέξαμε την οδό εξάντλησης της συνεννόησης και των δικών μας περιθωρίων. Καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία με την οποία καθορίστηκαν νέοι όροι τιμολόγησης, ελαχιστοποιήθηκε η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και τέθηκαν οι βάσεις για την διευθέτηση των παλαιών χρεών της βάσει των δυνατοτήτων της. Σήμερα, μετά από όλες αυτές τις διευθετήσεις συνολικά τα χρέη της ΛΑΡΚΟ προς τη ΔΕΗ είναι 243 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της ΛΑΡΚΟ Άνθιμος Ξενίδης, δήλωσε ότι «τώρα είναι η ώρα του στρατηγικού πλάνου για την προοπτική της εταιρείας», εστιάζοντας στην μείωση του κόστους παραγωγής, ενώ σημείωσε ότι το συνολικό κόστος της εταιρείας σε μισθούς και κόστος ενέργειας στη ΔΕΗ, είναι 100 εκατ. ευρώ όταν τα έσοδα της εταιρείας είναι 150 εκατ. ευρώ. Επισήμανε πάντως ότι το σύνολο των δανειακών οφειλών της εταιρείας είναι 32 εκατ., περίπου, τα οποία αποπληρώνει κανονικά. Ακόμα, ανάφερε ότι το μεγαλύτερο μέρος των δανείων ύψους 96,9 εκατ. ευρώ προς τη DG Comp έχουν αποπληρωθεί, και μάλιστα ένα από αυτά -όπως είπε- αφορούσε τη παλιά ΛΑΡΚΟ η οποία είναι μια εταιρεία φάντασμα, χωρίς υπαλλήλους, με έναν εκκαθαριστή και ένα δικηγόρο και 27 χρόνια βρίσκεται υπό εκκαθάριση.
«Η ΛΑΡΚΟ είναι καθαρά εξαγωγική εταιρεία, χρέη μεγάλα δεν έχει. Το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει είναι η χαμηλή τιμή του νικελίου που καθορίζεται από το Λονδίνο. Εκεί δεν μπορούμε να παρέμβουμε. Γι΄ αυτό στραφήκαμε στη μείωση του κόστους παραγωγής που διαμορφώθηκε στο 11,2 εκατ. ευρώ. Αυτή η προσπάθεια συνεχίζεται», είπε ο κ. Ξενίδης.

«Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και μόνο η κυβέρνηση μπορεί να δώσει λύση. Την ευθύνη της κακοδιαχείρισης την έχει η εκάστοτε διοίκηση», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ Ανδρέας Κορέτζελος και συμπλήρωσε: «Δεν πρόκειται να δωρίσουμε την εταιρεία και δεν θα δεχθούμε μισθούς πείνας. Από τον Σεπτέμβριο θα πάρουμε και άλλες αποφάσεις. Πρέπει να κάτσουμε να κάνουμε διάλογο. Εμείς ζητάμε διατήρηση των θέσεων εργασίας, κατάργηση του δουλεμπορίου και όχι στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα