Η Κεφαλονιά μετρά τις πληγές της - Δεν θα πληρώσουν το χαράτσι του 2014 οι πληγέντες

11:02 5/2/2014 - Πηγή: ΕΡΤ
Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς που αναστατώθηκαν εκ νέου μετά τη νέα σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε χθές Τρίτη το βράδυ, και έγινε ιδιαίτερα αισθητός και στην Ζάκυνθο. Με εντολή του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά, και μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα,
οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς δεν θα πληρώσουν το «χαράτσι» του 2014. Αυτό ανακοίνωσε, από το σεισμόπληκτο νησί, ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, σημειώνοντας ότι σχετικό αίτημα είχε τεθεί προς την κυβέρνηση από τις αυτοδιοικητικές αρχές της περιοχής.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 600 κτίρια έχουν κριθεί κατεδαφιστέα, 1.100 έχουν υποστεί σοβαρές βλάβες και άλλα 1.400 μικρότερες ζημιές. Περισσότεροι από 120 μηχανικοί ελέγχουν όλα τα κτίρια εκ νέου.

Όπως ανακοίνωσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, σε προτεραιότητα θέτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες τα αιτήματα των ασφαλισμένων της Κεφαλονιάς. Σε ανακοίνωσή της η ΕΑΕΕ σημειώνεται πως τα μέλη της θα κάνουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι το συντομότερο δυνατόν για τις ζημιές που προκλήθηκαν στις περιουσίες τους.

Ο κρατικός μηχανισμός δίνει μάχη με τον χρόνο για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα στο νησί. Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτου Σιμόπουλου, μέχρι το βράδυ της Τρίτης είχαν γίνει 250 νέες αυτοψίες σε κτίρια στο Ληξούρι, με το ποσοστό των κτισμάτων που χρειάζονται επισκευές να ανέρχεται πλέον στο 55%.

Σε διευκρινίσεις του στην Δημόσια Τηλεόραση και στην εκπομπή "Επικαιρότητα" ο γγ Δημοσίων Έργων δήλωσε πως το Ληξούρι δεν είναι μια κατεδαφιστέα περιοχή όπως παρουσιάζεται. Αναφορικά με πολλούς ηλικιωμένους που διανυκτερεύουν σε σκηνές ή στα γυμναστήρια στο Ληξούρι, ο κ. Σιμόπουλος ανέφερε: "Υπάρχουν διαθέσιμα 1000 κρεβάτια σε καράβια στο Αργοστόλι. Υπάρχουν γιατροί από τον στρατό. Έχουμε φροντίσει να γίνεται η μετακίνηση όσων επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στα καράβια με λεωφορέια από το Ληξούρι στο Αργοστόλι, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει με κάραβι" και πρόσθεσε " σήμερα 48 ώρες μετά το σεισμό, η πολιτική προστασία ανταποκρίθηκε πλήρως και είναι έτοιμη να δεχτεί όλους τους ανθρώπους. Υπαρχει ένας πανικός και ψυχική φόρτιση που κατανοώ γιατί οι συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολες".

Τόνισε πως, με τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση οι σεισμόπληκτοι θα δικαιούνται διετή επιδότηση από 200 έως 400 ευρώ στο ενοίκιο που θα καταβάλουν, ανάλογα με τις οικογενειακές τους ανάγκες.

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν καταγραφεί σε σχολικές μονάδες του νησιού, ο γγ Δημοσίων Έργων δήλωσε πως σοβαρά προβλήματα έχουν διαπιστωθεί σε 3 με 4 σχολεία, αλλά υπάρχει δυνατότητα κάλυψης των κενών με προκατασκευασμένες αίθουσες.
Σημειώνεται πως έχει δρομολογηθεί η αποστολή 40 προκατασκευασμένων αιθουσών.

Κλειστά θα μείνουν και αυτή την εβδομάδα τα σχολεία και όπως τόνισε ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

«Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις ώστε να ζητήσει η Ελλάδα βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης των ζημιών σε σπίτια και υποδομές του νησιού» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου.

Σήμερα Τετάρτη το μεσημέρι αναμένεται και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στο νησί.

Στο μεταξύ ευρεία κυβερνητική σύσκεψη, με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων υπουργών, συγκαλεί σήμερα Τετάρτη, στις 6 το απόγευμα, στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, για τον περαιτέρω συντονισμό για την αντιμετώπιση της καταστροφής στην Κεφαλλονιά.
Keywords
Τυχαία Θέματα