Η Μ. Πέμπτη στον Έβρο και το έθιμο του θεραπευτικού αυγού

18:30 13/4/2017 - Πηγή: ΕΡΤ

Στον Έβρο, μέσα στο πέρασμα των χρόνων, τα έθιμα της Μ. Εβδομάδας και της Λαμπρής, με ρίζες που χάνονται βαθιά μέσα στην ιστορία, εξακολουθούν να αναβιώνουν, ίσως διαφοροποιημένα σε σχέση με το παρελθόν. Η Μεγάλη Πέμπτη, γνωστή και ως «Κόκκινη Πέμπτη», είναι η μέρα της βαφής των αυγών…

Το θεραπευτικό αυγό

Στα χωριά, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου, από τη Μεγάλη Τετάρτη ετοιμαζόταν το κόκκινο χρώμα, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού, βράζοντας σε νερό με λίγο αλάτι τις φλούδες των κρεμμυδιών.

Την ίδια ημέρα έβαφαν το πρώτο

κόκκινο αυγό που προορίζονταν για το εικονοστάσι και την Παναγιά. Θα παρέμενε εκεί όλο το χρόνο, ενώ του απέδιδαν και θεραπευτικές ιδιότητες, καθώς, όταν ένα παιδί της οικογένειας έκλαιγε γιατί πονούσε, περιέστρεφαν το αυγό από το εικονοστάσι γύρω από το πρόσωπό του για να φύγει ο πόνος.

Από τη Μ. Πέμπτη και για 40 μέρες βάφανε κόκκινα αυγά, τα οποία, σε περίπτωση που δεν καταναλώνονταν έως και τη γιορτή της Αναλήψεως, έπρεπε να τα ρίξουν σε νερό (ποτάμι ή πηγάδι).

Στο νερό ρίχνουν και το αυγό της Παναγιάς του προηγούμενου χρόνου από το εικονοστάσι.

Το βράδυ της Μ. Πέμπτης οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού, κυρίως οι γυναίκες, ξενυχτούν τον Χριστό όπως θα έκαναν με έναν δικό τους νεκρό. Μάλιστα, άτομα που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα υγείας φέρνουν κοντά στο σταυρό ένα ρούχο τους για να το φορέσουν αργότερα και να θεραπευτούν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα