Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω – Συνέντευξη με τον Χάρη Φλέουρα

11:03 21/11/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Συνέντευξη στη Δώρα Χειράκη

Το εμβληματικό κείμενο του διανοητή, κοινωνιολόγου, δημοσιογράφου, συγγραφέα και ποιητή Ευάγγελου Λεμπέση, «Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω», παρουσιάζεται από τις 29 Νοεμβρίου στο θέατρο Ιλίσια Βολανάκης, με τον Χάρη Φλέουρα στην ερμηνεία και με τη σκηνοθετική υπογραφή του Σταμάτη Κραουνάκη.

Οι βλάκες είναι οι δυνάστες της ανθρωπότητος.

Ευάγγελος Λεμπέσης

Η λόγια καθαρεύουσα που χρησιμοποιεί ο συγγραφέας, ως γλώσσα της εποχής

του, γίνεται δυνατό θεατρικό εργαλείο επί σκηνής για τον νέο performer Χάρη Φλέουρα, με τόπο την κωμωδία και υπόβαθρο την ανθρώπινη δουλεία.

Λίγο πριν από την πρεμιέρα της παράστασης, ο Χάρης Φλέουρας μας μιλάει για την… «τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω». Αναφέρεται στους λόγους που καθιστούν το έργο επίκαιρο το 2017 και στη συνεργασία του με τον Σταμάτη Κραουνάκη, υπό την καθοδήγηση του οποίου ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

-Τι είναι Η τεράστια κοινωνική σημασία των βλακών εν τω συγχρόνω βίω;

Είναι μία κοινωνιολογική μελέτη βασισμένη αποκλειστικά στην ανάλυση της δράσης και της συμπεριφοράς των βλακών, που έχει ως αποτέλεσμα την εξέλιξη, την προώθηση και την επικράτησή τους σε ολόκληρη την κοινωνία. Είναι ένα άκρως χιουμοριστικό κείμενο, που καταφέρνει να δώσει στους βλάκες τη θέση που πραγματικά τους αξίζει. Διότι, ως κατακτητές της ζωής, είναι απαραίτητοι για την κανονική λειτουργία της κοινωνίας και ως καλύτερα οπλισμένοι στον αγώνα της επικράτησης, αυτοί μόνο μπορούν να τη διευθύνουν, να τη συντηρούν και να τη διαιωνίζουν. Εφόσον η φυσική η διανοητική και ηθική δύναμη δεν λογαριάζονται, αλλά αυτό που μετράει στην εποχή μας είναι το αποτέλεσμα, πρέπει επιτέλους οι βλάκες να δικαιωθούν, γιατί είναι οι μόνοι που πραγματικά το καταφέρνουν.

-Ο Ευάγγελος Λεμπέσης έγραψε το έργο το 1941. Τι είναι αυτό που το καθιστά επίκαιρο;

Είναι επίκαιρο γιατί στη σημερινή εποχή παρακολουθούμε, σε εξέλιξη πια, τα όσα πραγματεύεται στο κείμενό του ο Ευάγγελος Λεμπέσης.

-Πρόκειται για ένα ιδιαίτερο κείμενο, γραμμένο σε καθαρεύουσα. Πώς προσεγγίζετε τον ρόλο σας;

Με απόλυτη εμπιστοσύνη, πάντα, στην καθοδήγηση και στις συμβουλές του σκηνοθέτη μου, αλλά και με ουσιαστική μελέτη του ίδιου του κειμένου ανακαλύπτοντας σιγά-σιγά, λέξη προς λέξη, φράση με φράση, τα νοήματά του και τον ουσιαστικό στόχο και του κειμένου, αλλά και των σκηνοθετικών οδηγιών.

-Με τον Σταμάτη Κραουνάκη έχετε συνεργαστεί και άλλες φορές στο παρελθόν. Πώς είναι αυτή τη φορά η συνύπαρξή σας επί σκηνής;

Η συνεργασία μου με τον Σταμάτη ήταν, για άλλη μία φορά, μία εμπνευσμένη και διασκεδαστική συνάντηση. Συνεργαζόμαστε πια εδώ και τρία συναπτά έτη, οπότε έχουμε φτάσει στο σημείο να γνωρίζουμε ο ένας τους κώδικές του άλλου, έτσι ώστε και η συνεργασία να γίνεται πιο εύκολη, πιο ευχάριστη, αλλά και πιο δημιουργική. Με χαρά διαπιστώνω ότι η αμοιβαία εμπιστοσύνη είναι τρομερά απελευθερωτική, και για τον σκηνοθέτη και για τον ηθοποιό, με αποτέλεσμα μία καλοδουλεμένη και ουσιαστική παράσταση.

Η βλακεία είναι ανίκητη κι αυτό μας οδήγησε σ’ αυτό το διδακτορικό μας.

Σταμάτης Κραουνάκης, Χάρης Φλέουρας

Σκηνικό-κοστούμι: Έβελιν Σιούπη

Μουσική-video art : Κωστής Ξενόπουλος

Φωτισμοί: Κώστας Μπλουγουράς

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιούλα Αναγνωστοπούλου

Φωτογραφίες: Κώστας Πρόφης

Info

Θέατρο Ιλίσια Βολανάκης

Παπαδιαμαντοπούλου 4, Αθήνα

Για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων μέχρι 28 Δεκεμβρίου:

Τετάρτη στις 20:00 και Πέμπτη στις 21:15

Διάρκεια: 70′

Τιμές εισιτηρίων :12 & 14 €

Προπώληση εισιτηρίων έως και 28 Νοεμβρίου: Ταμείο θεάτρου (καθημερινά 10:00-22:00) – 210 7223010

Keywords
Τυχαία Θέματα