Η κατάρρευση της νοτιοκορεάτικης Hanjin προκαλεί κλυδωνισμούς στη ναυτιλία

13:28 15/9/2016 - Πηγή: ΕΡΤ

Αναταράξεις στο κλάδο της ναυτιλίας προκαλεί η αίτηση προστασίας από τους πιστωτές που υπέβαλε η νοτιοκορεάτικη ναυτιλιακή εταιρεία Hanjin Shipping Co., η έβδομη μεγαλύτερη στο κόσμο, καθώς δεκάδες πλοία της βρίσκονται εγκλωβισμένα σε δεκάδες λιμάνια σε όλο τον κόσμο.

Η εταιρεία, η οποία έχει δεσπόζουσα θέση στη βιομηχανία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (containers), υπέβαλε αίτημα προστασίας από τους πιστωτές της σε δικαστήριο της Σεούλ

στις 31 Αυγούστου. Το δικαστήριο έδωσε περιθώριο στη Hanjin να παρουσιάσει σχέδιο αναδιάρθρωσης που θα εγκρίνουν οι πιστωτές της μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου.

Η Nanjin έχει υπό τον έλεγχο της 63 πλοία ενώ είχε ναυλώσει επιπλέον 78 πλοία πριν την υποβολή του αιτήματος προστασίας από τους πιστωτές.

Αναλυτές του κλάδου εκτιμούν πως εμπορεύματα αξίας 14 δισ. δολαρίων βρίσκονται πάνω σε δικά της πλοία ή άλλα που έχει ναυλώσει από άλλες ναυτιλιακές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων κάποιων ελληνικών συμφερόντων.

Λιμάνια, εταιρείες handling και άλλοι εμπλεκόμενοι αρνούνται να τα παραλάβουν τα φορτία γιατί δεν θα πληρωθούν από την Hanjin με αποτέλεσμα τα πληρώματα πολλών πλοίων να αντιμετωπίζουν προβλήματα με εξάντληση των αποθεμάτων τροφίμων.

Τρία πλοία που μεταφέρουν εμπορεύματα όπως σιτάρι, σιδηρομεταλλεύματα και κάρβουνο πουλήθηκαν ήδη έναντι 39 εκ. δολαρίων σύμφωνα με την εκτιμήτρια εταιρεία VesselsValue.

Το μεγαλύτερο από αυτά τα πλοία πουλήθηκε σε ναυτιλιακή εταιρία της Σιγκαπούρης έναντι 22,75 εκατ. δολαρίων ενώ τα δύο μικρότερα σε Ελληνες αγοραστές σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ.

Αλλα δύο πλοία κοντέινερ της εταιρείας είναι προς πώληση και αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλα.

Keywords
Τυχαία Θέματα