Η συγγραφέας Τζέιν Όστεν στο νέο χαρτονόμισμα των 10 λιρών της Βρετανίας

10:48 19/7/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Η Τζέιν Όστεν, μία από τις πιο δημοφιλείς και πολυδιαβασμένες μυθιστοριογράφους της αγγλικής λογοτεχνίας θα κοσμεί από τον Σεπτέμβριο το νέο βρετανικό δεκάλιρο.

Στη παρουσίαση του νέου «tenner» στον καθεδρικό ναό του Winchester στη νότια Αγγλία, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Mark Carney δήλωσε ότι το νέο χαρτονόμισμα γιορτάζει την «παγκόσμια απήχηση» του έργου της Austen.

Η Austen, της οποίας τα μυθιστορήματα περιλαμβάνουν το «Περηφάνεια και Προκατάληψη», την «Emma» και την «Αίσθηση

και Ευαισθησία», θεωρείται από τους πιο διαδεδομένους χρονογράφους της αγγλικής ζωής στη χώρα και της κουλτούρας της Γεωργιανής εποχής. Τα βιβλία της έχουν προσαρμοστεί αμέτρητες φορές ως σενάρια για την τηλεόραση και ταινίες.

«Τα τραπεζογραμμάτια μας χρησιμεύουν ως αποθέματα της συλλογικής μνήμης της χώρας, προωθώντας την ευαισθητοποίηση για τη λαμπρή ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου και επισημαίνοντας τη συμβολή των μεγαλύτερων πολιτών της», δήλωσε ο Carney.

Το νέο χαρτονόμισμα, το οποίο πρόκειται να τεθεί σε κυκλοφορία στις 14 Σεπτεμβρίου, είναι η τελευταία προσπάθεια της τράπεζας να καταστήσει τα χαρτονομίσματα πιο ασφαλή χρησιμοποιώντας πλαστικό, και όχι χαρτί.

Είναι τυπωμένο σε πολυμερές υλικό, ακριβώς όπως το πρόσφατο χαρτονόμισμα των 5 λιρών, το οποίο χαρακτηρίζει τον Winston Churchill.

Ένα νέο χαρτονόμισμα των 20 λιρών θα κάνει και αυτό την εμφάνιση του το επόμενο χρονικό διάστημα στα πορτοφόλια των Βρετανών.

Η νέα έκδοση περιλαμβάνει επίσης ένα νέο ανάγλυφο χαρακτηριστικό γνώρισμα που βοηθά τα άτομα με προβλήματα όρασης, να το αναγνωρίζουν.

Εκτός από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’, της οποίας το πορτραίτο είναι σε όλα τα νομίσματα της Μεγάλης Βρετανίας, η Austen είναι μόνο η τρίτη γυναίκα που απεικονίζεται σε σημερινό βρετανικό τραπεζικό νόμισμα, μετά την Florence Nightingale και την Elizabeth Fry. Επιλέχθηκε μετά από μια εκστρατεία για περισσότερη γυναικεία εκπροσώπηση.

Οι κάτοχοι του σημερινού χαρτονομίσματος των 10 λιρών, το οποίο απεικονίζει τον Δαρβίνο, θα έχουν προθεσμία μέχρι την άνοιξη του 2018 να τα αποσύρουν. Η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί τρεις μήνες νωρίτερα, δήλωσε η Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: ASSOCIATED PRESS

Keywords
Τυχαία Θέματα