Η κηδεία του Σιμόν Πέρες – Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας

10:15 30/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Δεκάδες ξένοι ηγέτες από όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους και ο Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, βρίσκονται στο Ισραήλ για την κηδεία του Σιμόν Πέρες. Στις 10 ώρα Ελλάδας υπό τους ύμνους εβραϊκών επικήδειων προσευχών, μέλη των ενόπλων δυνάμεων μετέφεραν το φέρετρο, καλυμμένο με την ισραηλινή σημαία στο χώρο της τελετής, κοντά στο εθνικό κοιμητήριο της Ιερουσαλήμ, στο όρος Χερτζλ. Από χθες, χιλιάδες πολίτες στάθηκαν στην ουρά για το τελευταίο

«αντίο».

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση ασφάλειας, ενώ για προληπτικούς λόγους έχουν γίνει αρκετές συλλήψεις υπόπτων για την αποφυγή ταραχών.

Μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων, είναι κι ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούτ Αμπάς, που θα επισκεφτεί το Ισραήλ για πρώτη φορά, από το 2010.

Στην τελετή, εκφωνεί λόγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μαζί με τα τρία παιδιά του Σιμόν Πέρες, αλλά και τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του Ισραήλ.

Παρίστανται επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρίγκιπας Κάρολος της Βρετανίας, ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ο βασιλιάς Φίλιππος Στ΄της Ισπανίας, ενώ η Αίγυπτος θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι. Συνολικά, συγκεντρώθηκαν αντιπροσωπείες από 70 χώρες.

Ο Μπιλ Κλίντον δεν περίμενε την κηδεία για να πάει στο προαύλιο της Κνεσέτ και να τιμήσει τον «φίλο του». Ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος ήταν ο οικοδεσπότης της τελετής υπογραφής της πρώτης ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, το 1993, και με μεγάλη δυσκολία έκρυβε τη συγκίνησή του μπροστά στο φέρετρο εκείνου που τον αποκαλούσε «πραγματικό φίλο».

Το Ισραήλ δεν έχει γνωρίσει παρόμοιο γεγονός τουλάχιστον μετά την κηδεία το 1995 του Γιτζάκ Ράμπιν, ο οποίος είχε επίσης τιμηθεί με το Νόμπελ Ειρήνης το 1994, μαζί με τον Πέρες και τον Γιάσερ Αραφάτ.

Το όρος Χερτζλ, όπου βρίσκεται ο τάφος του Σιμόν Πέρες, δίπλα στον Γιτζάκ Ράμπιν, έχει «αποκοπεί» από τον υπόλοιπο κόσμο για λόγους ασφαλείας. Οι αρχές κάνουν λόγο για πρωτοφανή επιχείρηση, με την κινητοποίηση 8.000 αστυνομικών. Η υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας αρμόδια για την προστασία προσωπικοτήτων έχει αναπτύξει εκατοντάδες πράκτορες.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Γκιλάντ Ερντάν διέταξε τις Αρχές να παρακολουθούν τους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να προλάβουν τυχόν επεισόδια ή επιθέσεις από μεμονωμένα πρόσωπα.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΦΩΤΟ:Eurokinissi (AP Photo/Oded Balilty)

Keywords
Τυχαία Θέματα