«Η Οδύσσεια του ασφαλιστικού» το νέο βιβλίο των Σάββα Ρομπόλη και Βασίλη Μπέτση

21:40 27/6/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Για νέα έκρηξη ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία προειδοποιούν ο «γκουρού» του ασφαλιστικού στην Ελλάδα, ομότιμος καθηγητής του Παντείου Σάββας Ρομπόλης και ο αναλογιστής υποψήφιος διδάκτορας Βασίλης Μπέτσης, στο νέο βιβλίο που συνυπογράφουν με τίτλο: «Η Οδύσσεια του Ασφαλιστικού».
Στο βιβλίο, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Λιβάνη,

οι συγγραφείς αναλύουν τη βραδυφλεγή δίδυμη βόμβα του δημογραφικού και της ανεργίας, που, σε συνδυασμό με την εσωτερική υποτίμηση, θα οδηγήσουν σε νέα έκρηξη ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία. Και αυτό, παρά την αύξηση των εισφορών. Διότι, το 2060 υπολογίζεται ότι ένας στους δύο Έλληνες θα είναι άνω των 65 ετών και, αν δεν ανακοπεί ο ρυθμός πτώσης, ο πληθυσμός της χώρας από 10,8 εκατομμύρια δεν θα υπερβαίνει τα 8,6 εκατομμύρια!
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ Στη μελέτη αυτή εξετάζεται η συσσωρευμένη παθογένεια του συστήματος από το 1836, οπότε ιδρύθηκαν τα πρώτα ταμεία για την περίθαλψη των αγωνιστών της Επανάστασης του 1821, με ανάδειξη των πελατειακών πρακτικών όλων των κυβερνήσεων και με έμφαση στις επιτακτικές παρεμβάσεις των δανειστών από το 2010 έως σήμερα, αφού οι λύσεις που επιχειρήθηκαν μετά το 1974 υπήρξαν αλυσιτελείς. Η ανάλυση όλης της ιστορίας του Ασφαλιστικού τεκμηριώνει τη άποψη ότι η επιβολή υφεσιακών μέτρων μπορεί να λύνει μεσοπρόθεσμα το ζήτημα, αλλά το υπονομεύει μακροπρόθεσμα, ειδικά με την εξαναγκαστική πολιτική της φτωχοποίησης των εργαζομένων. Χαρακτηριστικό είναι το στοιχείο σοκ, ότι σήμερα 900.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι απλήρωτοι από ένα έως δεκαπέντε μήνες, ένας στους πέντε δουλεύει ανασφάλιστος και επτά στους δέκα εργάζονται με ατομική σύμβαση αντί με συλλογική – γεγονός που συνδέει άμεσα το εργασιακό με το Ασφαλιστικό.
Οι συγγραφείς προτείνουν τη λειτουργία τριών ταμείων αντί του ενός ταμείου- μαμούθ που ψήφισε η Βουλή , τον εξορθολογισμό εσόδων και δαπανών χωρίς περαιτέρω μείωση συντάξεων, την ενδυνάμωση του μηχανισμού είσπραξης εισφορών και την εκπόνηση πολιτικής γεννήσεων.
Keywords
Τυχαία Θέματα