Η Σερβία εκλέγει πρόεδρο Δημοκρατίας

13:46 2/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Προεδρικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στη Σερβία, όπου 6.7 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Το αξίωμα του προέδρου Δημοκρατίας διεκδικούν έντεκα υποψήφιοι. Οι κάλπες, σε 8,396 εκλογικά τμήματα, άνοιξαν στις 07:00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 20:00 (21:00 ώρα Ελλάδος). Στο Κόσοβο λειτουργούν 90 εκλογικά τμήματα, κυρίως σε περιοχές όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία. Την οργάνωση της εκλογικής διαδικασίας στο Κόσοβο, έχει αναλάβει ο ΟΑΣΕ

ενώ, η ομαλή διεξαγωγή της διασφαλίζεται από την ευρωπαϊκή αστυνομική δύναμη (EULEX) και τη διεθνή στρατιωτική δύναμη (KFOR). Δικαίωμα ψήφου έχουν και οι πολίτες της Σερβίας που ζουν στο εξωτερικό, οι οποίοι θα μπορούν να ψηφίσουν στα κατά τόπους προξενικά γραφεία της χώρας τους. Για την παρακολούθηση των σημερινών προεδρικών εκλογών έχουν διαπιστευτεί παρατηρητές από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΑΣΕ, την Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Φαβορί για τις σημερινές προεδρικές εκλογές θεωρείται ο υποψήφιος του κυβερνητικού συνασπισμού και νυν πρωθυπουργός, Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, ο νεοφιλελεύθερος, συντηρητικός Αλ. Βούτσιτς ενδέχεται να αναδειχθεί πρόεδρος Δημοκρατίας από σήμερα λαμβάνοντας ποσοστό μεγαλύτερο του 50% των ψήφων. Εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο τότε θα πραγματοποιηθεί, σε 15 ημέρες, δεύτερος γύρος με την συμμετοχή των δύο υποψηφίων που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Την επικράτηση του Βούτσιτς από τον πρώτο γύρο απειλούν ο σοσιαλδημοκράτης Σάσα Γιάνκοβιτς που κατεβαίνει ως ανεξάρτητος και υποστηρίζεται κυρίως από τον αστικό πληθυσμό και ο κεντροδεξιός Βουκ Γιέρεμιτς ο οποίος ήταν υποψήφιος για την θέση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Η θητεία του σημερινού προέδρου της Δημοκρατίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς λήγει στις 31 Μαΐου οπότε και θα πρέπει να αναλάβει καθήκοντα ο νέος πρόεδρος.

Keywords
Τυχαία Θέματα