Επιστολή κουρεμένων καταθετών στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Δίκαιη αντιμετώπιση και αποζημίωση μετά τις ζημιές που υπέστησαν το 2013 ζητούν με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι κουρεμένοι καταθέτες, μέσω του Συνδέσμου τους.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή, οι καταθέτες έχουν πληροφορηθεί ότι οι ιταλικές τράπεζες διασώθηκαν χωρίς κούρεμα των καταθετών τους, κι αυτό με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

και γενικότερα των ευρωπαϊκών θεσμών.

«Το 2013, χωρίς καν να υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία για διάσωση τραπεζών, οι «εταίροι» και κατά κύριο λόγο «φίλοι» μας στην Ευρώπη, σας υποχρέωσαν, τοποθετώντας ‘πιστόλι στον κρόταφό σας’ (χρησιμοποιώντας δική σας φράση, μεταφορικά βεβαίως ομιλούντες), εκβιάζοντας ότι θα έκλειναν τις τράπεζες στην Κύπρο και θα χρεοκοπούσαν το χρηματοπιστωτικό σύστημα και το κράτος», αναφέρουν.

Επιπλέον, προσθέτουν ότι «σαν ΣΥΚΑΛΑ, επικοινωνήσαμε γραπτώς με τους κ. Γιούνκερ και Ντράγκι, παραπονούμενοι γιατί υποχρέωσαν τον πρόεδρο μας να ‘κλέψει’ τους συμπατριώτες του. Αμφότεροι μας απάντησαν (γραπτώς) ότι οι αποφάσεις ήταν αποκλειστικά της κυπριακής πολιτείας και όχι δικές τους! Με άλλα λόγια, πέταξαν πάλι την μπάλα πίσω στην Κύπρο».

Όπως αναφέρουν, δεδομένου ότι έχουν περάσει ήδη τέσσερα χρόνια μετά το κούρεμα και πλέον των τριών ετών από την ψήφιση ευρωπαϊκής νομοθεσίας για το bail-in, οι ιταλικές τράπεζες διασώζονται με τη μέθοδο του bail-out, κάτω από τις ευλογίες της Ευρώπης.

«Στη θέση σας, κ. Πρόεδρε, θα είχαμε θέματα! Είναι η Ευρώπη ρατσιστική; Είναι οι ευρωπαϊκές νομοθεσίες μόνο για τους μικρούς και αδύνατους ή μήπως θεωρούμαστε από την Ευρώπη σαν Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας;», υπογραμμίζουν και προσθέτουν ότι δεν έχουν ακούσει τον Πρόεδρο να διαμαρτύρεται ούτε να σχολιάζει την επιλεκτική εφαρμογή των ευρωπαϊκών νομοθεσιών.

«Δεν θεωρείτε ότι κάθε φορά που έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε, αντί να μας λέτε ότι η ‘Ευρώπη απαγορεύει τη μετατροπή του bail-in σε bail-out’, να δώσετε οδηγίες στους καθ’ ύλην αρμοδίους στο κυπριακό κράτος να απευθυνθούν πίσω στην Ευρώπη και να επιμένουμε, σαν κυπριακή πολιτεία, ότι οι καταθέτες στην Κύπρο δεν μπορούν να θεωρούνται Ευρωπαίοι πολίτες δεύτερης κατηγορίας; Γιατί ανέχεστε τον ρατσισμό; Έχετε υποχρέωση και δεσμεύσεις, να δώσετε λύσεις σε αυτούς που η πολιτεία θυσίασε για να υπάρχει σήμερα στην Κύπρο, χρηματοπιστωτικό σύστημα, κράτος και για να επιβιώσουν όλοι οι υπόλοιποι», τονίζουν.

Τέλος, εκείνο που επισημαίνουν είναι ότι δεν ζητούν ελεημοσύνη.

«Τα δεδουλευμένα μας διεκδικούμε, που εμπιστευτήκαμε στη μόνη κρατική τράπεζα του τόπου. Δώσαμε επίσης πίστη στις διαγγελματικές δεσμεύσεις του προέδρου μας και στις γραπτές διαβεβαιώσεις φερεγγυότητας των κυπριακών τραπεζών, του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου», καταλήγουν.

Keywords
Τυχαία Θέματα